Önfejlesztés

3 vizualizációs technika, amivel növelheted a céltudatosságod

A vizualizáció egy olyan gyakorlat, amikor elképzeled, hogy mit szeretnél elérni a jövőben, úgy, mintha már megvalósult volna. Egy korábbi cikkemben már kifejtettem, hogy miért érdemes vizualizálni a céljainkat. Itt olvashatod: Hogyan segít a vizualizáció a célok elérésében?

Dióhéjban annyi, hogy nagyobb eséllyel valósulnak meg a céljaink, ha konkrét mentális képünk van róluk. Most nézzük meg kicsit a gyakorlati oldalát!

 

Hogyan kell vizualizálni a céljainkat?

Nulladik lépésként érdemes meghatározni a célokat, legyenek azok karrierrel, egészséggel, személyes fejlődéssel vagy egyéb területtel kapcsolatosak. (A céltervezésről is találsz itt bőven cikket!)

Fontos, hogy mind az öt érzékszerv, a látás, a szaglás, a tapintás, az ízlelés és a hallás is szerepet kapjon a víziódban. Így a vizualizáció nagyobb eséllyel vonja be a tudatalattidat, hogy tudatában legyen a kitűzött végcélnak. Ami majd arra edzi az agyadat, hogy úgy reagáljon, mintha a jelen pillanatban lenne igaz.

A vizualizációnak két típusa van:

  • eredményvizualizáció: egy jövőbeli cél megvalósulásának elképzelése,
  • folyamatvizualizáció: egy kívánt eredmény felé vezető minden egyes lépés elképzelése.

Ha a kettőt együttesen használjuk, az hozza a legjobb eredményt.

 

1. Víziós tábla vagy céltábla készítése

Ez az egyik legismertebb vizualizációs módszer. Nagy előnye, hogy naponta akár többször is rápillanthatsz és ez emlékeztet a prioritásokra és erősíti a céltudatosságod.

Hogyan kell összerakni egy ilyet? Legyen egy táblád, képkereted vagy kartonlapod, amire képeket tudsz aggatni. Ha nagyon digitális beállítottságú vagy, akkor egy képszerkesztőben is összerakhatod a táblád, de akkor állítsd be háttérképnek, hogy minden nap lásd!

Keresgélj magazinokban, online képkeresőkben vagy saját fotóid között olyan képeket, szimbólumokat és szövegeket, amelyek kapcsolódnak a kitűzött célokhoz. Vagy akár mesterséges intelligencia segítségével is létrehozhatsz pár egyedi darabot.

A központi célod legyen a tábla közepén, ehhez képest helyezd el a többi képet, szimbólumot és szöveget. Tehetsz rá olyan üzeneteket is magadnak, amelyek inspirálnak, motiválnak. Próbáld meg igényesen megcsinálni, hogy jó érzés legyen ránézni, dekorálhatod is.

Helyezd olyan helyre, ahol gyakran látni fogod! Időnként frissítheted az elemeket, ha elavultnak érzed, vagy már teljesültek. Az a lényeg, hogy a tábla tükrözze a személyes vágyaidat és inspiráljon téged a kitűzött célok elérésében.

Tipp: Ha tetszik a módszer, de nem vagy túl kreatív, hogy táblát készíts, akkor használhatsz vizualizációs kártyákat. Készíts egy listát 10 vagy 20 célodról, írd fel őket egy-egy kártyára, és tartsd az ágyad mellett!

Minden reggel és minden este nézd át a kártyakupacot! Olvasd el az egyes kártyákat, majd csukd be a szemed, és képzeld el, ahogyan megvalósítod az adott célt!

 

2. Meditatív jellegű vizualizáció

Az is elég gyakori módszer, mikor csak elképzeled, hogy milyen lenne, ha teljesülnének a céljaid. Ábrándozásnak is hívják, de ez sokkal konkrétabb annál.

Ehhez a gyakorlathoz nyugodt környezetre van szükséged legalább 10 percig. A legalkalmasabb időpont lefekvés előtt vagy ébredés után van, mert az agyad ekkor a legfogékonyabb.

Képzeld el a céljaid elérését vagy egy olyan helyzetet, ami boldogságot és elégedettséget hoz számodra! Vizuálisan képzeld el minden részletét, színeket, formákat és érzéseket, mind az 5 érzékszervedet igénybe véve. Milyen hangokat hallasz? Milyen illatokat érzel? Éld át a pillanatot!

Ahogy egyre több érzékszervet vonsz be, úgy lesz kézzelfoghatóbb a víziód és motiváltabb leszel az eredmény megvalósítására. A gyakorlat lényege a relaxáció, a belső fókusz és a pozitív érzések kiváltása.

 

3. Idővonal vagy sikertérkép

Ha nem túl élénk a fantáziád, vagy nem vagy kifejezetten vizuális típus, akkor a tervkészítés felől érdemes közelítened a témához. Az első két technika eredményvizualizáció volt, a tervkészítés viszont folyamatvizualizáció. Előnye, hogy nagyon átlátható és strukturált.

Ha már megvannak a céljaid, akkor válaszd ki azt az időszakot, amire a terveket készíted! Ez lehet havi, negyedéves vagy éves időtáv is. Rendelj a céljaidhoz határidőket, rendezd őket egy frappáns kis táblázatba és bontsd tovább őket mérföldkövekre, aztán a mérföldköveket kisebb lépésekre! Persze ilyen kezdeti fázisban még nem kell látnod az összes lépést, lesz, amit csak később tudsz beírni.

Aztán részletezheted tovább és adhatsz a mérföldeknek is határidőt, majd a látható lépéseknek is. Ez egy kicsit katonásabb verzió, de jól tud működni azoknál, akik ilyen rendszerező típusúak.

Tovább rendezheted a céljaidat fontosság és sürgősség szerint, ez segít abban, hogy tisztán lásd, melyek azok a teendők, amelyeket először kell végrehajtanod.

Vedd elő gyakran a táblázatot, nézegesd a célokat és a terveket, és lassan hajtsd végre őket!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük