Önfejlesztés

Hogyan alakíthatunk ki önfejlesztési rutinokat?

Miért jó formálni a szokásainkat? Nem kérdés, hogy a szokásaink nagy mértékben befolyásolják az életünket jó és rossz irányba is. Ezek tudatalatti folyamatok, de csak idővel lettek azok, a kialakításuk tudatosan történik.

Ha sikerül meghatároznunk, hogy mely szokásaink hátráltatnak minket és le is számolunk velük, máris sokat tettünk a fejlődésünkért. Ha sikerül újabb hasznos szokásokat beiktatnunk, akkor egészen új irányt vehet az életünk.

Az új szokások kialakítása segíthet abban, hogy hatékonyabbak és produktívabbak legyünk az életünk minden területén. De abban is, hogy egészségesebben éljünk, és javítsunk az életminőségünkön.

 

Mi a szokás és miért olyan nehéz változtatni?

A szokások lényege az automatizmus. Mikor egy szokást bevezetünk az életünkbe az egy tudatos folyamat. Például eldöntjük, hogy mostantól reggelente kávézunk, aztán minden reggel automatikusan le is főzzük az adagunkat. De nevelés útján is ragadnak ránk szokások. Például, ha azt láttad anyukádtól, hogy szamárfüllel jelöli, hogy hol tart egy könyvben, lehet, hogy te is így jelzed magadnak.

Ismétlések során válik egy cselekvésből szokás, amit gépiesen, tudati ellenőrzés nélkül hajtunk végre. Miért van szükségünk arra, hogy automatizáljunk cselekvéseket? Energiatakarékosságból. Az agyunk igyekszik energiahatékonyan működni. Ha minden egyes cselekvésünket meg kellene fontolnunk, az rengeteg energiát venne igénybe, és nem lennénk képesek hatékonyan működni. Az agyunk ezért szereti a megszokott dolgokat, mert azok kevesebb energiaigényt jelentenek.

Miért nehéz változtatni? Egy új szokás bevezetése, vagy egy régi szokás elhagyása mindig energiaigényes folyamat. Az agyunknak új dolgokat kell megtanulnia, és ezt a folyamatot a kezdeti időszakban tudatosan kell irányítani. Ő pedig biztonságosabbnak tartja a megszokott dolgokat, ezért kicsit nehéz rábírni a munkára. Tény, hogy az agyunknak időre van szüksége ahhoz, hogy az új dolgokat automatizálja. Az új szokások kialakítása több héten vagy akár hónapokon át is eltarthat, és ez idő alatt kitartásra és motivációra van szükségünk, amit nehéz fenntartani.

A rutin több szokást foglal magában egy adott sorrendben, vagyis a rutin egy műveletsor. Például a reggeli rutinod lehet, hogy kávézol, meditálsz, reggelizel, zuhanyzol és aztán mész dolgozni. Ha egy teljes rutint akarunk megváltoztatni, az még nehezebb, ugyanis az egyes elemeit mind le kell cserélnünk, vagyis több szokást is.

 

Hogyan formálhatunk szokásokat?

 1. Meg kell határozni a célt, amit szeretnénk elérni. Egy új szokás bevezetése vagy egy régi elhagyása mindig valamilyen cél érdekében történik. Fontos, hogy a célok reálisak és mérhetők legyenek.

 2. Ha megvan a cél, akkor ki kell elemezni, hogy mely szokásaink akadályoznak minket az elérésében, ha vannak ilyenek. Aztán meg kell találni azokat a szokásokat, melyek segítenek elérni a célt, és a rossz szokásaink helyére (vagy csak úgy) bevezetni őket az életünkbe.
  Tipp: Sokkal könnyebb megszabadulni egy rossz szokástól, ha valami másra cseréled és nem simán lemondasz róla.

 3. Jöhet a terv. Nem lehetsz egyik napról a másikra új ember, a szokásformálásra különösen igaz, hogy lépésről-lépésre működik. Határozd meg, hogy melyik szokás lesz az első, amit bevezetsz, és sorban a többit. Határidőket is megadhatsz magadnak, úgy könnyebb lesz számonkérni a haladásodat.

 4. Tartsd fenn az új szokásaidat! A szokás lényege a rendszeresség. Figyeljünk arra, hogy az új szokásaink tényleg integrálódjanak az életünkbe. Persze az elején lesznek visszaesések, de ez nem ok a feladásra. Az új szokások megtartása ugyanolyan fontos, mint azok kialakítása. Sőt, talán ez a nehezebb feladat.

 5. Változtass, ha szükséges! Ha úgy érzed, hogy valami nem működik a szokásformálás során, és nem érsz el előrelépést, ne félj változtatni! Lehetséges, hogy az eredeti tervek nem voltak jók, vagy túl sokat akartál egyszerre. Találd meg a megfelelő módszert, ami működik!

 

Hogyan néz ki ez egy életszerű példán?

 1. A cél, hogy felszedjek egy kis izmot.
 2. Elemzés1: rossz szokások felszámolása: túl sok kanapé idő, cukros üdítők, össze-vissza evés, kevés mozgás.
  Elemzés2: jó szokások beiktatása: tudatos táplálkozás, heti 4 edzés, aktívabb életmód.
 3. Terv:
  1. hónap: fehérjedús reggeli bevezetése, cukros üdítők elhagyása, heti 1 erősítő edzés, több gyaloglás.
  2. hónap: napi fehérje és szénhidrátbevitel szabályozása (szigorú étrend), heti 2 erősítő edzés, több gyaloglás.
  3. hónap: étkezésem nagyjából beállítva, heti 2 erősítő edzés, heti 1 falmászás, vízfogyasztás növelése, napi 8-10 ezer lépés gyaloglás.

Stb.

 

A tervet elkészíteni mindig könnyebb, mint be is tartani. Az újévi fogadalmak is itt véreznek el, de ha valóban fontos számodra a cél, és sikerül szem előtt tartanod, akkor a kitartásból sem lesz hiány. És ne feledd, csak addig kell kibírni, amíg az új folyamataid nem automatizálódnak, mert onnan kezdve már sima liba.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: