Meditáció

Egyszerű praktika a kiegyensúlyozottságért

Nagy levegőt! És merülj bele az életbe! Csak rohangálunk ide-oda, és kapkodjuk a levegőt, vagy néha levegőhöz sem jutunk, pedig a légzés nem tréfadolog.

A megfelelően szabályozott légzés képes befolyásolni emésztésünket, szívműködésünket, egész anyagcserénket, sőt bizonyos gyakorlatokkal még bőrbetegségek is meggyógyíthatók. Ha valaki mélyebben szeretné beleásni magát a légzés és a test rejtélyes kapcsolataiba, ajánlom, hogy „guglizzon” rá a Hatha jóga légzésgyakorlataira.

Gondoljunk csak bele, hogy a mindennapokban is, ha felhúzzuk magunkat és hevesen ver a szívünk, néhány mély lélegzet képes helyreállítani bennünk a harmóniát. Ha a természetben kirándulunk vagy kocogunk, a mélyen beszippantott, friss erdei levegő szinte átmossa a szervezetünket.

A napi szinten megfelelően végzett légzésgyakorlat pedig csodákat képes művelni az egészséggel és a közérzettel. Egyes indiai írások a hosszú élet titkát is a helyes légzéssel magyarázzák. Oké, abbahagyom a marketingszagú szövegelést, inkább ajánlok neked három nagyon egyszerű légzőgyakorlatot. Próbáld ki, és döntsd el magad, hogy hasznos-e számodra!

Alapgyakorlat felkelés előtt

Nagyon szimpi gyakorlat, mert ki sem kell kelni az ágyból. Nyújtóztassuk ki tagjainkat, közben mélyen lélegezzünk be 3 másodpercig, tartsuk benn a levegőt 3 másodpercig, aztán fújjuk ki 3 másodperc alatt. Csináljuk meg egymás után minimum 20-szor!

Alvást segítő gyakorlat

Ezt a gyakorlatot érdemes reggel és este is elvégezni, főleg annak, aki nehezen alszik el. Még hatásosabb, ha friss levegőn, vagy nyitott ablaknál végezzük. Először zárjuk el a bal orrcimpánkat a bal mutatóujjunkkal, és a jobb orrnyíláson keresztül vegyünk mély lélegzetet. Tartsuk benn a levegőt, és engedjük szabadon a bal orrcimpánkat, fogjuk be a jobboldalit, majd engedjük ki a levegőt a bal orrnyíláson. Tehát jobbon be, balon ki. Aztán fordítva: vegyünk levegőt a bal orrlyukon át, tartsuk benn, és fújjuk ki a jobb oldalon. Ismételjük meg minimum 20-szor!

Közérzetjavító gyakorlat

Nyújtsuk előre vízszintesen a karjainkat, és vegyünk nagy levegőt. Tartsuk benn a levegőt, és a jobb karunkkal írjunk le egy kört 5-ször, majd szájon át fújjuk ki a levegőt. Ezután ismételjük meg ezt a bal karral is, és mindkét karral egyszerre. Csináljunk belőle legalább napi 10 sorozatot!

Ha te is ismersz egy egyszerű és hasznos gyakorlatot, oszd meg velünk kommentben!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük