Önfejlesztés

Az önfejlesztés szintjei

Ha testi fejlődésről beszélünk, egyszerű a képlet: megszületünk, növekszünk, kiteljesedünk, majd szép lassan romlásnak indulunk. Ezen nem igazán tudunk változtatni, csak lassítani tudunk a folyamaton.

A szellemi fejlődéssel más a helyzet. Az lehet egy végig felfelé ívelő folyamat, ha mi is úgy akarjuk. Bár önfejlesztés alatt érthetjük a testi és lelki fejlesztést is, ebben a cikkben inkább az utóbbiról lesz szó.

 

Mi az önfejlesztés?

Életünk során mindannyian változásoknak vagyunk kitéve, akkor is, ha bezárkózunk a komfort-zónánkba. Az új tapasztalatok folyamatosan alakítanak rajtunk. Hozzánk tesznek valamit, és néha drasztikusan meg is változtatnak.

A pozitív irányú változásokat nevezzük fejlődésnek. Mindenki fejlődik, tehát, ha úgy tetszik, mindenki önfejlődő, de nem mindenki önfejlesztő. A különbség a tudatosság. Az önfejlesztés során te határozod meg a változás irányát, és nem a körülmények. Persze nem lesz egyik napról a másikra senki sem profi önfejlesztő, hanem végig kell menni bizonyos szinteken.

 

I. szint: A felismerés

Minden úgy kezdődik, hogy megszületik bennünk a belátás, hogy képesek vagyunk mi magunk alakítani az életünket. Elhisszük, hogy a döntéseinkkel és hozzáállásunkkal képesek vagyunk változtatni.

Ha nincs meg benned ez a hit, nem leszel képes valódi fejlődésre. Viszont, ha felismered ezt az önalakító képességet, akkor az érdeklődésed a „hogyan” irányába fog terelődni. Hogyan fejlődhetek? Hogyan lehet jobb az életem?

Az első szinten még az önfejlesztés passzív formájánál tartasz, vagyis cselekvés helyett inkább információt, bátorítást gyűjtesz. Talán idézeteket olvasgatsz, megcímkézed őket, hogy melyiket tartod igaznak, melyiket hamisnak. Ezzel fejlődik a gondolkodásod, az önismereted, de ezek csak pici löketeket adnak.

Aztán fejlesztő könyveket kezdesz olvasgatni, ez még mindig passzív állapot, mert csak befogadó vagy, de már jelentős haladás, mert több időt szánsz magadra. Megjelenik az igény, hogy hasonló érdeklődésű emberekkel építs kapcsolatot, ezért talán belépsz néhány csoportba, vagy a környezetben keresgélsz. Meglesz a kellő alapod, hogy a 2. szintre lépj.

 

II. szint: A formálódás

Kilépsz a passzivitásból és elkezded magadat formálni. A második szint leginkább a szokásaid átrendezéséről szól. Fel kell ismerned, hogy milyen szokásaid, mintáid ártanak neked, és le kell cserélned azokat jobbakra.

Ezen a szinten még sok bennünk a bizonytalanság, ami természetes. Még a céljaink sem teljesen egyértelműek, csak körvonalakban tudjuk, mit szeretnénk elérni.

Erre a szintre fejlesztettem ki az önfejlesztő naplóimat: a Motivátor önismereti naplót, és a Bakancslista céltervező naplót. Nézd meg, hátha hasznodra lehetnek!

Ha képesek vagyunk átvergődni magunkat a kezdeti nehézségeken, akkor kitisztulnak a céljaink is, és tisztán látjuk azt a személyt, aki bennünk él, és szeretnénk kibontakoztatni.

Még ezen a szinten is olvasunk önfejlesztő könyveket, talán már témaspecifikusabban.

 

III. szint: A kiteljesedés

Ezt a szintet az erős magabiztosság jellemzi. Már tudod, hogy mit akarsz, és hogyan érheted el. Tudod, ha problémába ütközöl, képes vagy megoldani. Ezek nem elméleti tudások, hanem a gyakorlatban is alkalmazod.

Néha elbizonytalanodsz, de a gyengeségeidet is jól tudod már kezelni. Belekóstoltál a fejlődésbe, és nem akarod abbahagyni. Te magad keresed a kihívásokat, melyekkel próbára teheted magad. Már nem félsz az újdonságoktól, fejlett önismerettel rendelkezel.

Van egy erős kisugárzásod, amit sokan csodálni fognak, mások pedig irigyelni. Azt fogod érezni, hogy szeretnéd megosztani a világgal mindazt, amit elértél, és a helyes útra terelni azokat, akik még az első szinten sincsenek.

 

Ez a 3 szint egymásra épül. Mindenki elkezdi valahol, és kitartásfüggő, hogy ki-meddig jut el. Annyit biztosan mondhatok, hogy te irányítod az életedet, de csak ha akarod!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük