Pszichológia

Corey Keyes elmélete a virágzásról és a hervadozásról

Corey Keyes az emberi jólét és a mentális egészség erősítésére irányuló kutatásaival és elméleteivel vált ismertté. Szerinte a mentális egészség nem csupán a mentális betegségek hiánya, hanem egy önálló dimenzió, amely a jólét fontos eleme.

Keyes elmélete a “Mental Health Continuum” (Mentális Egészség Folyamatossága) koncepciójára épül, amely a mentális egészséget egy skálán helyezi el, ahol az emberek a mentális rosszul léttől a jól létig terjedő széles skálán helyezkednek el.

Tehát egy skála, aminek a rossz oldalán a hervadtság (languishing), a jó oldalán pedig a virágzás (flourishing) található. Ezt a két kifejezést használja Keyes. Továbbá hangsúlyozza, hogy a mentális egészség megőrzése és erősítése fontosabb, mint a betegség kezelése.

 

Mit jelent a hervadt állapot a mentális egészségben?

A hervadtság a mentális egészség alacsonyabb szintje, amelyet az alacsony szintű pozitív érzelmek, a kiégés, az érdeklődés elvesztése, a magányosság és az önértékelés csökkenése jellemez. Ha ilyen állapotban vagy, akkor úgy érzed, hogy nincs elég erőd megbirkózni a kihívásokkal.

A hervadás állapota általában akkor jelentkezik, amikor hosszú ideig tartó stressznek vagy kitéve, és nem vagy képes megfelelő módon kezelni a helyzetet. Ilyenkor teljesítményromlás is megfigyelhető az élet különböző területein. Olyan, mintha elpárolgott volna belőled mindenféle motiváció. De ez az állapot még nem azonos a klinikai depresszióval.

Nehéz pozitívan gondolkodni, és nehéz értelmet találni a mindennapokban, de ez még nem a vég. A hervadás állapotában még mindig van némi mentális erőforrásunk és alkalmazkodóképességünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy újra visszatérjünk a virágzás állapotába.

Viszont, ha az ilyen állapot hosszabb ideig tart, vagy ha nincs lehetőség az állapot megváltoztatására, akkor ez súlyosabb mentális problémákkal járhat, például a depresszió vagy a szorongás kialakulásával, melyek már nem a mentális egészség, hanem a mentális betegség területei.

 

Mit jelent a virágzó állapot a mentális egészségben?

A virágzás a mentális egészség legmagasabb szintje, amely egy olyan állapotot jelöl, amikor az ember nem csak a jelen pillanatban boldog, hanem hosszú távon is értékeli az életét és rendelkezik a jövő iránti optimizmussal.

Ha éppen „virágzol”, akkor kreatív, produktív és motivált vagy, és képes vagy az életet a maga teljességében élni. Elég erősnek érzed magad, hogy megbirkózz a stresszel és a mindennapi kihívásokkal.

 

A virágzásnak 4 alapvető összetevője van:

1. Emocionális jólét:
Az érzelmi jóllét azt jelenti, hogy általában pozitív vagy és úgy, érzed, hogy az életed értelmes és értékes. Elégedettség és optimizmus jellemez. Az emocionális jólét nem egy állandó állapot, hanem folyamatosan változik az élet különböző helyzeteiben. Az is a része, hogy az érzelmeidet tudod kezelni, és nem hagyod, hogy felülkerekedjenek rajtad.

2. Pszichológiai jólét:
Ez egy olyan állapot, amelyben az ember pozitív személyiségjegyekkel és képességekkel rendelkezik, és pozitívan értékeli az életét. Magában foglalja a célkitűzéseket, az önelfogadást, az énképet, a személyes fejlődést, az önkontrollt és az önmeghatározást.

3. Szociális jólét:
A szociális jólét az emberek társadalmi kapcsolataira vonatkozik, amelyek lehetnek baráti, családi vagy munkahelyi kapcsolatok. Vagyis azt jelenti, hogy rendelkezel azokkal a társadalmi erőforrásokkal és kapcsolatokkal, amelyek segítenek téged a mindennapi életben. Képes vagy kapcsolódni másokhoz és elfogadottnak érzed magad, továbbá hozzá tudsz járulni a közösségi élethez.

 

4. Funkcionális jólét:
Ez azt jelenti, hogy jól teljesítesz a mindennapi élet különböző területein, például a munkában, a tanulásban, a hobbikban vagy az általános életvitelben. Azt is magában foglalja, hogy képes vagy megtalálni az életed értelmét és céljait, és ezek szerint tevékenykedni.

 

Összefoglalva az emberek akkor virágoznak, ha az életük számos területén pozitív tapasztalatokkal rendelkeznek, és képesek arra, hogy az élet kihívásaival megküzdjenek.

Keyes elméletének nagy előnye, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a mentális egészség egy folyamat, és nem csak egy adott állapot. Képesek vagyunk arra, hogy feltornázzuk magunkat a skálán.

A mentális egészség erősítése érdekében Keyes azt javasolja, hogy keressük a pozitív tapasztalatokat, tartsunk fenn jó kapcsolatokat, és legyünk nyitottak az élet kihívásaira.

Egy érdekes statisztika a végére: a felnőttek körülbelül 17,2%-a virágzó, addig további 56,6%-uk mérsékelten mentálisan egészséges (“rendben van”), 12,1%-uk hervadozik, és 14,1%-uk depressziós.

 

Hasznos forrás:

Languishing and Flourishing: New terms for a complete state of mental health

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük