Önfejlesztés

Hogyan kapcsolódik a siker az önfejlesztéshez?

A sikert többféleképpen definiálhatjuk. Ha külsődlegesen nézzük, akkor arra szoktuk mondani, hogy sikeres, aki jó pozícióban, jól keres és/vagy társadalmilag elismert. A legtöbben így gondolkodnak a sikerről és sajnos ez elég felszínes, hiszen nem mond semmit a folyamatról, hogy az illető hogyan jutott el odáig.

A siker mindig egy tudatos folyamat vége. Tervezett, nem véletlenszerű. Elválaszthatatlan a céljainktól és külső szemlélőként nehezen állapítható meg. A siker ugyanis célmegvalósítás, mégpedig a saját céljaink megvalósítása.

Miért él mégis a fejekben az a definíció, hogy a siker egyenlő a gazdagsággal, az elismeréssel és a pozícióval? Azért mert ezek az általános célok a társadalomban, ezért ezeknek a megvalósításában látják a sikert. (Azok főleg, akik sosem fogják elérni.)

A siker mindig személyes. Attól még, hogy egyik ember jobb valamiben a másiknál, még nem lesz sikeresebb. Lehet, hogy valaki magasabbra ugrik, mert eleve magas, de ettől az adottságtól nem lesz sikeres. Ellenben azzal, aki alacsony, és sok gyakorlás után lesz képes akkorát ugrani, mint a magas versenytársa.

Ő már végigment egy folyamaton, ami joggal kelti benne a siker érzését. Attól, hogy másokat legyőzöl, még nem leszel sikeres, sikeres akkor leszel, ha önmagad győzöd le, vagy haladod meg. És itt meg is érkeztünk az önfejlesztéshez.

 

Siker és önfejlesztés

Ha elhatároztad magad, hogy minden nap tudatosan teszel valamit azért, hogy fejlődjön a személyiséged, akkor jó eséllyel többször lesz sikerélményed, mintha csak sodródnál az élettel. Önfejlesztés során képességeinket, attitűdjeinket, készségeinket fejlesztjük, hogy jobban tudjunk teljesíteni az élet egyes területein. Vagyis, ha úgy vesszük, mindezt a saját sikereinkért tesszük.

Az önfejlesztés során fejlődik az önismeretünk is, ezzel együtt az önbizalmunk is, ami lehetővé teszi, hogy jobban alkalmazkodjunk a változó körülményekhez, jobban vegyük az akadályokat. Ez fontos szempont, ha sikeresek szeretnénk lenni, mert nem torpanhatunk meg minden kis akadálynál. Azok, akik folyamatosan fejlesztik magukat nyitottabbak és alkalmazkodóképesebbek lesznek.

Önfejlesztés során az önfegyelmünk is fejlődik, ami pedig segít a koncentrációban, ami felgyorsíthatja sikereink elérését. Jó, ha arra tudunk fókuszálni, amit igazán akarunk és nem terelődik el a figyelmünk.

 

Siker és pozitív gondolkodás

Ha tényleg komolyan vesszük az önfejlesztést, akkor az előbb-utóbb azt fogja eredményezni, hogy kevésbé leszünk érzékenyek a negatív dolgokra, és egyre pozitívabban kezdünk gondolkodni.

Egész egyszerűen azért, mert ha elkezdünk önmagunkkal foglalkozni, akkor megtelepszik bennünk az a gondolat, hogy mi vagyunk a felelősek azért, hogy milyen az életünk, mi alakíthatunk rajta, ahogy akarunk. Csökken a kiszolgáltatottság érzésünk, áldozatokból alkotókká válunk, ami pozitív hévvel tölt el minket. Könnyebben meglátjuk majd a lehetőségeket a változásokban, és jobban kezeljük majd a problémákat is.

Negatív hozzáállással nehéz sikereket elérni, ugyanis a belső motivációt a pozitív vizualizáció támogatja. A pozitív gondolkodás tehát a siker egyik mozgatórugója.

 

Összefoglalva: Az önfejlesztés által magabiztosságra, szívósságra, problémamegoldó-képességre, önismeretre és pozitív gondolkodásra tehetünk szert, ami mind elengedhetetlen alkotóeleme a sikernek.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük