Mire jó a C-vitamin?
A C-vitamin a köztudatba az immunrendszer vitaminjaként vonult be, de ennél többre is képes. A C-vitamin, más néven aszkorbinsav több fajtáját különböztetjük meg: L-aszkorbinsav, a természetben is előforduló vegyület (pl. csipkebogyóban); D-aszkorbinsav, ami nem fordul elő a természetben, csak mesterségesen állítható elő; és a D-izoaszkorbinsav, ami élesztőgombák által előállított vegyület.
1. Az immunrendszer támogatására
A C-vitamin fokozza az immunfunkciót és abban is segít, hogy a megfázásos tünetek gyorsabban elmúljanak. A fehérvérsejtek számának növelésével segít testünknek szembeszállni a kórokozókkal. Érdemes emelni a C-vitamin adagunkat már a nátha kezdeti fázisában, vagy megelőzésképpen. Kísérletek szerint a C-vitamin a herpesz vírussal szemben is jól teljesít. Gyulladásgátló hatása is van.
2. Támogatja a fogíny egészségét
Csökkenti a fogíny gyulladását. Azoknál, akik C-vitamin hiányban szenvednek nagyobb a kockázata az ínysorvadásnak.
3. Nélkülözhetetlen a rugalmas, szép bőrhöz
Hozzájárul a bőr kollagénjének képződéséhez. A kollagén felelős a bőr és az erek rugalmasságáért. C-vitamin nélkül a bőr töredezett és száraz lesz. Segíti a sebek, az égési sérülések és a hegek gyógyulását, ezért műtétek után is érdemes emelni a szintjén. Továbbá megújítja a szervezet E-vitamin tartalékait, ami szintén jót tesz a bőrnek.
4. Felveszi a harcot a rákos sejtekkel
Antioxidáns hatása van, így közömbösíti a rákkeltő anyagok szabad gyökeit, mert hamarabb lép velük reakcióba, tehát gátolja azok szétterjedését. A C-vitamin jelentősen csökkenti a gyomor-gége-és nyelőcsőrák kialakulásának veszélyét.
További előnyei, hogy támogatja a vas felszívódását, védelmet nyújt a szürkehályog ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, így bizonyos szívbetegségek kockázatát is. Stresszes helyzetekben segít a kortizolszint normalizálásában.
Mikor érdemes pótolni?
Az emberi szervezet nem tud aszkorbinsavat előállítani és sokáig raktározni sem tudja, így azt mindenképpen be kell vinnünk valamilyen formában napi szinten.
Érdemes emelni a C-vitamin szintünkön nátha szezonban, stresszes időszakokban, műtétek után. Rendszeres dohányzás vagy alkoholfogyasztás mellett is megnő a C-vitamin igény. Várandósság, szoptatás és nehéz fizikai munka esetében ugyanígy több C-vitaminra van szükségünk. Ha hiányállapotokat tapasztalunk (bár ez manapság elég ritka), akkor szintén emeljünk a szinten. Ezek lehetnek: vérzékenység, ínysorvadás, lassú sebgyógyulás, fertőzésekkel szembeni kitettség, gyulladások, krónikus fáradtság.
Milyen formában érdemes pótolni?
Étkezéssel, természetes formában: A C-vitamin megtalálható a citrusfélék gyümölcseiben (citrom, narancs, qrapefruit stb.), kiwiben, bogyós termésekben, csipkebogyóban, paradicsomban, paprikában, homoktövisben, káposztában, brokkoliban, burgonyában, zöldborsóban, almában, körtében.
Étrendkiegészítők esetén, ha tehetjük, válasszuk a növényi kivonatokból kivont C-vitamin készítményeket. Egyéb aszkorbinsav esetében szinte mindegy melyiket választjuk, azonos hatásuk lesz.
Túl lehet adagolni a C-vitamint?
Nem. Az aszkorbinsav vízben oldódó vitamin, tehát a fölösleges mennyiség a vizelettel távozik. Viszont savról beszélünk, így nagyobb mennyiség az érzékeny gyomrúaknak gyomorégést, esetleg hasmenést okozhat.
A C-vitamin napi minimum adagja egy felnőttnél 60mg, ez pont arra elég, hogy ne legyen skorbutunk. Napi ajánlott mennyiség 500-1000 mg.
Források:
Yiya:
https://www.yiya.hu/c-vitamin-rutin-homoktovis-hibiszkusz-kapszula-tabletta.php
Gyógynövények.info:
https://gyogynovenyek.info/hirek/c-vitamin-hirek/mi-a-kulonbseg-a-termeszetes-es-a-mesterseges-c-vitamin-kozott/
Webbeteg:
https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/1877/a-c-vitamin-elonyok-es-artalmak
Dr. Bíró Szabolcs: Vitaminipar, Wise Tree Kft., 2021.