Könyvajánló: Dr. Michael Greger: Hogy ne halj meg
Nem fogok kertelni, ez a könyv a teljes értékű növényi táplálkozás marketing könyve, bár valószínűleg nem ilyen szándékkal készült. Mégis nagyon sokat tanulhatsz belőle még akkor is, ha húsimádó vagy, mint én. Az viszont lehet, hogy mire a végére érsz, komoly bűntudatod lesz, hogy szereted a steaket.
Mit kell tudni a szerzőről?
Dr. Michael Greger a táplálkozástudomány egyik legismertebb alakja, orvos és kutató, a NutritionFacts.org alapítója, ami egy orvosi információs portál, amely tudományos kutatások eredményeire építve tájékoztat a táplálkozás és az egészség összefüggéseiről.
Greger megpróbálja a tudományos ismereteket közérthető formában továbbítani a nagyközönség számára, miközben megmarad a szigorúan bizonyítékokon alapuló megközelítés mellett. Mondhatni ez a missziója.
Miről szól a könyv?
Azzal a merész felütéssel kezdődik, hogy az emberek valójában nem halnak bele az öregségbe, hanem mindig valamilyen betegség viszi el őket. És minden betegség első számú oka a nem megfelelő étrendre vezethető vissza. A gének nem igazán számítanak.
„A családi kórtörténetnek nem kell a saját személyes sorsoddá válnia. Pusztán, hogy rossz génekkel születtél, még nem jelenti azt, hogy nem kapcsolhatod ki őket eredményesen.”
Ha egészséges akarsz maradni, akkor be kell tartani 4 egyszerű szabályt:
- Ne dohányozz!
- Ne hízz el!
- Mozogj naponta fél órát!
- Étkezz egészségesen!
Na, de mit jelent az „Étkezz egészségesen”? A recept ismerős: egyél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és kevesebb húst és állati eredetű ételt (vagy ez utóbbit egyáltalán ne). Ebben a könyvben bőségesen találunk magyarázatot arra, hogy miért jó a szervezetünknek, ha így étkezünk. Nem számoltam, de biztos, hogy több száz kísérleti eredményt említ, és néhol részletesen elemez a szerző.
„Hadd áruljam el azt, amit az „orvostudomány legőrzöttebb titkaként” szokás emlegetni: a test meggyógyítja önmagát, ha ehhez megkapja a megfelelő feltételeket.”
A könyv két fő részre tagolódik. Az első részben Greger 15 vezető halálokot mutat be, és részletezi, hogyan lehet ezeket a betegségeket megelőzni, megállítani vagy akár visszafordítani a növényi alapú étrend segítségével. Ezeket gyorsan összefoglalom:
- Hogy ne halj bele a szívbetegségekbe: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Mindenképpen kerüld a transzzsírokat és a telített zsírokat, melyek az állati eredetű és feldolgozott silány élelmiszerekben vannak jelen. - Hogy ne halj bele a tüdőbetegségekbe: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Ne dohányozz!
Egyél sok brokkolit, fodros kelt és kurkumint! (Ezek mind gátolják a rákos sejtek növekedését.) - Hogy ne halj bele az agy betegségeibe: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Egyél sok rostot, azzal megelőzheted a stroke-ot!
A kálium is segít a megelőzésben, ami a leveles zöldekben, a babfélékben és az édesburgonyában is van jelentős mértékben.
A citrusfélék és a bogyós gyümölcsök is hatékonyak az agyad egészségének megőrzésében, és minden, amiben antioxidáns van.
Alzheimer-kór megelőzésére pedig jó a sáfrány. - Hogy ne halj bele az emésztőszervi daganatos betegségekbe: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Fogyassz fitátokat, amik leginkább a hüvelyesekben, babfélékben találhatóak!
Szabadulj meg a savas refluxtól, amit a zsírbevitel csökkentésével érhetsz el! - Hogy ne halj bele a fertőzésekbe: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Tartsd fenn az immunrendszered egészségét keresztes virágú zöldségekkel és más antioxidánsokkal, amik a mindenféle színű zöldségekben és gyümölcsökben vannak nagy számban. - Hogy ne halj bele a cukorbetegségbe: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Böjtölj: a vércukorszint egy héten belül normalizálódhat napi 600 kalória bevitelével, mert ez kihúzza a zsírt az izmokból, a májból és a hasnyálmirigyből. Ugyanez elérhető növényi étrenddel is. - Hogy ne halj bele a magas vérnyomásba: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Csökkentsd a napi só adagodat, napi fél teáskanál bőven elég!
Amik még segítenek: teljes kiőrlésű gabonák, lenmag, hibiszkusz tea, nitrátokban gazdag zöldségek (pl.: cékla, zöld levesesek, főleg a rukkola) - Hogy ne halj bele a máj betegségeibe: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Ne igyál alkoholt és szénsavas üdítőt!
Ne legyen zsírmájad: kerüld a sok húst és a cukrot!
Egyél sok vörösáfonyát és a kávé is segít a máj védelmében. - Hogy ne halj bele a vérképzőszervi daganatos betegségekbe (pl.: leukémia): Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Ne szedjél étrendkiegészítőket, inkább egyél rendesen és étellel vidd be a tápanyagokat!
Egyél keresztes virágú zöldségeket és zöld leveleseket! - Hogy ne halj bele a vesebetegségbe: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Lúgosító ételeket kell enni, vagyis zöldségeket és kizárni a húst! - Hogy ne halj bele a mellrákba: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Pörgesd fel a melatonin termelésed, sötétben aludj és lefekvés előtt ne használj kék fényt!
Legyél fitt rendszeres izzadós edzésekkel!
Az almát héjastól edd meg, és egyél sok keresztes virágú zöldséget, lenmagot és szóját! - Hogy ne halj bele a depresszióba: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Igyál kávét feketén és a sáfrány is hasznos. - Hogy ne halj bele a prosztatarákba: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Itt már csak ismételni tudja önmagát: egyél sok keresztes virágú zöldséget, lenmagot és felejtsd el a tejtermékeket és a tojást! - Hogy ne halj bele a Parkinson-kórba: Térj át teljes értékű növényi táplálkozásra!
Kerüld a fejsérülést, mozogj rendszeresen, ne hízz el, igyál kávét vagy zöld teát, minimalizáld a kártevőirtókkal és a nehézfémekkel való érintkezést, kerüld az állati eredetű ételeket! - Hogy ne halj bele az orvosi ellátásba: Maradj egészséges!
A modern orvoslás nem annyira hatékony, mint a legtöbben gondolnák.
Tudom, ez így nagyon felületes, de a könyvben minden állítás megalapozott. Szóval, ha valamelyik betegség felkeltette az érdeklődésedet, mert például egy családtag vagy ismerős szenved tőle, akkor érdemes elolvasnod legalább azt az egy fejezetet.
A könyv második részében kapunk némi iránymutatást arra nézve, mit együnk, miből mennyit együnk, és hogyan készítsük el az ételeket. Az ételeket 3 csoportra osztja: vannak a zöld lámpás ételek, melyeket bármikor, bármilyen mennyiségben fogyaszthatunk, vannak a sárga lámpás ételek, melyeket ritkán fogyaszthatunk, és a piros lámpásak, melyeket érdemes elkerülni.
„Az a legegészségesebb étrend, amelyet követve a lehető legtöbb teljes értékű növényi élelmiszert, és a lehető legkevesebb állati eredetű és feldolgozott, silány élelmiszert fogyasztasz.”
Tehát a növényi alapú élelmiszerek egészségesebbek az állati eredetűeknél, és a feldolgozatlan élelmiszerek egészségesebbek a feldolgozottaknál. (Vannak azért kivételek, például a hidrogénezett növényi olajok károsak.)
Mit jelent a feldolgozatlan? Azt, hogy nem adnak hozzá semmi rosszat, még sót se, és nem vesznek el belőle semmi jót.
Ha étkezésről van szó, akkor nem az a lényeg, hogy mindent tökéletesen csinálj, hanem az, hogy megtaláld a megfelelő arányt. Ha csak valami feldolgozott szósszal tudod megenni a zöldségeket, akkor inkább edd azzal, mint sehogy sem. A mindennapi választásaink számítanak leginkább, nem az egy-egy kilengésünk.
Kísérletezz magadon, az egészséges ételek annál jobban fognak ízleni, minél tovább kitartasz mellettük, ugyanis az ízlelésed is meg fog változni.
Greger összegyűjtött 12 fontos elemet, amelyek bizonyítottan jótékony hatással vannak az egészségre. Ezeket napi szinten érdemes fogyasztani/alkalmazni (mind a 12-t):
- babfélék
- bogyós gyümölcsök
- egyéb gyümölcsök
- keresztes virágú zöldségek
- leveles zöldek
- egyéb zöldségek
- lenmag
- diófélék
- fűszerek
- teljes kiőrlésű gabonafélék
- italok (kávé, teák, forró csoki)
- testmozgás
Kinek ajánlott a könyv?
Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretnék megelőzni a gyakori krónikus betegségeket, és nem félnek kísérletezni az étkezéssel.
Azok számára is hasznos olvasmány, akik már küzdenek valamilyen betegséggel, és szeretnének természetes módon javítani állapotukon.
Egészségügyi szakembereknek is értékes olvasmány lehet, mivel Greger rengeteg tudományos forrást használ fel.
Összességében
A Hogy ne halj meg több szempontból is kiemelkedő könyv. Először is, rendkívül részletes és átfogó, hiszen az egyes betegségek okaitól kezdve azok megelőzésén át a gyógyításukig minden fontos témakört lefed.
Továbbá a könyv praktikus tanácsokkal is szolgál, hiszen Greger nem csupán a betegségek kialakulásáról beszél, hanem konkrét javaslatokat is tesz az étrend és az életmód megváltoztatására. Nagy erénye, hogy bár tudományos alapokon nyugszik, mégis közérthető.
A most meghozott étkezési döntéseid egyenesen kihatnak a sokkal későbbi egészségügyi állapotodra. Úgyhogy már csak ezért is érdemes elolvasni.


Ez is érdekelhet...

Perfekcionizmus vagy maximalizmus? Nem mindegy
2025-01-18
Hogyan győzd le a maximalizmust?
2022-02-16