Könyvajánló

Könyvajánló: Napoleon Hill: Gondolkozz és gazdagodj!

Ez a könyv klasszikusnak számít az önfejlesztő könyvek témakörén belül. Ha ismerős lesz belőle néhány gondolat, az azért van, mert sokan használták már alapként. Vagyis ha elolvasod, benned is meg fog maradni néhány gondolat, szinte beléd ég, mert olyan egyértelműnek tűnik, csak eddig valahogy mégsem láttad világosan.

Napoleon Hill arra tette fel az életét, hogy a sikeres emberek titkát kutassa. Meg akarta találni, hogy mi az a közös pont, mentalitás, cselekvés, ami egyeseket sikeresebbé tesz másoknál. Több könyve is van a témáról, a Gondolkozz és gazdagodj! ami a legjobban foglalja össze a kutatásait. Akkor is érdemes elolvasnod, ha nem a pénzszerzés az elsődleges célod.

Bevezetésképpen nem kis ígéretet tesz. Azt mondja, hogy a pénzkeresés titkát fogja megosztani az olvasókkal.

“Ennek a titoknak az a különleges sajátossága, hogy akik már megismerték és alkalmazzák, szó szerint belekerülnek a siker sodró áramába.”

Ha sikerül túljutnunk az elején lévő önreklámon és teleshopos kedvcsinálón, utána jönnek az érdekes meglátások.

 

A gondolatok valóságos dolgok

Tudnod kell, hogy mire vágysz és meg kell fogalmaznod pontosan. A gondolataidnak teremtő ereje van. Egy lapra tegyél fel mindent, ne legyen B-terved és ne add fel az átmeneti nehézségeknél! Minél tovább dolgozol a helyes irányban, annál közelebb kerülsz a sikerhez.

A vágy minden eredmény kiindulópontja. Használd a képzeletedet, mert az ember bármit képes megalkotni, amit el tud képzelni. A képzelőerőd legyengülhet, ha nem használod. A vágyaidat rendszeres tervezéssel alakíthatod át cselekvéssé. Kétféle képzelet van: alkotó és szintetikus. Az alkotó képzelethez tartoznak a sugallatok, megérzések, új gondolatok. A szintetikus képzelet pedig a már ismert dolgok újszerű kombinálását jelenti.

 

Mit kell tenned 6 lépésben, ha el akarsz érni valamit?

  1. Gondolatban határozd meg azt a pénzösszeget (vagy bármit), amelyre vágysz!
  2. Határozd meg, hogy mit szándékozol adni azért cserébe!
  3. Határozd meg a dátumot, amikorra akarod!
  4. Készíts pontos tervet, hogyan ülteted át a valóságba és láss neki azonnal!
  5. Írd le az első 4 lépést tömören!
  6. Naponta kétszer olvasd fel magadnak felkelés után és lefekvés előtt!

Próbáld tényként kezelni, hogy már birtoklod a pénzt (vagy bármit) és idézd fel az érzést, ami kíséri.

 

Mire lesz szükséged, miben kell fejlődnöd?

HIT: nem elég csak elképzelni a vágyainkat, hinni is kell benne, hogy elérjük őket. A hit olyan lelkiállapot, amely önszuggesztióval előidézhető és kialakítható. Az önszuggesztió (vagy autoszuggesztió) a tudatalattival közölt állítások és utasítások folyamatos ismétlése, afféle önhipnózis. (Itt olvashatsz róla bővebben: Hogyan visz előre a képzelőerő?)

Mindent elhiszünk, amit elég sokszor ismétlünk magunknak. Az önszuggesztió a tudatalatti befolyásolásának eszköze.

“Nem érhetsz el érzékelhető eredményt addig, amíg meg nem tanulod, hogy a tudatalattidhoz olyan gondolatokkal vagy hangosan kimondott szavakkal juss el, amelyeket a hit segítségével érzelmesítettél.”

 

SZÖVETSÉGESEK: lépj szövetségbe annyi emberrel, ahányra szükséged van! Gondold végig, mit tudsz ajánlani nekik! Tartsd fenn a harmóniát a csoportban, találkozz velük rendszeresen! Kétféle ember van: a vezetők és a vezetettek. A vezetők tulajdonságai: megingathatatlan bátorság, aminek alapja az önismeret és a szakma ismerete. Önfegyelem, döntésképesség, tervezés, felelősségvállalás, együttműködés, mély igazságérzet.

 

FÉLELMEK LEKÜZDÉSE: A félelem megöli a lelkesedést és bizonytalanná tesz. Lehetetlenné teszi önmagunk irányítását, megfoszt a kezdeményezőkészségtől és korlátozza az egyéniséget. A félelem blokkolja a döntéseinket is, ami halogatáshoz vezet. Egy döntés értéke attól függ, mekkora bátorságra van szükség a meghozatalához.

“A halogatás a döntés ellentéte, olyan általános akadály, amelyet minden embernek le kell győznie.”

 

ÁLLHATATOSSÁG: kitartó erőfeszítés, ami a hit fenntartásához kell. Az akaraterő az alapja. Ha valakinek nincs kitartása, egyetlen területen sem érhet el jelentős sikert.

 

Összességében igen tanulságos könyv és elég gyakorlatias is. Sok kiadásban megjelent már, sokféle borítóval, antikváriumban is biztosan találsz belőle.

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük