Egészség

Motiváció és sport

Ez a cikk egy személyes tapasztalatból született, ugyanis elkezdtem rendszeresen falat mászni, és heuréka, megvilágosodtam a sport és a motiváció kapcsolatát illetően. A gondolat lényege, hogy sokkal motiváltabb lehetsz a mindennapokban, ha az életed része a sport.

Ha rendszeresen mozogsz, akkor neked nem kell magyaráznom, de azért fusd át a cikket, hátha hozzá tudsz tenni valamit!

 

Hogyan fejlődik az általános motivációd, ha rendszeresen sportolsz?

 

1. Javul az egészségi szinted

Ez egyértelmű, hogy ha sportolsz, akkor sokkal fittebbnek érzed magad a hétköznapokban, talán még az alvásminőségeden is javít. Ha több az energiád, akkor nagyobb benned a tettvágy is, tehát felpörög benned a motiváció. Egyszerűen van kedved és erőd olyan dolgokat megcsinálni, melyeket már régóta szeretnél. Az egészséges test és az egészséges szellem közötti összefüggés jól ismert, nem kell magyarázni.

 

2. Javul a kitartásod és az akaratod

A sport egy olyan tevékenység, amelynek során az ember kihívásokkal szembesül, és meg kell találnia a módját annak, hogy áthidalja azokat. Számos olyan helyzet adódhat, amikor az fel kell venned a kesztyűt, és meg kell küzdened a nehézségekkel, például a fáradtsággal, az ellenfelekkel vagy az időjárással. Az ilyen helyzetek leküzdése fejleszti a kitartásodat, ami jól jöhet a célok elérése kapcsán. Az erőfeszítésekkel szembeni küzdelem, az állandó javulásra való törekvés és a sikerek és kudarcok kezelése mind erősíti a mentális erőd.

 

3. Megtanulsz célokat kitűzni és elérni azokat

Ha valamilyen sporttevékenységet űzöl, általában igyekszel felülmúlni magadat. Például, ha futsz, akkor egyre inkább növeled a távokat, vagy javítasz az időeredményeiden. Ezek a kisebb-nagyobb célok hozzájárulnak a fejlődésedhez. Az eredmények és a fejlődés nyomon követése lehetővé teszi, hogy lásd az erőfeszítéseid eredményét, és ez motiválni fog további eredmények elérésére is.

 

4. Nő az önbizalmad

Ha rendszeresen sportolsz, annak látványos eredményei lesznek, ami jogosan magabiztossággal tölthet el. A céljaid és az eredményeid segítenek abban, hogy pozitívabb énképet alakíts ki magadról. Hiszen bebizonyosodott, hogy képes vagy elérni dolgokat saját erőből. Az önbizalom pedig a motiváció egyik alapeleme, mert csak akkor van indíttatásod bármibe is belekezdeni, ha el tudod hinni, hogy véghez is viszed.

 

5. Segít a stresszkezelésben

A sportolás kiváló módja annak, hogy a stressz során felhalmozott feszültséget levezessük. A stressz zabálja az energiánkat. Tehát, ha kevesebb a stressz, akkor több az energiánk, ha több az energiánk, akkor magasabb a motivációs szintünk.

 

+ Egy közösség része lehetsz

A sportolásnak van egy közösségi jellege, és a sportolók gyakran azonos érdeklődési körrel rendelkező emberek. Lehetőséged van egy sportos közösségébe való beilleszkedésre és szociális kapcsolatok erősítésére, ami pozitívan hat az önbizalomra és a motivációra is.

 

Mire tanított meg engem a falmászás?

Szerintem az egyik legjobb sporttevékenység, ha motivációfejlesztésről van szó, a falmászás. De lehet, hogy kicsit elfogult vagyok.

Én úgy szoktam nekiindulni, hogy először is kitűzök egy célt. Egy pontot a falon, amit el kell érnem. Aztán elindulok és próbálkozom. Nem mindig megy elsőre, de nem adom fel. Aztán kiderül, hogy egészen máshonnan kell megközelítenem a célt, mert rossz utat választottam hozzá, amit nem tudok teljesíteni. Úgyhogy teszek egy kis kitérőt, és úgy már sikerül elérnem. Közben érzem, hogy fáj a karom, de mindig több erő van benne, mint gondolnám. Egy-egy fogás elérhetetlennek tűnik, de egy kis lendülettel sikerül megkapaszkodni. Néha nagyon húzódik a bőr a tenyeremen, de idővel megkeményedik. Néha leesem, de utána még magasabbra jutok.

Szóval szerintem ez egy csodás metafora az életre és a benne tapasztalható nehézségekre. Amit megtanulok, az a kitartás, a próbálkozás fontossága, nem feladni, tervezni, hinni önmagamban. És az eredmény sosem marad el.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük