Könyvajánló

Könyvajánló: Csíkszentmihályi Mihály: Flow, Az áramlat

A Flow című könyvben egy olyan életszemléletről olvashatunk, melyet minden önfejlesztőnek el kéne sajátítania. Jól alátámasztott, könnyen érthető elmélet, melyről már olvasni is flow. De mit is jelent ez pontosan?

Ismerős az az érzés, mikor teljesen belefeledkezel valamibe? Megszűnik körülötted a világ, az idő is megáll, elfelejtesz enni-inni, szinte az anyagcseréd is leáll, mert annyira koncentrálsz valamire. Valami feladatra, valami tevékenységre, valami fontosra, ami örömet okoz, fellobbantja benned a kreativitást, a tetterőt, és szinte hipnotikus állapotba kerülsz. Ez az állapot, ez az élmény a flow. Mikor az íróból csak úgy ömlik a szó, mikor a festő ecsete magától fest. Valószínűleg mindenki átélte már egyszer-kétszer az életében, aki még nem, annak hiába magyarázom. A 10 pontos kérdés az, hogy vajon tudatosan is előidézhető ez az állapot, vagy csak úgy megtörténik velünk? Milyen feltételek kellenek ahhoz, hogy az ember élvezze azt, amit csinál? Erre válaszol Csíkszentmihályi Mihály a könyvében, olvassátok el!

Na jó, nyújtok egy kis betekintést.

A Flow tartalma röviden:

Nem várhatjuk tátott szájjal a boldogságot, ugyanis passzív állapotban messze elkerül bennünket. Nem szerencse kérdése, hogy boldogok vagyunk, vagy nem. Nem idegen erők lökdösnek minket ide-oda, hanem mi irányítjuk az életünket. Ha ezt képesek vagyunk felfogni, akkor jó úton haladunk. Az életünk feletti uralom, már szinte a boldogság.

Ha úgy érzed, hogy nincs értelme az életnek, mindent unsz, semmi sem érdekel, akkor az egzisztenciális félelem, más néven: ontológiai szorongás állapotában vagy. Ezt a belső rend hiánya jellemzi. Hogyan tudod kirobbantani magad ebből az állapotból? Először is tudnod kell, hogy minden a tudatban keletkezik, a fájdalom és az öröm is. A tudatba bekerülő információk szűrésével egyszerűen megváltoztathatod a tudatállapotodat.

A kulcsszó a figyelem. A figyelem pszichikai energia, mely nélkül semmilyen munkát nem lehet elvégezni. Egy eszköz, amit okosan kell használni, és olyan dolgokra fordítani, melyek építik a jellemet. Ugyanis az, hogy mire használjuk fel a figyelmünket alakítja az Énünket.

Az Én mindent tartalmaz, ami valaha áthaladt a tudaton. A figyelem alakítja az Ént, de az Én is hatást gyakorol a figyelemre, tehát ez egy körkörös rendszer. Ha nem vagyunk képesek uralni a figyelmünket, akkor csökken a hatékonyságunk, és szétcsúszunk. A szétcsúszás ellentéte a flow, mikor valaki szabadon annak szenteli a figyelmét, hogy elérje a célját. Flow közben az Én, a személyiség mindig fejlődik, ez a fontos tény különbözteti meg a röpke élvezettől. Az élvezet múlandó, ellenben egy flow-élmény után mindig többnek és teljesebbnek érezzük magunkat.

A legtöbb flow-tevékenység komoly erőfeszítést igényel, de sohasem érezzük azt, hogy ez nem térül meg. Gyakran tapasztaljuk sport, játék, alkotói tevékenység közben. Ha valaki megtalálja a flow-t a munkájában, akkor az egész élete kedvező irányba halad. A boldogság kulcsa, hogy az életünket egyetlen egységes áramlat-tevékenységgé kell alakítanunk. Ehhez el kell hinnünk, hogy a sorsunk a saját kezünkben van, és meg kell tanulnunk a figyelmünket összpontosítani.

„Azok az emberek, akik megtanulják, hogyan kell irányításuk alatt tartani belső élményeiket, képesek arra, hogy életük minőségét is meghatározzák – ennél közelebb egyikünk sem igen kerülhet a boldogsághoz.”

Let it flow!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük