Egészség

Mire jó az ashwagandha? Kutatások alapján…

Az ashwagandha (withania somnifera) egy olyan gyógynövény, amely hagyományosan az indiai ayurvédikus orvoslásban és más ősi gyógyító módszerekben használják.

Adaptogén, vagyis segíti a szervezetet az alkalmazkodásban például a stresszes helyzetekben. Az adaptogén anyagok olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítik a testet a homeosztázis fenntartásában, vagyis a belső egyensúly megőrzésében.

Néhány példa adaptogén növényekre az ashwagandhán kívül: a ginzeng, a szibériai ginzeng (eleuthero), a rózsagyökér és a maca.

Ezeket a növényeket hagyományosan használják az egészség és az ellenálló képesség javítására különböző kultúrákban.

Az emberek évezredek óta használják az ashwagandhát a stressz enyhítésére, az energiaszint növelésére és a koncentráció javítására.

Érdekesség: Az “ashwagandha” szanszkritul “lószagot” jelent, ami a gyógynövény illatára és potenciális erőnövelő képességére egyaránt utal.

 

Mire jó az ashwagandha?

Kicsit hosszú lett ez a rész, ha csak a lényeg érdekel, akkor pörgesd végig a főcímeket, és megtudhatod, mire használható az ashwagandha.

 

1. Segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást

Az ashwagandha leginkább arról ismert, hogy képes csökkenteni a stresszt. Csökkenti a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengely aktivitását, amely a stresszreakciót szabályozó rendszer a szervezetben.

Egy 60 emberen végzett vizsgálat megállapította, hogy azoknál, akik 60 napon keresztül napi 240 mg ashwagandha kivonatot szedtek, jelentősen csökkent a szorongás azokhoz képest, akik placebokezelést kaptak.

A vizsgálatok 2021-es felülvizsgálata azonban arra a következtetésre jutott, hogy nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy konszenzus alakuljon ki az ashwagandha legmegfelelőbb adagolásáról és formájáról a stresszkezeléshez. Tehát valóban csökkentheti a stresszt, de nem tudjuk, hogy kinek-mennyi a hatásos dózis.

 

2. Előnyös lehet a sportteljesítményre

Kutatások kimutatták, hogy az ashwagandha jótékony hatással lehet a sportteljesítményre, és érdemes kiegészítés lehet a sportolók számára.

A kutatást olyan embereken végezték, akik napi 120 mg és 1250 mg közötti ashwagandha adagokat szedtek. Az eredmények azt mutatták, hogy a gyógynövény fokozhatja a fizikai teljesítményt, beleértve az erőt és az oxigénfelhasználást edzés közben.

Egy másik vizsgálat is megállapította, hogy az ashwagandha szedése jelentősen növelte a maximális oxigénfogyasztást (VO2 max) egészséges felnőttek és sportolók esetében.

Az oxigénfelhasználás (VO2 max) egy olyan fontos mérték, amely azt méri, hogy a szervezet mennyi oxigént képes felhasználni maximális fizikai terhelés közben. Ez a szív és a tüdő fittségének mérőszáma. Ez a paraméter a következő okok miatt fontos: általános fizikai állóképesség, sportteljesítmény, egészségmegőrzés, terhelhetőség. A magasabb VO2 max a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával jár együtt.

Ezenkívül az ashwagandha segíthet az izomerő növelésében. Egy 2015-ös kísérletben a férfi résztvevők, akik napi 600 mg ashwagandhát szedtek és 8 héten keresztül ellenállóképességi edzésen vettek részt, jelentősen nagyobb izomerő- és méretnövekedést értek el, mint a placebocsoport.

 

3. Csökkentheti egyes mentális egészségi állapotok tüneteit

Egy tanulmányban, a kutatók 66 skizofréniában szenvedő, depresszióval és szorongással küzdő embernél vizsgálták az ashwagandha hatását. Azt találták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik 12 héten keresztül napi 1000 mg ashwagandha kivonatot szedtek, nagyobb mértékben csökkent a depresszió és a szorongás, mint azoknál, akik placebót kaptak.

Egy 2021-es felülvizsgálat is arra a következtetésre jutott, hogy az ashwagandha segíthet a depresszió, a szorongás, az álmatlanság és más mentális betegséggel kapcsolatos problémák kezelésében. Viszont a felhasználási módok tekintetében további kutatásokra van szükség.

 

4. Segíthet a tesztoszteronszint növelésében és a férfiak termékenységének fokozásában

Egy vizsgálatban 40-70 év közötti, túlsúlyos és enyhén fáradékony férfi 8 héten át naponta ashwagandha kivonatot tartalmazó tablettát vagy placebót szedett.

A kezelés hatására 18%-kal nagyobb mértékben emelkedett a DHEA-S, a tesztoszteron termelésében részt vevő nemi hormon szintje. A gyógynövényt szedő résztvevőknél a tesztoszteronszint is 14,7%-kal nagyobb mértékben emelkedett, mint a placebót szedőknél.

Továbbá más kutatásokból kiderült, hogy az ashwagandha kezelés jelentősen növelte a spermiumkoncentrációt, az ondótérfogatot és a spermiumok mozgékonyságát alacsony spermiumszámú férfiaknál. De a normál spermiumszámmal rendelkező férfiaknál szintén. További vizsgálatokra van azonban szükség a témán belül, de bíztatóak az eredmények.

 

5. Csökkentheti a vércukorszintet

Vannak eredmények arra nézve is, hogy az ashwagandha bizonyos előnyökkel járhat a cukorbetegek vagy a magas vércukorszinttel rendelkezők számára.

Cukorbetegeken végzett kísérletekből kiderült, hogy az ashwagandha kezelés jelentősen csökkentette a vércukorszintet, a hemoglobin A1c (HbA1c), az inzulin, a vérzsírok és az oxidatív stressz markerek szintjét. Ennek oka az lehet, hogy az ashwagandha egyes vegyületei arra ösztönzik a sejteket, hogy glükózt vegyenek fel a véráramból.

Ezen a területen is további kutatásokra van szükség.

 

6. Csökkentheti a gyulladást a szervezetben

Állatkísérletek kimutatták, hogy a WA (az ashwagandha egyik vegyülete) segíthet a gyulladásos fehérjék, például az interleukin-10 (IL-10) szintjének csökkentésében, és van némi bizonyíték arra, hogy az ashwagandha emberekben is segíthet a gyulladásos markerek csökkentésében.

Egy 2021-es vizsgálatban, a kutatók COVID-19-ben szenvedő embereknek adtak egy ayurvédikus gyógyszert, amely 0,5 gramm ashwagandhát és más gyógynövényeket tartalmazott naponta kétszer 7 napon keresztül. Ez a placebóhoz képest csökkentette a résztvevők CRP, IL-6 és TNF-α gyulladásos markerek szintjét.

 

7. Javíthatja az agyműködést, beleértve a memóriát is

Előnyösen befolyásolhatja többek között a figyelmet, a reakcióidőt és a kognitív feladatokban nyújtott teljesítményt.

Egy 50 felnőtt bevonásával készült tanulmány kimutatta, hogy napi 600 mg ashwagandha kivonat 8 héten át történő szedése szignifikáns javulást eredményezett a következő mérésekben a placebó szedéséhez képest: közvetlen és általános memória, fókusz, információfeldolgozási sebesség.

A kutatók szerint az ashwagandhában található vegyületek antioxidáns hatással bírnak az agyban, ami jótékony hatással lehet a kognitív egészségre. Azonban további kutatásokra van szükség, mielőtt a szakértők határozott következtetéseket vonhatnának le.

 

8. Segíthet javítani az alvást

Egy 50, 65-80 év közötti felnőtt bevonásával végzett vizsgálat megállapította, hogy napi 600 mg ashwagandha gyökér 12 héten át történő szedése jelentősen javította az alvás minőségét és az ébredés utáni szellemi éberséget a placebokezeléshez képest. Az eredmények látványosak voltak az álmatlanságban szenvedő embereknél, és azoknál, akik napi 600 mg-nál többet szedtek 8 héten keresztül vagy hosszabb ideig.

 

Továbbá az ashwagandha rendszeres fogyasztása segíthet az immunrendszer megerősítésében és a fertőzések elleni védekezésben. Emellett az ashwagandha segíthet a hormonális egyensúly megőrzésében, például a pajzsmirigy működésének támogatásában is.

 

Kutatások eredetiben:

  • Ajgaonkar, et al. (2022). Efficacy and safety of ashwagandha (withania somnifera) root extract for improvement of sexual health in healthy women: A prospective, randomized, placebo-controlled study.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9701317/

  • Lopresti AL, et al. (2019). An investigation into the stress-relieving and pharmacological actions of an ashwagandha (Withania somnifera) extract.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6750292/

  • Ma G-P, et al. (2018). Rhodiola rosea L. improves learning and memory function: Preclinical evidence and possible mechanisms.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2018.01415/full

  • Stojcheva EI, et al. (2022). The effectiveness of rhodiola rosea L. preparations in alleviating various aspects of life-stress symptoms and stress-induced conditions—encouraging clinical evidence.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9228580/

 

Kinek nem ajánlott?

Mindig fontos konzultálni egy szakorvossal vagy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen gyógynövényt vagy kiegészítőt kezdenél szedni, különösen akkor, ha rendelkezel valamilyen egészségügyi problémával vagy szedsz más gyógyszereket.

Az ashwagandha biztonságos a legtöbb ember számára, ha legfeljebb 3 hónapig használják, bár hosszú távú hatásai nem ismertek, ami nem jelenti azt, hogy hosszú távon káros az egészségre. Az ashwagandha hatása nem feltétlenül jelentkezik azonnal, előfordulhat, hogy több hónapig kell szedni, mire észleled a jótékony hatásait.

 

Nem ajánlott a szedése:

  • terhesség és szoptatás alatt,
  • hormonérzékeny prosztatarák esetén,
  • bizonyos gyógyszerek mellett (például benzodiazepinek, görcsoldók vagy barbiturátok),
  • műtét előtt,
  • autoimmun- vagy pajzsmirigybetegségek esetén (bár ez erősen kérdőjeles!),
  • máj- és veseproblémák esetén.

 

Milyen mellékhatásai lehetnek?

Emésztőrendszeri panaszok: gyomorégés, gyomorpanaszok vagy hasmenés.

Álmosság: az ashwagandha relaxáló hatású lehet, ezért célszerű az ashwagandhát este vagy lefekvés előtt szedni.

Csökkent vérnyomás: mivel az ashwagandha nyugtató hatású, vékonyítja a vérereket, és csökkentheti a vérnyomást. Ennek következtében azoknak, akik már alacsony vérnyomással rendelkeznek, óvatosnak kell lenniük az ashwagandha szedésével.

Allergiás reakciók: ritka esetekben allergiás reakciók is előfordulhatnak az ashwagandha kapcsán, például bőrkiütések vagy viszketés.

 

Adagolás

Az ashwagandha szedési mennyisége és ideje függ a céltól és az egyéni szükségletektől. Általánosságban elmondható, hogy az ajánlott napi adag körülbelül 300-500 mg-tól 1000 mg-ig terjedhet, de pontos adagolást mindig az adott termék címkéjén található utasítások alapján kell követni.

Az ajánlott adag eltérhet a különböző ashwagandha kivonatoknál és készítményeknél. Kérd szakember segítségét a számodra ideális adagolás megállapításában!

 

Forrás:

https://www.healthline.com/nutrition/ashwagandha

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük