Energia- és időbeosztás

Néhány gondolat a semmittevésről

Első blikkre úgy tűnik, hogy a hasznosság és a semmittevés valahogy pont egymás ellentétei, pedig ha jobban megnézzük, ez utóbbiban is fellelhetünk némi hasznot. A semmittevésben ugyanis számos lehetőség rejlik.

Mit nevezünk semmittevésnek?

Szó szerint olyan, hogy nem csinálunk semmit nyilván nem létezik, mert lélegzünk, gondolkodunk, nézelődünk stb. Mikor semmittevésről beszélünk, azt arra értjük, mikor nem csinálunk semmi érdemlegeset, semmi említésre méltót. Olyasmit csinálunk, amiből nem remélünk különösebb hasznot. Nevezhetjük üresjáratnak is, mikor nem a cselekedetekre koncentrálunk, hanem a létezésre. Csak úgy vagyunk…Tulajdonképpen egy meditatív állapot.

 

Miért esik mégis negatív megítélés alá?

1. Örökölt minták

Vannak örökölt mintáink szülőktől, vagy még régebbről, melyek az állandó tevékenységet méltatják. Ha nem töltöd ki a napjaidat, akkor lusta vagy és értéktelen. Az idő kitöltésének legjobb módja pedig a tevékenység. Az, hogy ülsz a Duna-parton és gyönyörködsz a platánfákban, az nem hasznos tevékenység.

2. Félelem a belső hangtól

Semmittevés közben bizony előjönnek belőlünk olyan hangok is, melyeket az állandó robotolás elnyom. A legtöbb ember kínosan érzi magát, ha csendben kell ülnie. Egy váróteremben is rögtön a telefonunk után nyúlunk, vagy a vonaton is 100 dologgal próbáljuk lekötni magunkat, ahelyett, hogy az elsuhanó tájat néznénk.

Leginkább ez a két dolog, ami miatt képtelenek vagyunk kikapcsolni. A sok teendő, az csak kifogás. Senkinek sincs kevés dolga, néhányan mégis képesek minőségi pihenést is beiktatni.

 

Miért fontos a semmittevés?

A semmittevés a pihenés egy formája, mondhatjuk, hogy passzív formája. Pihenni márpedig kell. Ha nem tervezed be tudatosan a pihenést, a szünetet, előbb-utóbb az élet majd rákényszerít, de az nem lesz kellemes.

Aktív pihenés, mikor olyasmit csinálsz, amit szeretsz, de kicsit más jellegű, mint a munkád. Passzív pihenés, mikor csak úgy vagy. Ez az állapot a kreativitás és a megértések legnagyobb forrása. Emellett enyhíti a mindennapos nyomásérzést. Amit a pihenés jelent: az feltöltődés, és megújult energia.

 

Hogyan tedd a semmit? Egy egyszerű gyakorlat

Vegyél fel egy kényelmes cipőt és indulj el sétálni! Ne tervezd meg az utadat, csak menj céltalanul, amerre kedved van. Közben figyeld a természetet vagy az embereket és saját magadat! A telefonodat természetesen némítsd le, vagy ne is vidd! Sétálj úgy, mint egy turista, aki ráér nézelődni és felfedezni!

Jó pihenést és feltöltődést kívánok!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: