Meditáció

Energetizáló légzőgyakorlatok

Légzőgyakorlatok rendszeres alkalmazásával biztosan javul az energiaszinted, de ehhez tényleg kell, hogy napi szinten szakíts rá időt.

Hogyan befolyásolják az energiaszintet?

Úgy, hogy javítják a tüdőkapacitást, növelik az oxigénbevitelt, javítják az agy vérellátását és csökkentik a stresszt, ami egyébként rengeteg energiát szív el tőlünk.

 

„Kapkodó légzés” (vagy Breath of Fire)

Kundalini jógában alkalmazzák ezt a gyakorlatot. Lényege, hogy egy jó mélyet lélegzel be, aztán gyors rövid lélegzeteket adsz ki, és ezt ismétled. A belégzésnek és a (sok kicsi) kilégzésnek ugyanolyan hosszúnak kell lennie. A gyakorlat minimum fél perces legyen, de ne legyen több 10 percnél!

 1. Ülj egyenesen, tedd a kezeidet a térdedre, vagy a hasadra, ha érezni akarod a légzésed!
 2. Lélegezz be egy mélyet az orrodon keresztül!
 3. Ne tartsd benn a levegőt, hanem azonnal kezdd el kifújni kicsi, erőteljes részletekben, tartson a kifújás annyi ideig, mint a belégzés!
 4. Ismételd meg többször a folyamatot, és ha megvan a ritmus, gyorsíts rajta, és növeld a kilégzések intenzitását!

 

Tüdőtágító légzés (vagy Diaphragmatic breathing)

Belly breathing néven is ismerik, az elnevezés arra utal, hogy a gyakorlatban a hasizom és az alhasi terület aktívan részt vesz.

 1. Ülj kényelmesen, a vállaidat engedd le, ne feszüljenek, legyen laza a nyakad is!
 2. Az egyik kezed tedd a mellkasodra felülre, a másikat lejjebb közvetlenül a bordaív alá, így érezni fogod a rekeszizom mozgását légzés közben!
 3. Lélegezz mélyen az orrodon keresztül, és a lejjebb lévő kezed kövesse le a mozgást, tehát kicsit nyomd beljebb a gyomornál, de ne erősen! A másik kezed maradjon mozdulatlan amennyire lehet!
 4. Kicsit feszítsd meg a hasizmod, miközben összeszorított ajkakon keresztül végzed a kilégzést és visszatérsz az induló pozícióba! A kilégzés legyen lassú, tartson tovább, mint a belégzés.
 5. Ismételd a gyakorlatot 5-10-szer egymás után!

 

Háromlépéses légzés

Ez a gyakorlat segít elérni, hogy lenyugtasd a tested és az agyad, tehát jó kis stresszkezelő módszer. Az a lényege, hogy számolva lélegzel be és ki, eltávolítva ezzel a fejedből a zavaró gondolatokat, hogy tudj a jelenre koncentrálni.

 1. Ülj kényelmes pozícióban és csukd be a szemed!
 2. Lélegezz be az orrodon 3-ig számolva magadban!
 3. Tartsd benn a levegőt 3-ig számolva!
 4. Fújd ki a levegőt a szádon 3-ig számolva!
 5. Ismételd meg többször egymás után!

 

A légzőgyakorlatoknál is van néhány óvatossági előírás, amit be kell tartani. Ne erőltesd túl magad, ne csináld túl sokáig, mert nehézlégzés vagy fejfájás alakulhat ki. Ha légzőszervi betegséged van, konzultálj az orvosoddal, hogy végezhetsz-e légzőgyakorlatot, és milyen jellegűt, illetve, ha kismama vagy, akkor is!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük