Filmajánló

Filmajánló: Út a vadonba

Ez az a film, amit ha megnézek, mindig dühös leszek. Mégis képes vagyok többször is megnézni, mert valami érthetetlen vonzalmat generál bennem. Hogy jó filmnek tartom-e? Igen, annak, különben nem ajánlanám. Hogy motiválónak tartom-e? Nem olyan értelemben, ahogy gondolnád.

Annyit garantálni tudok, hogy biztosan elgondolkodtat, és észreveteti veled az életedben rejlő értékeket, melyekre talán most nem is figyelsz fel.

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: a történet kimenetele tragikus. Ezt már az első néhány képkocka is nyilvánvalóvá teszi. A főszereplőnk egy frissen diplomázott fiatalember, aki ki akar szabadulni a társadalomból, és elhatározza, hogy az alaszkai vadonban fog élni egyedül, összhangban a természettel. Spoiler: a természet nem értett egyet ezzel a gondolattal.

Szó nélkül otthagyta az életét, a szüleit, a testvérét, és elindult felfedezni Amerikát nagyjából déltől észak felé haladva. a spórolt pénzét eladományozta, ami a zsebében maradt, elégette, hogy hobóként tengethesse életét. Hippikhez csapódik, dolgozgat egy farmon, felfedez, és közben rengeteget ír és olvas. Kedvenc olvasmánya Jack Londontól A vadon hívó szava, nem véletlenül lebeg csak ez a cél a szeme előtt: Alaszka. Nagyjából ennyi a sztori.

Ami nagyon frusztráló miközben követjük a történetét, hogy egyszerre irigyeljük és megvetjük, egyszerre megértjük és hülyének tartjuk, egyszerre sajnáljuk és elítéljük Alexet. Mégis valahogy szimpatikus, ahogy pimaszul ragaszkodik a szabadságához. Ami nagyot dob a sztori mélységén, hogy igaz történeten alapul.

Összességében jó színészi játék mellett tartalmas életrajzi történetet és gyönyörű tájakat kapunk. Mellesleg könyvben is fellelhető a történet.

Mit tanulhatunk belőle?

Azt, hogy…

– valószínűleg túlértékeljük a mindennapi problémáinkat.

– ha felkészületlenül vágunk bele egy nagy kalandba, megszívhatjuk.

– a boldogság akkor az igazi, ha megosztjuk másokkal.

– önmagunk elől sosem menekülhetünk.

– a természet nemcsak csodás tud lenni, de barátságtalan is.

Nézd meg, és írd meg, hogy mit gondolsz a filmről! Kíváncsi vagyok, benned milyen kérdéseket vetett fel!

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük