Egészség

Mi a Wim Hof-módszer?

Wim Hof egy holland világrekorder, aki 26 jeges rekordot döntött meg, és Jégemberként vált ismerté világszerte. Az Everestet például egy szál rövid nadrágban mászta meg, és képes egy kád jeges vízben akár 2 órán keresztül ücsörögni. Az a szuperképessége, hogy magas szinten tudja az elme erejével kontrollálni a testét, és ezt a képességet szeretné átadni az emberiségnek, ezért fejlesztette ki a saját módszerét.

 

A Wim Hof-módszer lényege

A módszer célja az egészség javítása és az életminőség növelése. Az elmúlt években a Wim Hof-módszer egyre népszerűbbé vált, és több kutatás is bizonyította a módszer jótékony hatásait.

A Wim Hof-módszer három fő részből áll: légzéstechnika, hidegterápia és elköteleződés.

A légzéstechnika tudatos és intenzív légzési mintára épül, amelynek célja az oxigén felvételének javítása és a test mélyebb relaxációja. A tudatos légzés felszabadítja a testben rejlő rejtett lehetőségeket. Lejjebb lépésről-lépésre leírom a technikát.

A hidegterápia a hideg vízbe merülést, jéggel való érintkezést vagy hideg zuhanyzást jelenti, amely erősíti az immunrendszert és segít a testnek alkalmazkodni a hideghez.

Az elkötelezettség pedig szükséges ahhoz, hogy kitartsunk a gyakorlat mellett, ugyanis ez rendszerességet igényel tőlünk, rutinná kell tennünk, hogy élvezhessük a jótékony hatásait.

 

A Wim Hof-módszer egészségre gyakorolt hatásai

Alacsonyabb vérnyomás
Az egyik legfontosabb előnye a vérnyomás csökkentése. Több kutatás is kimutatta, hogy a rendszeres gyakorlás csökkenti a magas vérnyomás kockázatát.

Erősebb immunrendszer
Emellett a Wim Hof-módszer erősíti az immunrendszert, mivel javítja az antioxidánsok és a fehérvérsejtek termelődését. A rendszeres légzéstechnika javítja a vér oxigénszintjét és csökkenti a vér szén-dioxid szintjét, amely javítja a test működését.

Jobb alvásminőség
A módszer pozitív hatással van az alvás minőségére is, mivel segít a testnek ellazulni és megnyugodni.

Több energia
Több energiád is lehet, ha alkalmazod a módszert. A légzés segít a testnek oxigént szolgáltatni, amely szükséges az anyagcseréhez és az energia előállításához.

Gyulladáscsökkentés
A hideg stimulálja a test különböző rendszereit, javítja a vérkeringést és segíti a sejtek oxigénellátását. A hidegterápia segít a testnek csökkenteni az akut és krónikus gyulladásokat, amelyek hosszú távon számos egészségügyi problémát okozhatnak.

 

A Wim Hof-módszer lépésről lépésre:

Először nézzük a légzőgyakorlatot:

  1. Találj egy kényelmes ülő vagy fekvő pozíciót (nem ajánlott állva végezni)!
    A módszer hatékonyabb, ha üres a gyomrod.

  2. Vegyél 30-40 mély lélegzetet (attól függően, mennyi esik jól)! Ezek mély lélegzetvételek legyenek, a rekeszizomba, amíg bizsergető érzést nem tapasztalunk a fejben vagy a testben. Hiperventillációs tünetek jelentkezhetnek, ha szédülsz, akkor ne folytasd!

  3. Vegyél még egy mély lélegzetet, aztán fújd ki és ne vegyél újra levegőt, amíg bírod, de ne erőlködj, addig csináld, amíg kényelmes!

  4. Végül lélegezz be és tartsd vissza a lélegzeted 10-15 másodpercig, aztán fújd ki!

Ezeket a lépéseket körülbelül három körön keresztül ismételjük szünet nélkül. Ajánlott a gyakorlatból meditációra váltani.

A hidegterápiát érdemes hidegzuhanyokkal kezdeni, nem rögtön fejest ugrani a jeges vízbe. Kezdjük azzal, hogy a zuhany végén 30 másodpercet szánunk a hidegre, előtte mentálisan koncentrálunk, és mindent megteszünk a test ellazítása érdekében. Idővel javasolt ezt 10 percre kiterjeszteni a teljes előnyök kihasználása érdekében.

 

Milyen veszélyei vannak a módszernek?

A hidegterápia például súlyos hypothermiát vagy hideg sokkot okozhat, ha túlzásba viszed. Ezért fontos, hogy fokozatosan és óvatosan alkalmazd a hidegterápiát, és ne felejts el figyelni a tested jeleire. Szédülés, hányinger, szapora szívverés lehetnek a tünetek.

A Wim Hof-légzéstechnika hiperventillációt okozhat, mely során előfordulhat, hogy az oxigén nem éri el megfelelően az agysejteket. Ritkán ez károsodást okozhat. A folyamat során adrenalin szabadul fel, aminek hosszú távon negatív hatása lehet. Erős stressznek kitett embereknél ronthat a helyzeten, negatívan befolyásolhatja az ideg- és a hormonrendszert.

 

A Wim Hof-módszer egy egyszerű, de hatékony módszer, amely lehetővé teszi a test számára, hogy kontrollálja az autonóm idegrendszert. Ez a módszer számos egészségügyi előnnyel járhat, azonban, mint minden módszernek, ennek is vannak kockázatai. Fontos, hogy fokozatosan és körültekintően vezesd be az életedbe!

 

Források:

Goalcast: Wim Hof: The Iceman’s Heroic Journey To Warming The Hearts of Millions

Gymbeam: A Wim Hof módszer erősebb immunitást, jobb alvást és több energiát ígér. Hogyan kezdjünk hozzá?

2 hozzászólás

  • Nèmeth László

    Elkezdtem alkalmazni, S èrzem a jótèkony hatását. Főleg az alvásom lett nyugodtabb. Szinte pillanatok alatt elalszom.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük