Egészség

Mi az „agyi köd”?

A Covid megjelenése után egyre többször hallani ezt a kifejezést: ködös agy. Ami tényleg egy olyan érzés, mintha valami homály borítaná az agysejtjeidet. Leginkább a krónikus fáradtság szindróma és autoimmunbetegségek kapcsán lehetett hallani róla ezelőtt, most már jól ismert posztcovid tünet.

A ködös agy nem betegség, hanem minden esetben tünet, vagy inkább tünetegyüttes. Olyan állapotot ír le, amikor az egyén úgy érzi, hogy az agya “ködös” vagy “homályos”, nehezebben tud koncentrálni, emlékezni és általában nehezebben tudja koordinálni gondolatait.

Tehát koncentrációs nehézségek, memóriazavarok, lassú gondolkodás, zavarodottság, hangulatingadozások, fejfájás, fáradtság tartozhat a ködös agy tünetegyüttesbe.

Egészen extrém méreteket is ölthet, például mamuszban indulsz dolgozni, vagy hirtelen nem tudod összeadni, mennyi 8+5. Jelentősen megnehezíti a mindennapi életvitelt és lassan múlik el. Nem olyan, mint a másnaposság, hogy simán kialszod, hetekig, hónapokig, de egyes esetekben évekig is elhúzódhat.

 

Milyen betegségekhez, állapotokhoz kapcsolódhat?

  • allergia
  • ADHD
  • veseelégtelenség
  • mentális problémák: szorongás, depresszió
  • hormonális problémák (pl. menopauza, pajzsmirigy problémák, inzulin problémák stb.)
  • vitamin-, ásványi anyag hiány
  • gyógyszer mellékhatás
  • krónikus fáradtság szindróma
  • autoimmun betegség
  • vírusfertőzés

 

Mi történik ilyenkor az agyadban?

“Ha az immunrendszerünk működése a vírus hatására túlságosan felpörög, akkor az agyunkban citokinvihar keletkezik, ami számos módon károsítja ezt a létfontosságú szervünket” – mondja Leonard Jason, klinikai szakpszichológus, a chicagói DePaul Egyetem professzora.”

 

A citokinvihar olyan immunrendszeri válasz, amely a test védelmének érdekében jön létre, amikor az immunrendszer felfedez egy idegen fertőzést, például vírust. Az immunrendszer fehérvérsejtjei (pl. limfociták és monociták) fehérjéket kezdenek termelni (amelyeket citokinnek nevezünk) azért, hogy aktiválják az immunválaszt és az immunrendszer működését. Ez a folyamat segít a vírus elleni küzdelemben, de ha az immunrendszer túl aktív lesz, akkor a citokintermelés is túl magas szintre emelkedhet, ami citokinvihart okozhat.

A citokinvihar során a citokin termelődés olyan szintre emelkedhet, hogy az egész testre káros hatással lehet, és az agyra is. A citokinfelesleg az agyban gyulladást okozhat, ami átmeneti vagy tartós agyi károsodáshoz vezethet, amely befolyásolhatja az agyi működést, beleértve a memóriát, a figyelmet és a hangulatot.

Az agyi gyulladás hatására csökkenhet a vér-agy gát hatékonysága, ami lehetővé teszi, hogy a káros anyagok és a fertőző anyagok behatoljanak az agyba. Emellett a citokinvihar hatására a neuronok működése is károsodhat, ami befolyásolhatja a memóriát, a koncentrációt és más kognitív funkciókat.

 

Mit lehet tenni ellene?

Ha az agyi köd egy alapbetegség, például autoimmun betegség, cukorbetegség vagy pajzsmirigy probléma szövődménye, akkor az alapbetegség kezelése a legfontosabb. Más esetekben magától is elmúlhat.

Ami még segíthet: gyulladáscsökkentő étrend, fizikai aktivitás, alvásminőség javítása. Tehát a stresszkezelés, a megfelelő pihenés és a megfelelő táplálkozás segíthet az agyi köd kezelésében. A cél a gyulladás csökkentése, amiben a megfelelő omega-3 bevitel is szerepet játszik. Segíthetnek még a B-vitaminok, D-vitamin, magnézium és a C-vitamin is.

 

Forrás:

https://www.tenyek-tevhitek.hu/eloszlik_az_agykod.htm

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük