Önismeret

Személyiségtípusok vérmérséklet szerint

Az egyik legrégebbi elmélet arról, hogy különböző személyiségi vonások jellemeznek egyes embereket Hippokratésztól származik (állítólag). Hippokratész ókori görög orvos és filozófus volt, akit az egészség és a betegség tudományának atyjaként tartanak számon.

Elmélete szerint a testnedvek egyenlőtlen eloszlása lehet a betegségek és a különböző személyiségi vonások oka.

Az egyensúlyhiányokat kapcsolta össze a vérmérsékleti típusokkal, amelyek a következők voltak: szangvinikus típus (vér: sanguis), flegmatikus típus (nyálka: phlegma), kolerikus típus (sárga epe: cholé), melankolikus típus (fekete epe: melaina cholé).

Bár tudományos területeken már meghaladták az elméletet, a továbbgondolt, modernizált változatát még mindig használják önismereti és személyiségfejlesztő körökben. Nem véletlenül, ugyanis lényeges észrevételeket tartalmaz.

 

Milyen a kolerikus típus?

Jellemzően erős és határozott személyiséggel rendelkezik. szenvedélyes és intenzív, néha lobbanékony is lehet. Könnyen bele tudja élni magát a feladatokba vagy projektekbe, és erős érzelmi reakciókat mutat.

Erős céltudatossággal és kitartással rendelkezik. Elkötelezi magát a kitűzött célok elérése mellett, és hajlandó keményen dolgozni értük.

Az erős akarat és a vezetői vágyak miatt a kolerikusok hajlamosak a dominanciára. Szívesen veszik át a vezető szerepet és az irányítást. Azonban ez a dominancia néha túlzottan erőteljes lehet, és konfliktusokhoz vezethet.

Általában magas energiaszinttel rendelkeznek. Gyorsan és hatékonyan dolgoznak, és képesek irányítani és motiválni másokat is. Határozott döntéseket hoznak, és gyorsan cselekszenek.

Viszont hajlamosak lehetnek az erőszakos viselkedésre, ha nincsenek megfelelően kezelve vagy irányítva a szenvedélyeik és az indulataik. Ezért fontos, hogy megtanulják ellenőrzés alatt tartani az ösztöneiket és megfelelő kommunikációs készségeket fejlesszenek ki.

 

Milyen a szangvinikus típus?

A szangvinikusok szívesen vannak más emberek társaságában és élvezik a közösségi interakciókat. Kifejezetten jók a beszélgetésben, és élvezik ha a figyelem középpontjában állnak.

A szangvinikus típusú emberek általában optimisták és pozitív a hozzáállásuk az élethez. Képesek meglátni a lehetőségeket a nehézségekben, és könnyen találnak örömöt a mindennapi dolgokban.

Jól alkalmazkodnak a változó körülményekhez és helyzetekhez. Rugalmasak, és könnyen hoznak döntéseket.

Energikusak és mozgékonyak, ami megmutatkozhat a beszédükben, a testbeszédükben és a mozgásukban.

A szangvinikus emberek könnyen teremtenek kapcsolatot más emberekkel és könnyen barátkoznak. Szeretnek részt venni társas eseményeken, és élvezik a közösségi tevékenységeket.

Néha viszont felszínesek lehetnek a kapcsolataikban és az érdeklődésükben. Gyakran ugrálnak egyik témáról a másikra, és kevésbé mélyednek el a dolgokban.

 

Milyen a melankolikus típus?

A melankolikus emberek általában introvertáltak és inkább magukba fordulóak. Gyakran szeretnek egyedül lenni és mélyen elgondolkodni a dolgokon. Érzékenyek a külső ingerekre és a társaságban való részvételre. Nagyon mélyen érző személyek.

Szeretnek mérlegelni és alaposan átgondolni, megérteni a dolgokat és saját érzéseiket. Komolyabb hozzáállással rendelkeznek az élethez, mint a szangvinikusok.

Nagyon kritikusak lehetnek önmagukkal és másokkal szemben, és nagy figyelmet fordítanak a részleteknek. Hajlamosak a tökéletességre való törekvésre, ezért gyakran alacsony önbecsüléssel rendelkeznek. Nehézséget okozhat számukra az önbizalom és a pozitív önbecsülés kialakítása.

 

Milyen a flegmatikus típus?

A flegmatikus emberek általában nyugodtak és higgadtak. Képesek megőrizni a hidegvérüket stresszes helyzetekben is, és nem hagyják, hogy az érzelmek túl erősen befolyásolják őket. Jól kezelik az élet változásait és nehézségeit, és nem döntenek elhamarkodottan. Az érzelmeket és a reakciókat visszafogottan mutatják ki.

Általában barátságosak és jó hallgatóság. Türelmesen meghallgatnak másokat, és támogatást nyújtanak. Képesek az empátia és az együttérzés kifejezésére, nem idegenkednek a társas élettől.

Néha viszont a flegmatikusok passzívnak és közönyösnek tűnhetnek. Nem mutatnak túl nagy lelkesedést vagy túlzott érzelmi reakciókat, ami mások számára néha hidegnek tűnhet.

Ami a döntési mechanizmusukat illeti, alaposan átgondolják a lehetőségeket és mérlegelik az előnyöket és hátrányokat, mielőtt döntést hoznak, ez néha sok időbe telik.

Többnyire elkerülik a konfliktusokat és a konfrontációt. Inkább békét és harmóniát preferálnak, és nem igazán szeretik a konfliktusos helyzeteket. Menekülnek a viták elől.

 

Természetesen ezek a vérmérsékleti típusok nem abszolút kategóriák, mindenkiben van egy kicsi ilyen, egy kicsi olyan. Az emberek általában több típus jegyét is magukban hordozhatják, egyes tulajdonságok erősebben vagy gyengébben jelentkezhetnek.

Próbáld meg százalékosan meghatározni, hogy az egyes típusok hány százalékban igazak rád! Legyen ez a napi önismereti feladat!

Ezen a régi elméleten alapul a DISC-modell, ami szintén 4 személyiségtípust különböztet meg.

2 hozzászólás

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük