Önismeret

Mire jók az önismereti játékok?

Ha voltál már önismereti csoportban, vagy a munkahelyed kirendelt nektek egy személyiségfejlesztő coach-ot, akkor biztos találkoztál már önismereti játékokkal. Ezekhez általában szkeptikusan áll az ember, de aztán a végén kiderül, hogy jó móka és hasznos is tud lenni.

Önismereti játékok olyan tevékenységek, amelyek célja a személyes növekedés, önismeret és önfelfedezés elősegítése. Segíthetnek jobban megérteni önmagukat, az érzéseiket, a vágyaikat és az erősségeiket, gyengeségeinket.

Nagy előnyük, hogy szórakoztató és interaktív módon segíthetnek az önismeret fejlesztésében, ha jó a játék.

 

Milyen önismereti játékok vannak?

Kártyajátékok

A legnépszerűbbek a kártyajátékok, ezen belül is több típus létezik. Lehet olyan pakli, ami önismereti kérdéseket tartalmaz. Például “Mi az, amit a legjobban szeretsz magadban?” vagy “Milyen élethelyzetben érezted magad legboldogabbnak?” A játékosok válaszolnak ezekre a kérdésekre, és megoszthatják egymással a válaszaikat. Egyedül is játszhatod, de úgy uncsibb.

Az inspirációs kártyák is ide tartoznak, melyek olyan inspiráló idézeteket vagy gondolatokat tartalmaznak, amelyek segítenek reflektálni, motiválni és pozitív szemléletet erősíteni.

Vannak kreativitást fejlesztő kártyák is. Ezek tartalmazhatnak rajzolási vagy írási feladatokat, amelyek segítenek mélyebb betekintést nyerni a gondolataidba és érzéseidbe.

Aztán lehetnek még kicsit specifikusabb kártyák is, melyek csak az érzelmekre összpontosítanak, vagy a célkitűzésre.

 

Társasjátékok

Hasonló elven működnek, mint a kártyajátékok, talán kicsit összetettebbek, de szinte biztos, hogy ezek is tartalmaznak önismereti kártyákat, viszont emellett megjelenhetnek a feladatok és a kihívások is.

Ezek a játékok általában különböző kártyákat, kérdéseket vagy kihívásokat használnak fel, hogy a játékosok felfedezzék az érzéseiket, vágyaikat, céljaikat és az életük különböző aspektusait.

Egyébként a tini-bulik kedvenc játéka, a „Felelsz vagy mersz?” is belefér ebbe a kategóriába, ha belegondolunk.

 

Szerepjátékok

Az önismereti szerepjátékok olyan tevékenységek, amelyek során a résztvevők különböző szerepeket játszanak, vagy elképzelt szituációkban vesznek részt, hogy jobban megismerjék önmagukat és másokat. A résztvevők képzeletbeli szerepeket öltenek magukra, és interaktív módon tapasztalják meg különböző helyzeteket. Főként szituációs játékok.

Hogyan ismerhetem meg jobban magam, ha más szerepet kell játszanom? – kérdezhetnéd jogosan.

Az ilyen szerepjátékok lehetőséget nyújtanak a résztvevőknek az empátia gyakorlására, a mások szemszögének megértésére, és azt is segíthetik, hogy jobban megértsék, miért döntenek mások úgy, ahogy döntenek. Az önismereti szerepjátékok közé tartozhatnak olyan játékok is, ahol a résztvevők saját életük szituációit játsszák el.

Tehát, ami fejlődik az az önreflexió, empátia, érzelemkezelés. Néha egy kicsit ki kell bújni a saját bőrünkből, hogy jobban megértsük magunkat. Előkerülhetnek olyan tulajdonságaink is, melyekről nem is tudtunk.

 

Miért előnyös csoportban foglalkozni az önismerettel?

Teljesen jó az is, ha te egyedül foglalkozol önismerettel, önképzéssel. Ha introvertált vagy biztosan ez a kényelmesebb számodra. De vannak előnyei a közösségnek is.

  • Együtt gondolkodás: A többszemélyes játékok lehetővé teszik a résztvevők közötti interakciót és reflektív beszélgetéseket.
  • Támogatás: a játékosok segíthetik és bátoríthatják egymást a személyes növekedés útján, megerősítéseket és visszacsatolásokat kaphatsz.
  • Tanulhatsz mások tapasztalataiból: Amikor több ember játszik együtt, rengeteg értékes tapasztalat és tanulás válik elérhetővé a csoport tagjai számára. Az egymás történeteiből és reakcióiból való tanulás inspiráló és megerősítő lehet az egyéni fejlődés szempontjából.

 

Mind az egyszemélyes, mind a többszemélyes önismereti játékok egyaránt értékesek és hatékonyak lehetnek a személyes növekedésben. Az egyéni játék lehetőséget ad az elmélyedésre és a belső párbeszédre, míg a csoportos játék segíthet a támogató közösség kialakításában és másokkal való interakcióban. A kettőt kombinálni is lehet.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük