Pszichológia

Mi a reziliencia és hogyan fejleszthető?

A reziliencia az a képesség, amely segít bennünket megküzdeni a nehézségekkel és a stresszel. Nem csupán problémamegoldó-képesség, hanem egy összetettebb érzelmi állapot. A reziliencia a belső erősség, az önbizalom, a pozitív énkép és az optimizmus összessége, melyek lehetővé teszik, hogy rugalmasan és hatékonyan alkalmazkodjunk a stresszes és nehéz élethelyzetekhez.

Mindenkiben megvan valamilyen mértékben, és fejleszthető is. Reziliensnek nevezzük azokat az embereket, akik egy-egy nagyobb kihívás után megerősödnek és nem törnek össze. A reziliens emberek az élet nehéz helyzeteiben is képesek megtalálni a megfelelő erőforrásokat és támogatást, és hatékonyan kezelni a stresszt és a nyomást.

 

Mi jellemző a reziliens emberre?

  • El tudja fogadni, hogy vannak olyan dolgok az életben, melyeket nem tudunk megváltoztatni, és képes ezekhez alkalmazkodni. Ez nem azt jelenti, hogy mindenbe bele kell törődni, hanem azt, hogy ne vívjunk felesleges szélmalomharcokat.

  • Képes célokat kitűzni és dolgozni azok elérésén. Ehhez szükséges, hogy képes legyen önmagát motiválni.

  • Jellemző rá az optimizmus, vagyis képes a dolgok pozitív oldalát keresni, akkor is, ha éppen nehéz helyzetben van.

  • Jól kezeli a visszacsatolásokat, vagyis nem zárkózik el az építő jellegű kritikáktól, hanem képes megfogadni a tanácsokat, hogy javíthasson.

  • Hálás a jó dolgokért, és egyáltalán képes észrevenni az életében azokat a dolgokat, amiért hálás lehet.

  • Empatikus, vagyis megérti és átérzi mások helyzetét, és segít is, ha szükséges.

  • Végül, hatékony a problémamegoldásban, nem dugja a fejét a homokba.

 

Hogyan fejleszthető a reziliencia?

Ha az ember nem foglalkozik a rezilienciájának fejlesztésével, akkor az élete során előforduló nehézségekkel nem fog tudni megküzdeni. Az olyan stresszes élethelyzetek, mint például az egészségügyi problémák, munkahelyi nehézségek, családi konfliktusok vagy veszteségek, sokkal nagyobb terhet jelenthetnek majd a számára.

Az olyan emberek, akik nem rendelkeznek elegendő rezilienciával, hajlamosak lehetnek az érzelmi zavarokra, mint például az kétségbeesés, a szomorúság, az idegesség vagy az aggodalom. Ez hosszú távon negatív hatással lehet az ember mentális egészségére és életminőségére. Szóval érdemes ezzel foglalkozni!

Ha fejleszteni szeretnéd a rezilienciádat, akkor két tényezőt kell figyelembe venned. Az egyik az életmódod, a másik pedig a belső hozzáállásod.

Az életmód a fizikai és mentális egészségre vonatkozik, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy az egészséges emberek reziliensebbek, mint azok, akik szenvednek valamitől. Úgyhogy amit tehetsz ez ügyben, az a rendszeres testmozgás beiktatása az életedbe, különböző stresszkezelő technikák alkalmazása és az időbeosztás és a pihenés időtartamának javítása.

A belső hozzáállás pedig azt jelenti, hogy meg kell értened a saját gondolkodásmódodat és érzelmeid, és képesnek kell lenned azok megváltoztatására, ha azok negatívan hatnak rád.

 

Néhány tipp ezzel kapcsolatban:

Fejleszd az optimizmusodat! Az optimista szemlélet a reziliencia kulcsfontosságú eleme. Az optimista emberek pozitív hozzáállással közelítenek a stresszesebb helyzetekhez, és képesek meglátni azokat a lehetőségeket, amelyek az ilyen helyzetekkel járnak.

Tartsd a stresszt kontroll alatt! Ez számos módszerrel lehetséges, például légzőgyakorlatokkal, meditációval vagy a testmozgással.

Találj értelmet az élet nehézségeiben! Amikor egy problémával szembesülnek, sokan úgy tekintenek rá, mint egy önmaguk elleni támadásra, vagy mint egy útakadályra, amely megakadályozza őket egy cél elérésében. Minden probléma egyben lehetőség a fejlődésre, bár ezt nem mindig könnyű észrevenni.

Építs kapcsolatokat! Ha egy támogató közösség része vagy, sokkal könnyebb megbirkóznod az élet nehézségeivel.

Hogy néz ki a problémád a világűrből? – technika

Gondolj egy közelmúltbeli személyes kihívásra vagy krízisre! Képzeld el a helyet, ahol jelenleg vagy, és lassan zoomolj ki magadból! Lassan zoomolj ki az épületből, amelyben vagy, majd ki a városból, ki az országból, sőt a kontinensből is. Aztán zoomolj tovább – egészen az ózonrétegen keresztül -, amíg el nem éred a Holdat, és nem látod az egész Földet. Most gondolj újra a problémádra: mekkora is valójában?

 

A reziliencia fejlesztése nem megy egyik napról a másikra, de attól még érdemes vele foglalkozni, mert minél reziliensebb leszel, annál jobban javul az életminőséged és egyben a mentális egészséged. Még ha a környezet, amelyben felnőttél, nem is volt ideális az ellenálló képesség kialakításához, sosem késő. A reziliencia nem személyiségjegy: ez egy dinamikusan fejleszthető képesség.

 

Forrás:

https://positivepsychology.com/resilience-in-positive-psychology/

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük