Könyvajánló

Könyvajánló: Thomas Erikson: Idiótákkal körülvéve

Ha nem érted, hogy az emberek miért olyanok, amilyenek, akkor ez a könyv sok mindenre rá fog világítani. Segít megoldani a kommunikációs problémákat, és javíthat a csapatmunkán is. Nem mindenki idióta, bár nagy az Isten állatkertje. Egyszerűen csak más a viselkedési mintázatunk, ami az örökölt tulajdonságainknak és a környezetünknek köszönhető. A szerző a DISC-modellt fejti ki, mely szerint 4 különböző viselkedéstípus van, ezeket színekkel jelölik.

A kékek az analitikusok

A kék típusú emberek alaposak, megfontoltak, szerények. Jellemzően realisták, rendszeretők és kicsit szomorkásnak tűnnek. Általában lassú a reakcióidejük, óvatosan cselekszenek, tartják a távolságot. Többnyire maximalisták és szabálykövetők, a szervezettségre törekednek, objektívan állnak a dolgokhoz. Nem zárkóznak el a kapcsolatok elől.

Más szemszögből tűnhetnek szőrszálhasogatónak, gyanakvónak és hűvösnek.

Ha szót akarsz érteni egy kék típusú emberrel, akkor tedd félre a víziókat. Neki a minőség számít leginkább, legyél felkészült és a tudásod legyen megalapozott! Szorítkozz a lényegre és az érvekre!

 

A pirosak a dominánsak

A piros típusú emberek az irányításra törekednek, gyors a reakciójuk, fejlett problémamegoldók. Nem óvatoskodnak, aktívak, ambiciózusak, kíváncsiak, határozottak, türelmetlenek és végtelenül makacsok. Feszített a tempójuk, buzog bennük a versenyszellem. Úttörő szelleműek és erős akaratúak. Jellemzően eredmény orientáltak.

Más szemszögből a pirosak tűnhetnek harciasnak, arrogánsnak és önzőnek.

Ha szót akarsz érteni egy piros típusú emberrel, akkor térj egyenesen a tárgya! Legyél határozott, kedveli a talpraesettséget. Ne húzd az idejét feleslegesen. Ha kér tőled valamit, teljesítsd gyorsan!

 

A zöldek a stabilak

A zöld típusú emberek türelmesek, nyugodt reakcióik vannak, megbízhatóak, figyelmesek, segítőkészek. Törekednek a kapcsolatokra és nem nagyon szeretik a változást. A legtöbb ember zöld típusú, nem szélsőséges, kiegyensúlyozott tempót diktál. Jellemzően toleráns, empatikus, gyakran jobban érdekli más, mint saját maga.

Más szemszögből konfliktuskerülőnek, közönyösnek és őszintétlennek tűnhetnek.

Ha szót akarsz érteni egy zöld típusú emberrel, akkor hallgasd meg az aggodalmait és ne nézd le a félelmeit. Akkor érzik magukat a legjobban, ha nem kell túl aktívnak lenniük. Szeretik a csendet és a nyugalmat. Fontos számukra a stabilitás és a kiszámíthatóság, rosszul viselik a konfliktust.

 

A sárgák az inspirálók

A sárga típusú emberek nagyon excentrikusak, meggyőzőek, nyitottak és kreatívak. Rájuk mondják, hogy jó a kisugárzásuk. Jellemzően érzékenyek, spontánok és impulzívan cselekszenek. A reakcióidejük gyors. Rajonganak az életért és mindig találnak rá módot, hogy élvezzék. Jó kedvre derítik a környezetüket, egyfolytában dumálnak. Hatalmas optimizmus és lelkesedés jellemzi őket.

Más szemszögből a sárgák hanyagnak, dekoncentráltnak és nagydumásnak tűnhetnek.

Ha szót akarsz érteni egy sárga típusú emberrel, akkor legyél kedves és barátságos, vevők a hízelgésre is. Fogadd el, hogy az érzéseire hallgat és aszerint dönt. Nem kell a körítés, nyugodtan a tárgyra térhetsz. Ha meg akarod győzni, az érzéseire próbálj hatni.

 

Összességében látszik, hogy ezek inkább karikatúraszerű személyiségtípusok. A szerző a végén ki is tér arra, hogy az emberiség 5%-a egyszínű csupán. 80%-a kétszínű és a maradék 15% pedig háromszínű skatulyába fér bele.

A lényeg, amit leszűrhetünk az egész fejtegetésből az, hogyha megtaláljuk a megfelelő kommunikációs formát, szinte bárkivel szót tudunk érteni. Ehhez fel kell ismernünk a különbségeket és alkalmazkodnunk kell. Gyorsan olvasható könyv, sok sok példával. Külön élmény, hogy sokszor magadra ismersz benne, vagy az ismerőseidre.

„Attól, hogy igazad van, én nem feltétlenül tévedek.”

 

DISC-modell

D – dominant (domináns) – piros

I – influential (befolyásoló) – sárga

S – steady (állhatatos) – zöld

C – conscientious (lelkiismeretes) – kék

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: