Filmajánló

Filmajánló: A jövő kezdete

Ha röviden kéne összefoglalnom, hogy miről szól a film, azt mondanám, hogy a jó természetéről. Egy valódi jó tett nem párolog el csak úgy, hanem nyomot hagy a világban. Ez a film egyszerre aranyos és megindító, mindemellett pedig elgondolkodtató.

A sztori:

Trevor (Haley Joel Osment) egy 11 éves fiú, akinek nincs könnyű élete. Az anyja alkoholista, két műszakban dolgozik, nem sokat tudnak egymással lenni. Az apja már rég elhagyta őket, de időnként visszatér balhézni. Tehát Trevor jogosan gondolja azt, hogy a világ szar. Megváltozik az élete, mikor új tanár érkezik az iskolába, Mr. Simonet (Kevin Spacey). Azt a feladatot kapják a diákok, hogy gondolkozzanak el azon, hogy hogyan változtatnák meg a világot, és valósítsák is meg az elgondolást. Nem kell megváltani a világot, csak megpróbálni.

Trevor ötlete amilyen egyszerű, olyan zseniális. Azt találja ki, hogy segít 3 embernek valami nehéz dologban, amire egyedül nem lennének képesek. Ez 3 igazán jó tettet jelent. Cserébe viszont csak annyit kér, hogy ők is tegyék meg ugyanezt 3 emberrel. Így lesz a 3 jótettből még 9 és így tovább hatványozódik a végtelenségig. Persze ez nem ellenőrizhető, nem kérhető számon, de valahogy mégis működik.

Trevor először hazavisz egy hajléktalant, akinek drogproblémái is vannak. Megeteti, ad neki pénzt ruhára, hogy elmehessen egy állásinterjúra. Egy ideig a garázsukban bújtatja, de anyu rájön és akkor mennie kell. A második jótett, hogy megpróbálja összehozni az anyját az új tanárral, de mikor újfent megjelenik az apja, ez is kudarcba fullad. A harmadik jótett, hogy megpróbál segíteni egy osztálytársának, akit folyton püfölnek, de ez a küldetés sem jár sikerrel.

Trevor csalódott lesz, hogy nem működik, amit kitalált, pedig a második szinten már terjed a jó. A hajléktalannak, akinek segített, nem lett jobb az élete, de emlékezett a jóra, amit vele tettek és tovább is adta. Megmentett egy hídról leugrani készülő nőt. Trevor anyja pedig kibékül a nagyival, aki szintén tovább adja, és az elméletből országos szintű mozgalom lesz. Persze ha a jó így kivirágzik, akkor rögtön megjelenik a rossz is, és ettől olyan drámai az egész. Érdemes megnézni, lélekemelő film.

Mit tanulhatsz belőle?

  • A jó mindig utat tör magának.
  • Te is nagyon sokat tehetsz azért, hogy jobb legyen a világ.
  • A kudarc nem mindig jelenti a véget.
  • Lépésről-lépésre nagy dolgok születhetnek.

1 Hozzászólás

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük