Önfejlesztés

A sikertelenség 5 legfőbb oka

Az is kérdés, hogy vajon mérhető-e a siker? Ha igen, akkor sem szabad másokhoz mérned a saját sikeredet, mindenkinek más a tempója, más a körülmény-hálózat, amiben mozog.

A sikert definiálhatjuk úgy, hogy egy terv tudatos véghezvitele. Sikeres embereknek szokták nevezni azokat, akiknek sok pénze van, jó pozícióban vannak, szép autójuk van és nagy boldog családjuk. Nekik valószínűleg sok tervüket sikerült véghez vinniük, de kívülről nagyon nehéz megítélni, hogy valaki sikeresnek érzi-e magát, vagy nem.

Ha nagy arányban sikerül a terveidet megvalósítani, akkor sikeresnek mondhatod magad, ha alacsony százalékban teljesülnek a terveid, akkor van még mit tanulnod. Szándékosan írok terveket és nem vágyakat, a tervek mögött már van egy elhatározás.

 

5 dolog, ami a sikered útjába állhat

 

1, Hibás önértékelés, alacsony önbizalom

Ha nem hiszünk magunkban és a képességeinkben, akkor már az elején elbuktunk. Ez egy önbeteljesítő jóslat: ha nem hiszed el, hogy meg tudod csinálni, akkor igazad lesz, és nem is tudod megcsinálni.

Az önértékelési zavarok hátterében gyakran rossz tapasztalatok, magas elvárások, vagy negatív énkép lehetnek. Ezek az élmények alakíthatják ki azt a negatív önbeszédet, amely elbizonytalanít minket és visszatart a fejlődéstől. Gyakorlatilag lebeszéled magad a sikerről. Ebben az esetben te magad vagy önmagad legnagyobb ellensége.

Megoldás: Az önbizalom fejleszthető, az önértékelés javítható. Egyik sem születési rendellenesség, amivel meg kell tanulnod együtt élni, hanem formálható tulajdonságok, elemek. Bővebben ebben a cikkben olvashatsz erről: Technikák önbizalom növelésére.

 

2, Félelem az ismeretlentől és a komfort-zóna elhagyásától

A kockázatvállalás gyakran szükséges a sikerhez, sőt néha új dolgokat kell megtanulnunk, megismernünk, hogy előrébb jussunk. De az is lehet, hogy brutálisan sokat kell érte melózni, ami persze nem kényelmes. Félni szoktunk a kudarctól is, és a kritikáktól, főleg, ha az első pontban említett önértékelésünk sincs a helyén.

A komfort-zóna jó dolog, nem ördögtől való, de az új dolgok azon kívül vannak. Jobb, ha felfogjuk, hogyha valami újba akarunk belevágni, az biztosan okoz nekünk valamilyen „nemkomfortos” érzést. De ez csak az elején van így, mert ha megismerjük, megszokjuk, akkor bekerül a komfort-zónába, ezzel bővítve a határait.

Megoldás: A félelmek legtöbbször akkor törnek elő, mikor túl sokat gondolkozunk és keveset cselekszünk. Koncentrálj a haladásra és ne az akadályokra! Meg kell tanulnunk kezelni a kudarcokat is, hogy ne rezeljünk be a gondolatától. Erről itt írtam bővebben: Hogyan kezeld jól a kudarcot?

 

3, Rosszul tűzöd ki a célokat

Gyakori hiba, hogy nem is tudod igazán, hogy mit akarsz, vagy miért akarod, csak csinálgatsz dolgokat, vágysz dolgokra, de nem tudod, hogyan szerezd meg őket. A célkitűzésnek is vannak technikái. (Ajánlom figyelmedbe a Bakancslista céltervező naplót, ami segít neked ebben.)

Ha nem tűzünk ki magunk elé elérhető és reális célokat, könnyen elveszíthetjük a motivációnkat és akkor a sikernek is búcsút inthetünk.

Megoldás: Használd a SMART célkitűzési módszert! Vagyis a célod legyen specifikus, mérhető, elérhető, releváns, időhöz kötött. Erről bővebben itt olvashatsz: A SMART célkitűzési módszer.

 

4, Negatív környezeti hatások

A szociális környezetünk jelentős hatással van az életünkre és az önképünkre. A negatív hatások elnyomhatják az ambícióinkat és önbizalmunkat. Ha folyton próbálnak lebeszélni, vagy nem értik, mit csinálsz, aggódnak érted, csóválják a fejüket, az könnyen mélypontra juttathat. Nehéz sikeresnek lenni, ha senki sem támogat érzelmileg, lelkileg, de nem lehetetlen.

Megoldás: Tartsunk távolságot azoktól, akik mindig lehúznak minket vagy kritizálnak bennünket. Ha nem tudjuk teljesen elkerülni a negatív környezeti hatásokat, tudatosítsuk magunkban, hogy ezeknek a hatásoknak nem szabad felülírniuk az önbecsülésünket és a hiteinket.

Persze nem dobhatunk ki minden negatív személyt az életünkből, mert kivitelezhetetlen, vagy mert ennek ellenére szeretjük őket. Ezért meg kell tanulnunk kezelni a negatív energiákat is és szelektálni a kritikák között. Ez a cikk segíthet benne: Mit kezdj a kritikus véleményekkel?

 

5, Halogatás

Gyakori eset, hogy a halogatás bűnébe esünk, ha valamibe félünk belevágni. Az idő elhalad, miközben nem foglalkozunk a kitűzött célokkal, és a késlekedés egyre nagyobb problémává válik az életünkben. A halogatás lehet a következménye a fenti 4 pontnak is, hiszen csökkenhet az elhatározásunk.

De más tényezők is állhatnak a halogatás mögött, például a teljesítmény szorongás, a túl távolinak tűnő célok, vagy a feladatok unalmassága.

Megoldás: Határozzuk meg, miért halogatunk, és próbáljunk újrastrukturálni a feladatokat, hogy vonzóbbá tegyük őket. Célszerű időbeosztást alkalmazni, és rögzíteni a célok eléréséhez szükséges lépéseket. Ebből a cikkből többet is megtudhatsz a halogatásról: A halogatás okai.

 

Ne felejtsd el, hogy a siker nem mindig egyenes út, és időnként nehézségekkel járhat. Azonban a kitartás és önmagad folyamatos fejlesztése segítenek abban, hogy megvalósítsd a terveidet.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük