Könyvajánló

Könyvajánló: Fejben dől el?

Egy ütős szöveggyűjtemény, ami a fenti témával kapcsolatosan tartalmaz eszmefuttatásokat olyan neves szerzőktől, mint Bagdy Emőke, Buda László, Kádár Annamária és Pál Ferenc.

Röviden összefoglalom, hogy miről szól a négy szöveg, de szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez nem helyettesíti a könyv elolvasását, inkább csak kedvcsinálónak szánom. Ritkán van olyan, hogy egy kiadványt teljes szívemből ajánlani tudok, de ez a könyv olyan. Szóval irány a könyvtár vagy a könyvesbolt, és szerezzétek be!

A tartalomból

Dr. Kádár Annamária: Életünk mesés hétpróbája

A szerző egy érdekes jelenségre hívja fel a figyelmet, amit „kapunyitási pániknak” nevezhetünk. Ez az a széleskörű jelenség, hogy a mai 25-35 éves fiatalok nem mernek felnőtté válni. Kerülik a kockázatot és a felelősségvállalást, a biztonságot keresik és megrettennek az akadályoktól. A felnőtté válás egy tipikusan olyan dolog, ami fejben dől el. Attól függ, hogy milyen a viszonyulásunk a világhoz és önmagunkhoz.

Különbséget tesz a rögzült tudat és a fejlődő tudat között. A rögzült tudat szerint a velünk született képességek hozzák meg a sikert. A fejlődő tudat szerint az adottságok csak kiindulópontok, fejleszthetőek. A fejlődő gondolkodás az, ami jut is valahova.

 

Dr. Buda László: Hol és mikor dől el, ami igazán lényeges?

A fontos dolgok valójában nem a fejben dőlnek el, hanem a szívben. Igazán fontos dolgokat nem is szabad pusztán fejben eldönteni. Csupán észérvekre alapozva nem lehet élni. A legfontosabb, hogy tanuld meg szeretni és elfogadni önmagad. Búcsút kell mondani a szüleinknek és a hagyatéknak is, hogy új emberek lehessünk; felnőtt emberek önálló döntésekkel, szabad akarattal. Ha problémával találkozunk, ismerjük fel a keletkezését, éljük meg, és lépjünk túl rajta.

 

Prof. Dr. Bagdy Emőke: Minden a fejben dől el!

Van az a rossz szokásunk, hogy a bolhából is elefántot csinálunk. Duzzasztjuk magunkban a problémákat, „katasztrofizálunk”. Ilyenkor igazából nem a valóságra reagálunk, hanem a saját elgondolásainkra, rossz következtetéseinkre. A gondolataink és elvárásaink a testünk működését is befolyásolja. Ne forgácsoljuk szét az életerőnket azzal, hogy rettenetes forgatókönyveket képzelünk el. Bizakodó elvásárokkal és pozitív gondolatokkal csodákat tehetünk. Bennünk van az öngyógyítás képessége.

 

Pál Ferenc: Gondolj, amit akarsz!

Hatféleképpen gondolkodhatunk, és az életünkben szükség van mind a 6-ra.

  1. realitást előtérbe helyező gondolkodásmód (tények, adatok)
  2. érzésekhez kapcsolódó gondolkodásmód (érzelem, élmény)
  3. problémákat számításba vevő gondolkodás (nehézségek, akadályok)
  4. értékeket, jelentőséget látó gondolkodás (mi az, ami jó)
  5. kreatív, ötletelő gondolkodásmód
  6. lényeglátó, rendszert kereső gondolkodás

Három gondolkodási hibát követhetünk el, ami akadályozhatja az életünket. Ez a túlzott énközpontúság, a szűklátókörűség és a rövid távú gondolkodás. Az élet nagy kérdéseire a tettekben és a kapcsolatokban van a válasz.

 

Remélem, ez a négy kis összefoglaló meghozta a kedved, hogy elolvasd ezt a tartalmas könyvet. Érdekes látni, hogy 4 szerző négyféleképpen közelíti meg ugyanazt a témát. Egyébként könnyen olvasható kis méretű könyv.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük