Könyvajánló

Könyvajánló: Jennifer McCartney: Lajhár-filozófia, avagy a lajhár-hygee

Miért vettem le ezt a könyvet a polcról? Mert imádom a lajhárokat, és szívem csücske a filozófia. Szóval úgy gondoltam, ez a kettő együtt csak jó lehet, pláne, hogy cukimuki borítója is van.

Szerencsére ez a könyvtárban történt és nem egy könyvesboltban, mert kidobott pénz lett volna.

Azért megpróbálom leírni a benyomásaimat, mert mindenből lehet tanulni.

Ezzel a gondolattal indul a könyv:

„A tudomány bebizonyította: a lazítás rengeteg előnnyel jár – a krónikus fájdalom legyőzésétől a boldogságérzet-szintünk megemelkedésén át, a bennünk bujkáló feszültség csökkenéséig.”

Ebből az következik, hogy lazítsunk! Legyenek a lajhárok a példaképeink, mert ők nagyon céltudatosak, és csak annyit tesznek meg, amennyi az életben maradáshoz szükséges. Valójában nem lusták, hanem gyakorlatiasak.

További jó tanácsok, melyek elhangoznak a könyvben:

Aludj sokáig! Hagyd otthon a telefonodat, ne legyél folyton készenlétben! Ne rohanj, ne sürögj! Lélegezz mélyeket, és helyesen! Keresd a csendes helyeket! A lassú mozgás, mint a jóga vagy a tájcsi oldja a stresszt és javítja az immunműködést. (Szerintem minden mozgásforma.)

Ne foglalkozz a gyűlölködőkkel, tedd a saját dolgodat! Egyél, ami jól esik, de egyél sok zöldséget! Szakíts időt a szórakozásra! Gyakorold a szándékos egyedüllétet! Szeretkezz lassan, egyél lassan! Legyél jó valamiben, és mással ne foglalkozz! Az élet rövid, töltsd olyan dolgokkal, amiket szeretsz!

„Az élet természetes velejárója, hogy menetközben találjuk ki, és ebben nincs semmi szégyellnivaló.”

Összességében azt tudom mondani, hogy megalapozatlan felszólításokat puffogtat aranyos rajzocskákkal illusztrálva. Nagyjából ilyen, ha egy lajhár ír könyvet. A könyvajánló rovatba került, de csak azért, mert nincsen könyv-nemajánló rovatom (még!).

Engem amúgy tényleg érdekel a lustaság témaköre, mert kapcsolódik a fő kutatási területemhez, a motivációhoz. Ez a könyv viszont nem egy ismeretterjesztő könyv, inkább hangulatkeltő könyvnek nevezném, nem is igazán értem, hogy milyen célközönségnek készült.

Egy előnyét mégis meg kell említenem. Itt olvastam először a hygge (hügge) életérzésről, ami felkeltette az érdeklődésemet.

Ez egy dán szó, ami nagyjából lefordítva meghitt nyugalmat jelent. Egy olyan feelingre használják, melyben megéled a pillanatot, biztonságban és boldognak érzed magad, mikor minden a helyén van, és elégedett nyugalom tölt el. Dánia állítólag a világ legboldogabb országa, szóval érdemes tanulmányozni a titkukat.

Ha egy fokkal mélyebben érdekel a lustaság témaköre, akkor olvasd el ezt a könyvajánlómat: Thomas Hohensee: A lustaság dicsérete.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük