Energia- és időbeosztás

A pomodoro koncentrációs technika

A pomodoro-technika tulajdonképpen egy ciklikus fókuszgyakorlat, ami segít, hogy rá tudj koncentrálni olyan feladatokra is, melyeket nehezedre esik abszolválni. Nem egy bonyolult dolog, sőt kifejezetten egyszerű, de bizonyos munkafolyamatoknál jól tud működni.

Milyen feladatoknál lehet hatékony? Kötelező jellegű feladatoknál, melyek azért vesznek el sok energiát, mert nincs kedved hozzájuk. Olyan feladatoknál, melyeket régóta halogatsz. Monoton, unalmas feladatoknál és tanulásnál is növelheti a hatékonyságot.

Kevésbé ajánlott olyan kreatív feladatnál, amely magával ragad és könnyen belefeledkezel, mert ott csak árthat, ha az időre is kell figyelned és kizökkenthet.

Honnan kapta a nevét?

Egy időmérő paradicsomról, ami alapvető tartozéka volt egy 80-as évekbeli konyhának. Ez egy kis felhúzható paradicsom alakú óra volt, amit mi legtöbb esetben tojásfőzés idejének a mérésére használtunk.

Francesco Cirillo, aki a pomodoro-módszert kifejlesztette, ezt a kis paradicsomot (olaszul pomodoro) használta először a munkamenet és a szünetek mérésére.

Hogyan csináld?

  1. Tűzd ki az elvégzendő feladatot!
  2. Zárd ki a zavaró tényezőket (telefon, TV stb.)!
  3. Állítsd be az időzítőt 25 percre és 25 percen keresztül foglalkozz a kitűzött feladattal!
  4. Ha letelt a 25 perc, állítsd az időzítőt 5 percre és tarts ennyi szünetet!
    Fontos, hogy a szünetben valami egészen mást csinálj. Például, ha munka közben a képernyőt bámulod, akkor ne azzal töltsd a szünetet, hogy a Facebookot böngészed!
  5. Újabb 25 perc munka és 5 perc szünet!
  6. Ismételd még 2-szer, így összesen 4×25 percet fogsz dolgozni. Így néz ki egy pomodoro-ciklus.

Ez egy alaptípus, az időintervallumokat arányosíthatod a munkához, vagy a teherbírásodhoz. Például dolgozhatsz 45 percet 10 perc szünettel, ha a feladat megkívánja, vagy jobban esik így a munka. Fontos, hogy mindig tartsd meg a szüneteket is, mert az is része annak, hogy hatékony legyél. Az energiáid így nem fognak gyorsan kimerülni és az érdeklődésedet is később fogod elveszteni.

Egymás után több ciklust is lenyomhatsz, de két ciklus között tarts egy nagyobb 20-30 perces szünetet!

Ez egy egyszerű hatékonyságnövelő technika, de igényel némi önfegyelmet. Próbáld ki, hogy a te személyiségedhez mennyire passzol!

Tipp: Vannak kifejezetten erre a technikára fejlesztett appok és weboldalak is, melyek tulajdonképpen időmérők. Pl.: https://pomofocus.io/

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: