Önismeret

5 kérdéskör, amivel foglalkoznod kell, ha önismeretbe vágsz

Az önmagunkkal töltött idő mindig jó befektetés. Befektetés, mert valamilyen módon mindig megtérül, ha önismerettel kezdünk foglalkozni. Egy szilárd önismereti alap hozza magával az önszeretetet, az önbizalmat, egy valódi egyéniséget, ami mindnyájunkban ott rejtőzik. De hogyan kezdjünk bele, hiszen nincs erre egy kifejlesztett módszer.

Egyébként van, és Motivátor önismereti naplónak hívják, ITT rá tudsz nézni, ha érdekel.


Kérdezgesd magad, mintha egy mélyinterjút készítenél. Ehhez javaslok most neked 5 témakört, amit mindenképpen érdemes átrágnod.

 

1. Mi az értékes?

Mi értékes számodra? Milyen tulajdonságaidat tartod a legfontosabbnak? Mit tartasz értékelhetőnek másokban? Milyen érzések, milyen események mérvadóak az életedben? Milyen tárgyakhoz ragaszkodsz? Lényegében azt kell meghatároznod, hogy mit tartasz fontosnak!

 

2. Mi az ideális?

Milyen az eszményi önmagad? Milyen az ideális munka számodra? Milyen az ideális lakóhely? Milyen a tökéletes kapcsolat, a tökéletes élet számodra? Milyen lenne a világod az elképzelhető legjobb verziójában? Ez egy imaginációs gyakorlat, nevezhetjük álmodozásnak is, de ez lesz a reális vágyaid táptalaja.

 

3. Mit kaphatsz?

Milyen elvárásaid vannak az emberekkel kapcsolatosan? Akár konkrét személyenként is megvizsgálhatod. Reálisak ezek az elvárások? Mennyit vársz el magadtól és másoktól? Mit vársz az élettől? Hajlandó vagy-e ezért áldozatokat hozni? Fontos tisztázni az elvárásaidat, mert könnyen konfliktus alakulhat ki a valóság és az elképzelésed között.

 

4. Mit adhatsz?

Hogyan járulhatsz hozzá a világ és a közvetlen környezeted jobbá tételéhez? Elég szívélyes és nagyvonalú vagy? Esetleg túlságosan is? Vagy inkább önző? Vallod-e a szemet-szemért elvet? Mennyi időt fektetsz a kapcsolataidba? Célod-e egyáltalán, hogy egy közösség hasznos tagja légy, vagy inkább magányos farkas vagy? Van-e valami, amiben igazán jó vagy? Ez oda-vissza működik: ha vannak elvárásaid a világgal szemben, a világ is vár tőled valamit.

 

5. Hová fejlődhetsz?

Milyen tulajdonságaidon érdemes változtatni? Milyen rossz szokásaid gátolnak? Milyen jó szokásokat lenne érdemes felvenni? Mik a konkrét céljaid? Milyen kihívásokkal kell még szembesülnöd? Készíts cselekvési tervet, hogy minél közelebb kerülhess az ideális énedhez!

 

Ha szeretnél még jobban elmélyülni az önismeretben, akkor ajánlom figyelmedbe az Önismereti tréninget, amit az ingyenes anyagoknál találsz.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük