Önismeret

John L. Holland elmélete: személyiségtípusok érdeklődés szerint

Mindenkinek vannak sajátos érdeklődési területei, és ezek valamilyen szinten meghatározzák a személyiségünket. Ebben van logika, hiszen a dolgok, amiket szeretünk, vagy szeretünk csinálni, azok bizonyos mértékig jellemeznek is minket, leírnak valamit a személyiségünkből.

Kérdés viszont, hogy hogyan alakul ki valakiben érdeklődés? Van, aki a rockzenét szereti, van, aki a hip-hop-ot, vajon mikor dől el, hogy melyik csoportba tartozunk?

John L. Holland amerikai pszichológus érdeklődési területek szerint 6 személyiségtípust állapított meg. Elméletének a lényege, hogy az érdeklődési területek meghatározzák a személyiségünket, ami pályaválasztásnál fontos szempont. Attól függően lehetünk sikeresek, mennyire illeszkedik az érdeklődési profilunk a választott munkakörnyezet és foglalkozás jellemzőihez.

 

Miért érdeklődünk valami iránt?

Rockernek születni kell? Az érdeklődési területek nemcsak adottságok, hanem egyéni tapasztalatok és környezeti hatások eredményeként is kialakulhatnak. Az érdeklődési területeink jellemzően gyermekkorban és serdülőkorban alakulnak ki, amikor először találkozunk különböző tevékenységekkel és foglalkozásokkal. Az olyan pozitív élmények, mint például sikeres projekt vagy pozitív visszajelzések, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy erős vonzódást érezzünk egy bizonyos terület iránt.

Az érdeklődési területek általában nem szigorúan fixek vagy adottak, és az élet során változhatnak vagy fejlődhetnek. Megszerethetsz dolgokat, melyeket gyerekkorodban nem szerettél, például a spenótot. Ahogy az ízlésünk és az igényeink változnak, úgy változhatnak az érdeklődési köreink is.

Fontos, hogy tisztában legyél azzal, hogy mi érdekel! Az érdeklődésed felismerése segíthet abban, hogy olyan karriert találj, ami jobban illik hozzád, és amiben nagyobb valószínűséggel érsz el sikereket. Ha olyan tevékenységeket végzel, amelyek illeszkednek az érdeklődési területeidhez, valószínűbb, hogy elégedett és motivált leszel.

 

Hat személyiségtípus érdeklődési területek szerint (RIASEC)

John L. Holland érdeklődési modellje hat fő személyiségtípust határoz meg. Egy személynek lehet egy domináns érdeklődési típusa, de két vagy három, egyformán erős érdeklődési típusa is.

 

Realisztikus (Realistic, R): Akik ebbe a típusba tartoznak, ők kézzel fogható, fizikai tevékenységek iránt érdeklődnek. Nagyon gyakorlatiasak, szeretik megoldani a problémákat, és hajlamosak konkrét és megvalósítható célokat kitűzni. Szeretnek dolgozni gépekkel és eszközökkel, és jól boldogulnak a természeti környezetben is.

Ajánlott foglalkozás például: mérnök, építész, mezőgazdasági munkás, bármely műszaki terület, szerelő, gépész, pilóta.

 

Vizsgálódó (Investigative, I): Az ilyen típusú emberek analitikusak és kutató szelleműek. Szeretik felfedezni és megérteni a dolgok működését., adatokat elemezni és kutatásokat végezni. Az I-típusú emberek szívesen foglalkoznak tudományos vagy műszaki területekkel. Általában vonzódnak a matematikához, a természettudományokhoz és a technológiai kérdésekhez. Jellemző rájuk a logikus és racionális gondolkodás, kiváló megfigyelők.

Ajánlott foglalkozás például: tudós, kutató, matematikus, orvos, adatelemző, nyomozó.

 

Művészlélek (Artistic, A): Az ilyen típusú emberek művészi és kreatív érdeklődéssel rendelkeznek. Szeretik ötleteiket kifejezni művészi formában, például festéssel, zenével vagy írással. Az A-típusú emberek számára fontos az önkifejezés és az alkotás lehetősége. Hajlamosak elmerülni képzeletbeli világokban és absztrakt gondolkodásban. Élénk fantáziájuk van.

Ajánlott foglalkozás például: művész, grafikus, fotós, író, zenész, zeneszerző, színész, operatőr, díszlettervező, dekoratőr, lakberendező.

 

Szociális (Social, S): Az ilyen típusú érdeklődés középpontjában az emberek állnak. A szociális típusúak érdeklődnek az emberi kapcsolatok, az emberi viselkedés és az emberi interakciók iránt. Nagy empátiával rendelkeznek, és szívesen segítenek másoknak. Általában fejlett kommunikációs képességekkel is rendelkeznek. Jól boldogulnak csapatmunkában és szeretnek is másokkal együtt dolgozni.

Ajánlott foglalkozás például: tanár, pszichológus, szociális munkás, tanácsadó, coach, orvos, egészségügyi dolgozó.

 

Vállalkozó (Enterprising, E): Az ilyen típusú emberek vezetői ambíciókkal rendelkeznek, és szeretnek is vezetői szerepet vállalni a munkahelyeken vagy életük különböző területein. Szeretnek kezdeményezni, pénzt keresni és szervezni. Szeretnek versengeni, eredményeket elérni és kockázatot vállalni az új lehetőségek kihasználása érdekében.

Ajánlott foglalkozás például: vállalkozó, politikus, értékesítő, marketinges, üzletvezető, menedzser, rendezvényszervező.

 

Konvencionális (Conventional, C): Az ilyen típusú embereknek rendszerező és adminisztratív érdeklődése van. Szeretnek rendszereket kialakítani és szabályokat követni. Képesek hatékonyan kezelni feladatokat és tervezni. Nagy hangsúlyt fektetnek a pontosságra és a precizitásra. Szívesen végzik az olyan tevékenységeket, ahol a részletek fontosak.

Ajánlott foglalkozás például: adminisztrátor, könyvelő, irodai dolgozó, pénzügyi elemző, titkár, banki ügyintéző.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: