Filmajánló

Filmajánló: Határtalanul Chris Hemsworth-szel

A Határtalanul Chris Hemsworth hat részes dokumentum sorozata a hosszú és egészséges élet titkáról. A sorozat célja, hogy bemutassa azokat a tudományos alapokon nyugvó praktikákat, melyekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy idős korunkra is fittek és egészségesek maradjunk.

A hat rész hat külön témát dolgoz fel, nem egyenlő szinten érdekfeszítőek, de mindegyikből lehet tanulni valamit. A koncepció lényege, hogy van egy téma, amihez kapcsolódik egy kis tudományos oktatás és egy kihívás, amit Chrisnek teljesítenie kell.

A National Geographic gondoskodik a látványos képi világról, a grafikák is elég jók. Chris pedig viszi a hátán az egész sorozatot, bár számomra néha így is kicsit unalmas volt, vagy túl erőltetett. Például minden részbe próbálnak beleerőszakolni valamilyen törzsi népet, ami kapcsolódik a témához, ez szerintem totál felesleges. Az egyes részek kb. 50 percesek, sokszor elég lett volna 30-35 perc is. Természetesen minden részben lekerül Chris pólója a hölgy nézők örömére. Kicsit betekinthetünk a családi életébe is, ami barátságos hangulatot kölcsönöz az egésznek.

A sorozat elérhető a Disney+ -on, de vetítették már a NatGeo-n is.

1. rész: Stresszmentesen

Ha hosszú és gondtalan életre vágysz, akkor meg kell tanulnod kezelni a stresszt. Ebben a részben erre adnak tippeket, miközben Chris arra készül, hogy egy felhőkarcoló tetejéről kinyúló darun sétál végig.

2. rész: Sokk

Ez a rész arról szól, hogy a testünket érdemes néha szélsőséges hőmérsékletnek kitenni, ha meg akarjuk erősíteni az immunrendszerünket. Chris kihívása ebben a részben, hogy a sarkvidéki jeges vízben kell leúsznia egy bizonyos távot.

3. rész: Böjt

Chris 4 napos böjtjét követhetjük ebben a részben. Önmagában nagy kihívás 4 napig csak vizet inni, de a böjt végén még saját magának kell „levadászni” az élelmet az óceánban egy szigonypuskával. Ha rendszeresen beiktatunk az életükbe böjti szakaszokat, azzal segítünk a szervezetünknek abban, hogy könnyen megszabaduljon a méreganyagoktól és a nem kívánt elemektől.

4. rész: Erő

Természetesen a rendszeres mozgás fontos ahhoz, hogy életünk végéig fittek és egészségesek maradjunk. Ebből a részből megtudhatjuk, hogy az izmaink hogyan járulnak hozzá ahhoz, hogy a szervezetünk fiatalos maradjon, nem csak külsőleg. Chris ebben a részben egy 30 méteres kötél megmászására készül, amit egy kanyon fölé lógatnak ki, elég látványos. Plusz egy kicsit betekinthetünk a Thor forgatásába is.

5. rész: Memória

Nem csak a testet, de az elmét is karban kell tartani, az agyadnak is új ingerekre van szüksége. Memóriagyakorlatként Chrisnek segédeszköz nélkül kell eljutnia egy vadregényes erdőben A pontból B pontba, csupán az emlékezetére hagyatkozva. Szerintem memóriafejlesztésre vannak jobb megoldások is, bár azok nyilván kevésbé látványosak. Ez a rész nem sikerült olyan jól, ahogy az utolsó sem.

6. rész: Elfogadás

A méltóságteljes megöregedés lényege, hogy elfogadjuk a tényt, nem érdemes küzdeni ellene, úgyis megtörténik. Chris egy kísérletben vesz részt, melyben 3 napra beköltözik egy öregek otthonába és olyan tevékenységekben vesz részt, melyeket idősekre szabtak. Nagyon erőltetett az egész. Több emberrel is beszélget az elfogadás fontosságáról.

 

Mit tanulhatsz belőle?

  • Vannak módszerek, melyekkel javíthatsz az életminőségeden.
  • Tudatosan kell kezelned az egészségedet, ne vedd adottnak!
  • Sokkal több múlik rajtad, mint gondolnád.
  • A mentális egészség ugyanolyan fontos, mint a fizikai.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük