Egészség

5 smoothie, hogy jobban viseld a kánikulát

A smoothie lényege, hogy selymes legyen, ahogy a nevében is benne van, legyen tele vitaminnal, és az sem hátrány, ha szép színe van, mert úgy még kívánatosabb. Attól lesz igazán jó az íze, ha sikerül megtalálnunk az édes-savanyú egyensúlyt, ami természetesen ízlés kérdése.

Az állaga attól lesz igazán jó, ha kerül bele fagyasztott gyümölcs vagy zöldség. Úgy készítsd el, hogy először a szobahőmérsékletű, vagy hűtött dolgokat pakold a turmixba, mixeld össze, aztán tedd bele a fagyasztott hozzávalót, és turmixold össze addig, amíg szép selymes nem lesz. Így lesz olyasmi állaga, mint az olvadt fagyinak. Ha fagyasztott gyümölcs helyett inkább jeget teszel bele, akkor jégkásaszerű smoothie lesz az eredmény, az sem rossz!

 

Lila smoothie (a személyes kedvencem)

  • 1 nagyobb banán
  • 2 csésze fagyasztott áfonya
  • 1 nagy narancs leve (vagy 1 dl narancslé)
  • 3 evőkanál vaníliás joghurt

Tedd a turmixgépbe a hozzávalókat az áfonya kivételével és mixeld össze őket! Utána tedd bele az áfonyát és mixeld össze megint 1-2 percig!

Ha túl sűrű lett, akkor adj hozzá egy kis vizet vagy tejet! Ha túl édes lett, akkor egy kis citromlével javíthatsz rajta.

 

Rózsaszín smoothie

  • 1 nagyobb banán
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál nádcukor (vagy cukor)
  • 2 csésze fagyasztott eper

Tedd a turmixgépbe a hozzávalókat az eper kivételével és mixeld össze! Aztán jöhet bele a fagyasztott eper és megint mixeld össze! Ha friss eperrel csinálod, akkor lehet a banán fagyasztott, én szoktam eltenni a felkarikázva a fagyasztóba. Citromlével itt is trükközhetsz, hogy megtaláld az édes-savanyú egyensúlyt, ami attól is függ, hogy mennyire édesek a gyümölcseid.

 

Narancssárga smoothie

  • 2 db narancs kifacsart leve (legyen hideg)
  • 2 db sárgabarack (legyen hideg)
  • 2-3 db közepes répa (legyen hideg)

Tedd a hozzávalókat a turmixgépbe és turmixold össze 2-3 percig. A répa miatt kicsit tovább kell dolgoztatni a gépet, mert nagyon rostos. Ezért nem is fontos, hogy fagyasztottan kerüljön a smoothie-ba, mert így is jó sűrű lesz az állaga.

Megbolondíthatod egy kis citromlével.

 

Zöld smoothie

  • 3 db hideg, pucolt kiwi
  • 1 kisebb zöldalma kockázva (fagyasztott is lehet)
  • 2 narancs leve
  • 3 csésze bébispenót levél (nyugi, nem lesz spenót íze)

Tedd a hozzávalókat a turmixgépbe és turmixold simára! Ha fagyasztott hozzávalókat használsz, akkor azokat csak a második körben add hozzá, ahogy az előzőekben is írtam.

Én nem rajongok a zöld smoothie-kért, de ez még nekem is ízlik.

 

Sárga smoothie

  • 2 db körte felkockázva (lehet fagyasztott)
  • 1 citromos joghurt
  • 1,5 dl almalé
  • 5-10 gramm friss gyömbér (vigyázz, csípős lehet)
  • 1 db lime leve

Tedd a hozzávalókat a turmixgépbe és mixeld simára! Ha fagyasztott körtét használsz, akkor azt csak a második körben add hozzá! Óvatosan bánj a gyömbérrel, nehogy túl sok kerüljön bele és lehetőleg ne legyen túl fás.

 

A smoothie-k egészségesek, mert általában nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaznak, gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban. Viszont fontos, hogy minél inkább törekedjünk arra, hogy természetes összetevőkből turmixoljunk, és kerüljük a cukros gyümölcslevekkel való felöntést és a mesterséges adalékanyagokat. Viszont használhatunk fehérjeporokat, magvakat, zabpelyhet, hogy még érdekesebbé és gazdagabbá tegyük az italunkat és növeljük a rosttartalmát.

Viszont a jóból is megárt a sok, vigyázni kell, mert az ilyen gyümölcsturmixoknak általában magas a kalóriatartalmuk és a vércukorszintet is megemelhetik, ezért csak mértékkel fogyasszuk őket, ne literszámra!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük