Filmajánló

Filmajánló: Gattaca

Ha úgy érzed, hogy az egész világ összeesküdött ellened, folyton csak akadályokba ütközöl, és emiatt nem sikerül megvalósítani a céljaidat, akkor ez a film pont neked való. Nagyjából arról szól, hogy minden külső ellenállást le lehet győzni, ha igazán akarjuk, mindez egy utópisztikus science fiction-be csomagolva.

A történet a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol a gyerekek már nem természetes úton fogannak meg. Ha egy házaspár eldöntötte, hogy gyermeket szeretne, akkor besétálnak egy klinikára, ahol a két fél génjeiből összerakják a lehető legjobb variációt. Emellett betegségeket, káros hajlamokat, és mindenféle genetikai baklövést is ki tudnak zárni.

Viszont a szuperbébik mellett még hébe-hóba születnek hagyományos gyerekek is, a főszereplőnk Vincent (Ethan Hawke) is egy ilyen selejt. A társadalom teljesen leírja a selejteket, biológiai alapon diszkriminálják őket. Nem kapnak jelentős munkát, nem juthatnak be jó helyekre, esélyük sincs egy jobb életre. Az állásinterjú gyakorlatilag egy vértesztből áll.

Vincentnek nincs más esélye, hogy űrhajós legyen, csak az, ha lemond identitásáról és vásárol egy másikat. Jerome (Jude Law) szuper génekkel rendelkezik, de sajnálatos módon tolószékbe kényszerült. Eladja a megbecsültségét Vincent jövedelmének jelentős részéért. Ez az üzlet komoly együttműködést igényel a folyamatos vér- és vizeletvizsgálatok miatt, csak együtt tudják kijátszani az ellenőrzéseket. Mondjuk, hogy sikerül is.

(A nézőnek nehéz megbocsátani, hogy a vizuális azonosítás gyakorlatilag középkori szintre fejlődött vissza. Nincsenek kamerák, arcfelismerés meg ilyesmi. Mert akkor rögtön feltűnne mindenkinek, hogy a két főszereplő nem is hasonlít egymásra.)

Vincent bejut Gattacára, ami tulajdonképpen a jövőbeli NASA, és ott előkelő pozíciót vív ki magának. Úgy néz ki, utazhat a Titánra, de sajnos történik egy gyilkosság a munkahelyén, ami miatt jelentősen megnő a lebukás veszélye. Közben szövődik egy szerelmi szál is Irene-nel (Uma Thurman), és kiéleződik a testvérháború is, besűrűsödnek az események.

Összességében egy tartalmas, jó sztorivezetést látunk egy-két abszurd bakival, remek színészgárdával. Szerintem „többszörnézős” kategória.

Mit tanulhatunk belőle?

Azt, hogy…

− A kitartás és a kemény munka meghozza a gyümölcsét.

− Egy jó partneri együttműködés magasabb szintre emeli az életünket.

− A céljaink megvalósításáért áldozatokat kell hozni.

− Nincsen reménytelen helyzet.

− Néha onnan érkezik a támogatás, ahonnan nem is várnánk.

− Nem tudjuk, mi van a Titán felhőrétege alatt.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük