Környezetvédelem

Mennyi autó van a világon?

A világ útjain fellelhető járművek száma a járványok, a recessziók és alkatrészhiányok ellenére egyre csak nő. Becslések szerint 2006 óta több mint 56%-kal nőtt az utakon közlekedő autók száma. Az utak fejlesztése és a parkolóhelyek száma viszont nem tud ilyen mértékben növekedni, ezért is van az, hogy néha hosszú percekig keringhetsz a belvárosban, mire le tudsz parkolni, ha egyáltalán sikerül. Hova vezet mindez?

Megbecsülni azt, hogy mennyi autó van ma a világon olyan, mintha azt próbálnánk megszámolni, hogy mennyi rovar él a bolygón. Pontos számot nem fogunk kapni, de hozzávetőleges adatok elérhetőek.

A Hedges & Company autóipari kutatócég adatai alapján megbízható becslést lehet készíteni, mely szerint a világ autóinak száma kb. 1,47 milliárd db körül mozog.

 

Régiónként így néznek ki a számok:

Ázsia: 543 millió

Európa: 413 millió

Észak-Amerika: 358 millió

Dél-Amerika: 84 millió

Közel-Kelet: 50 millió

Afrika: 26 millió

Antarktisz: 50 (megközelítőleg)

 

Azt gondolhatnánk, hogy az Egyesült Államokban van a legtöbb autó a világon, de Kína van az első helyen a hatalmas autóipara miatt. Ázsia mögött Európa áll, ahol az Európai Autógyártók Szövetsége szerint 14 nagy autógyártó található. A harmadik helyen Észak-Amerika, egy kis érdekesség: az Egyesült Államok teszi ki Észak-Amerika autópopulációjának 78%-át.

 

Hogyan viszonyul ez az emberekhez?

Ma körülbelül 8,1 milliárd ember él a Földön, tehát körülbelül minden 5,75 emberre jut egy autó. Ez azt jelenti, hogy a világ lakosságának mindössze 17%-a számára elegendő autó van az utakon.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az emberek 17%-ának van autója – ez a szám nem veszi figyelembe azokat, akiknek több is van, a gyerekeket, az időseket és azokat, akik számtalan más okból nem vezetnek.

Annak ellenére, hogy Kínában rengeteg autó közlekedik, a nagy népsűrűség miatt csak minden 3,5 emberre jut egy jármű. Ha a teljes ázsiai kontinenst vesszük figyelembe, akkor 1000 lakosra mindössze 140 jármű jut.

Észak-Amerikában a legmagasabb a koncentráció, ahol 1000 lakosra 710 jármű jut. Az Egyesült Államokban 2021-ben mintegy 278 millió regisztrált autó volt, és ez a szám 331,9 millió lakos között oszlik meg. Ez nagyjából azt jelenti, hogy minden 1,2 emberre jut egy autó.

 

A járműkoncentráció régiók szerint:

Észak-Amerika: 710 jármű 1000 főre

Európa: 520 jármű 1000 főre

Dél-Amerika: 210 jármű 1000 főre

Közel-Kelet: 190 jármű 1000 főre

Ázsia: 140 jármű 1000 főre

Afrika: 58 jármű 1000 főre

Antarktisz: 50 jármű 1000 főre

 

Milyen következményekkel számolhatunk?

Közlekedési dugók: növelik a személyes időveszteséget és stresszt az emberek számára.

Légszennyezés: komoly egészségügyi problémákat okozhatnak, különösen azok számára, akik városokban élnek.

Közlekedési balesetek: az autósok és gyalogosok egyaránt nagyobb veszélyben vannak.

Útfejlesztések: az úthálózatok kibővítése vagy új utak építése sok esetben természetes területek elvesztésével jár, ami a biodiverzitás csökkenéséhez vezethet.

Költségek: a több autóval járó fenntartási és üzemeltetési költségek növekedhetnek (útdíjak, drága benzin, egyéb adók), és emelkedhetnek az infrastruktúra fejlesztésére fordított költségek is.

Zajszennyezés: a növekvő forgalom zajszennyezést okoz, amely negatív hatással lehet az emberek pszichológiai és fizikai egészségére.

Olajkészletek kimerülése: az autók növekvő használata hozzájárul az olajkészletek csökkenéséhez, ami hosszú távon energiaszükségleti problémákat okozhat.

 

Gondold meg, hogy kell-e harmadik autó a családba! Fontos a fenntartható közlekedési alternatívák, például tömegközlekedés, kerékpározás, elektromos járművek támogatása.

Az infrastruktúra fejlesztése és az autózásra vonatkozó szigorúbb szabályozások is hozzájárulhatnak a káros hatások csökkentéséhez. Az egyensúly megtalálása az autók használata és a fenntarthatóság között kulcsfontosságú a jövőbeli mobilitás szempontjából.

 

Forrás:

The Drive: Here’s About How Many Cars Are in The World in 2023

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: