Önfejlesztés

Hogyan készíts jó tervet a céljaid eléréséhez?

1, Tudd, mit akarsz! A célmeghatározás nem könnyű feladat, de ha már körül tudod írni az állapotot, amit szeretnél elérni, az már lehet kiindulópont. Minél konkrétabban meg tudod határozni a célod, annál könnyebben megtalálod a hozzávezető utat.

2, Tudd, hogy miért csinálod! ha nincs meg a „miérted”, az ok, ami a cél elérésére vezérel, akkor hamar elvész a lelkesedés, és valószínű, hogy félúton kiszállsz, vagy hamarabb. Tisztázd magadban, hogy mit remélsz az egésztől!

3, Határozd meg, hogy mennyi időt és energiát vagy hajlandó rááldozni! Ehhez jól jön egy kis önismeret. Tudnod kell, hogy mennyire tudod rávenni magad az aktivitásra, ha éppen demotivált hangulatban vagy. A folyamatos haladást fenn kell tartani.

4, Ne csak a fejedben legyen meg! Fontos, hogy a terveidet írd le, rajzold le, jegyzeteld le, mert úgy sokkal jobban rögzülnek és átláthatóbbak. Ha kézzelfoghatóvá teszed, olyan, mintha szerződést kötnél saját magaddal.

5, Ne félj újratervezni! A haladás során mindig felmerülnek különféle szempontok, ami alapján át kell gondolni a terveket. A terv nem szentírás, csak iránymutató, legyen rugalmas!

+1 Adj meg a célhoz egy határidőt! Ha nincsen határidő rendelve a célhoz a halogatás végtelen spiráljába kerülhetsz, ami egyébként legalább annyi pszichikus energiát emészt fel, mintha haladnál a megvalósítással.

Ezt az 5+1 dolgot tartsd szem előtt, mikor tervezel! Hajrá!

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük