Filmajánló

Filmajánló: A platform

Ezt a filmet nem azért ajánlom, mert nagyon motiváló lenne, hanem azért, mert rendkívül elgondolkodtató. Ez egy túlélőfilm, így megvan benne minden, ami ehhez kell: küzdelem, elkeseredés, átértékelés, küzdelem újra. Az egész szituáció egy brutális szimbolika és a cirka másfél óra után úgy fog kattogni az agyad, hogy nehéz lesz leállítani.

Nemcsak szimbolikusan brutális, hanem jeleneteiben is, mivel ez egy horrorfilm, szóval, ha érzékeny a gyomrod, ne nézd meg. Amúgy az egésznek van egy „bájos” nyomasztó hangulata, ami még erősebbé teszi.

 

A sztori:

Goreng bekerül egy kísérleti projektbe, amit az adminisztráció vertikális önmenedzselési központnak nevez, ami távolról sem fedi a valóságot. Ez komplexum tulajdonképpen egy börtön, ahol a cellák nem egymás mellett, hanem egymás alatt helyezkednek el. Egy szinten egy cella van két lakóval, akik csak egy hónapot tartózkodnak egy szinten. A következő hónapban egy másik szintre kerülnek, de sosem tudják előre, hogy melyikre. Ennek elég nagy jelentősége van, ugyanis az életben maradásuk függ tőle.

A börtön sajátossága, hogy a cellák közepén van egy akna, ahol minden nap egy bőségesen megterített betonlap (platform) halad a legfelső szintről a legalsóra. Így akik a felsőbb szinteken vannak, bőségesen jól laknak, míg az alsó szinten lévők akár éhen is halhatnak.

Főhősünk nehezen alkalmazkodik a szabályokhoz, de a rendszer őt is megtöri, viszont nem véglegesen. Összekerül egy lelkes cellatárssal, akivel együtt megpróbálják megtörni a rendszert. Ha ennél többet árulnék el a sztoriból, akkor szétspoilerezném. De van cselekménye, van benne fejlődési ív és vannak váratlan fordulatok is.

Egy érdekes adalék, hogy Goreng végig a Don Quixote-t olvassa, így azt gondolnánk, hogy a rendszer elleni küzdelem csupán szélmalomharc…talán az is. Ez a film egy erős társadalomkritika, de egyben az emberi természet kritikája is.

 

Mit tanulhatsz belőle?

  • A legfőbb mondanivalója, hogy a változás nem történik spontán.
  • Az alkalmazkodás nem mindig jelent megoldást.
  • A megfelelő partnerrel megsokszorozhatod az erődet.
  • Mit jelent embernek maradni a reménytelen helyzetekben.
  • Jó tett helyébe ne mindig várj jót!

 

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük