Könyvajánló

Könyvajánló: Szondy Máté: Tudatos változás

A könyv alcíme: Hogyan formáljuk át önmagunkat és szokásainkat a mindfullness segítségével?

Miközben olvastam, rájöttem, hogy sokkal jobban szeretem magyar szerzők írásait olvasni önfejlesztő és pszichológiai témakörben, mert mélyebben gondolkodnak és ragadják meg a problémát, mint népszerűbb amerikai társaik. Szondy Máté könyvét élvezettel olvastam, de ami még fontosabb, nagyon hasznosnak találtam.

A mindfullness technikát használja fel arra, hogy változtatni tudjunk szokásainkon, ahogy az alcím is mutatja. (Ha nem tudod, mi a mindfullness, akkor olvasd el ezt a cikket: Mi a mindfullness?)

 

Miért ragaszkodunk a káros szokásokhoz?

Miért csinálok bármit is, ha tudom, hogy az káros nekem? A szokások lényegében automatizmusok, és vannak köztük olyanok, melyek eltávolítanak minket a valódi céljainktól, ezeket nevezzük káros szokásoknak. Azért szabadulunk meg ezektől nehezen, mert a hosszú távú jutalmakkal szemben inkább az azonnali jutalmakat részesítjük előnyben. Túl nehéz számunkra a kielégülés elhalasztása, így vagyunk összerakva. De lehet-e ezen változtatni? Naná!

 

Lehetséges-e a változás?

A változás két tényezőtől függ: attól, hogy mennyire hiszünk a változásban, és attól, hogy mennyire félünk tőle.

„Ha hiszünk abban, hogy tudunk változni, sokkal kevésbé félünk a kihívásoktól; az esetleges kudarcot nem éljük meg tragédiának…”

Ha hiszünk a változásunkban, azzal lendítünk is rajta, mert ez a hit önbeteljesítő jóslatként működik. A változást nem úgy kell elképzelni, mint ami egyik pillanatról a másikra megtörténik, hanem folyamatként kell gondolni rá. Ebben a folyamatban a visszaesés gyakran megtörténik, de ez természetes. Ha szoktál már le tudatosan valamiről (pl. cigi), biztos ismerős neked ez a jelenség.

 

Hogyan változtathatunk a szokásainkon?

Először is számot kell vetni a rossz szokásainkkal, erre van is egy táblázat a könyvben, amit segítségképpen lehet használni. Ha a számvetéssel megvagyunk, ráléphetünk a változás útjára.

 

Az 5K-elmélet segít a szokásformálásban

Környezet: érdemes úgy alakítani a környezetünket, hogy kevesebb kiváltó tényezővel találkozzunk, akkor könnyebben leszünk tudatosak.

Következmény: alkalmazhatunk jutalmazásos és büntetéses módszert magunkon.

Kiváltás: próbáljuk meg helyettesíteni a rossz gondolatot vagy cselekvést egy jobbal.

Készülés: fel kell készülni olyan pillanatokra, amikor gyengék vagyunk, kell egy terv erre az esetre.

Konkrét: konkretizálni kell a célokat.

 

A tudatos jelenléttel felszabadíthatjuk az elmét a rossz beidegződésektől, így a káros szokásainktól is könnyebben megszabadulunk. A folyamat nagyjából ebben az 5 lépésben foglalható össze:

  1. Állítsd meg a megkezdett és elkerülni kívánt cselekvést!
  2. Figyeld meg, mi történik a testedben, milyen érzések és gondolatok törnek fel!
  3. Vegyél néhány mély levegőt és figyeld az útját!
  4. Terjeszd ki a figyelmedet az egész testedre!
  5. Reagálj tudatosan, a számodra fontos értékeket és célokat szem előtt tartva dönts a viselkedésedről!

 

Ez csak néhány gondolat a könyvből, remélem, sikerült kedvet csinálnom ahhoz, hogy elolvasd. Én 4 A4-es oldalt jegyzeteltem ki belőle magamnak, szóval nagyon tartalmas olvasmány, de nem tankönyvszerűen száraz. Sok esettanulmányt és példát találsz benne, sőt talán önmagadat is. Nekem megnyugtató érzés volt olvasni.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük