Önismeret

Milyen az intuitív és a szenzoros személyiségtípus?

Az önismeret fontos része, hogy megértsük a személyiségünk típusát. Többféle személyiségtípus elmélet létezik, mindegyik egy kicsit más szempontból vizsgálja, hogy milyenek is vagyunk.

Az intuitív és szenzoros különbségtétel azon alapszik, hogy hogyan fogadjuk be és dolgozzuk fel az információkat. Vagyis az emberek milyen módon közelítik meg a világot és hogyan reagálnak a környezetükre.

Az intuitív személyiségtípusú emberek inkább az elvont összefüggésekre, a lehetőségekre és a jövőre összpontosítanak, míg az érzékelő típusú emberek inkább a konkrétumokra, a jelenre és a tapasztalatokra összpontosítanak.

Az MBTI (Myers-Briggs Type Indicator) egyike a legismertebb személyiségteszteknek, amely az intuitív vs. szenzoros dimenziót is méri. Erről itt olvashatsz bővebben: Mi az MBTI önismereti teszt?

 

Milyen az intuitív személyiségtípus?

Az intuíció jelentése dióhéjban: konkrét érzékelés nélküli megértés. Ez lehet belső, ösztönös érzékelés vagy megérzés. A pszichológiában az „intuitív” kifejezést egy olyan személyiségtípus jellemzésére használják, amely inkább az előrelátásra, az ötletekre és az absztrakt gondolkodásra összpontosít.

Az intuitív típusok előrelátóak, gyakran érzékelik a rejtett összefüggéseket, és a jövőbeli lehetőségek felismerése is jól megy nekik. Élesen látják a dolgok közötti kapcsolatokat, és képesek új ötleteket generálni, igazi feltalálók.

Az intuitív emberek sokszor kreatívak és innovatívak. Kitűnnek a művészet, az írás, a zene és a tudomány területén. Az intuitív emberek mindig új dolgokat akarnak tanulni és felfedezni. Érdeklődnek a világ iránt, és hajlandóak kockáztatni, hogy új dolgokat próbáljanak ki.

Az intuitív személyiségtípusnak vannak hátrányai is. Néha túlságosan is a jövőre koncentrálnak, és nehezen fókuszálnak a jelenre. Ezenkívül nem mindig tudják alátámasztani a megérzéseiket, az ösztönös cselekvéseiket, ami értetlenséget válthat ki a környezetükben.

 

Milyen a szenzoros személyiségtípus?

Definíció szerint szenzoros az, ami az érzékszervekkel kapcsolatos, azok működésével vagy az általuk közvetített információkkal.

Az intuitív személyiségtípus ellentéte a szenzoros, vagyis az érzékelő személyiségtípus. A szenzoros emberek inkább a konkrétumokra összpontosítanak, és fontosnak tartják a részletek ismeretét. Jó megfigyelők és nagyon gyakorlatiasak.

Szeretik a rutinos, biztonságos dolgokat, realisztikusak, és inkább a kézzelfogható dolgok ragadják meg a figyelmüket. Főként tényekre és bizonyítékokra támaszkodnak, és megbízhatónak tartják magukat. Pontosak, precízek és képesek a feladatokat határidőre elvégezni.

Kiválóak a gyakorlati feladatokban és a problémamegoldásban például mérnöki, pénzügyi vagy jogi területen. Jól emlékeznek a részletekre, és képesek aprólékosan leírni őket.

A szenzoros személyiségtípusnak is vannak hátrányai. Néha túlságosan is a jelenre koncentrálnak, és nehezen fókuszálnak a jövőre, a tervezésre. Ezenkívül a szenzoros emberek néha érzékenyek a külső ingerekre, és gyakran elvesznek a részletekben.

 

Mikor személyiségtípusokról beszélünk, akkor nem győzöm hangsúlyozni, hogy senki sem száz százalékban ilyen, vagy olyan. Nincsen teljes mértékben intuitív és teljes mértékben szenzoros típus, csak tendenciák vannak. Fontos azt is megjegyezni, hogy nincs jó vagy rossz személyiségtípus, mindegyiknek megvan a maga előnye és a hátránya.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük