Filmajánló

Filmajánló: A boldogság nyomában

Minden ember a boldogságra hajt, csak nem mindenki tudja megfogalmazni, hogy mi is számára a boldogság. Amit ez a film sugall a boldogságról, az eléggé földhöz ragadt: anyagi biztonság, presztízs. De ez csak első blikkre tűnik így, ugyanis, ami valóban elhozza a boldogságot a főszereplő, Chris életébe, az az, hogy a küzdelmei nem voltak hiábavalóak. Megdolgozott az álmáért és elérte a célját. Ennél nagyobb boldogság ritkán adódik, főleg, hogy igaz történet az alapja, ami mindig dob egy picit a sikersztorikon.

A sztori:

Chris Gardner (Will Smith) éppen looser korszakát éli. Minden vagyonát egy orvosi műszer bizniszbe fektette, ami végül teljes csődnek bizonyult. Kínkeserves tempóban sikerült csak értékesítenie a kütyüket. Egy üzleti szakember erre azt mondaná, hogy így jár, aki nem végez előzetes piackutatást.

Chris felesége már nem tudja elviselni a folyamatos pénzügyi gondokat és az ebből fakadó konfliktusokat. Már a férjét sem tartja túl sokra, úgyhogy egy ponton lelép és a közös fiukat inkább az apjára bízza. A kisfiút egyébként az ötéves Jaden Smith alakítja (még cuki korszakában) és igazán remek a szerepben.

Apa és fia élete innentől kezdve durva lejtmenetben folytatódik. Kirakják őket az albérletből, menhelyeken, várótermekben kell aludniuk, nem igazán megy az értékesítés és még a hippikkel is meggyűlik a bajuk. Szóval ahogy mondják: szegény embert még az ág is húzza.

De Chris fejében már megfogalmazódott a gondolat, hogy neki is jár a boldogság, és ezt el is fogja érni. Egyik nap az utcán sétálva meglát egy szép piros sportautót, amiből egy boldog, mosolygós fiatalember szállt ki. Megkérdezte tőle, hogy mivel foglalkozik, és elárulta, hogy bróker. Ezek után Chris elhatározza, hogy bróker lesz.

Érdekes módja a célválasztásnak, de a végén kiderül, hogy passzol hozzá az efféle munka. A céljához egy féléves gyakornokság vezet, ahol a legjobbnak kell lenni, és nem jár érte fizetés, viszont gyakorlatilag egész napos elfoglaltság, plusz vizsgák meg miegymás. SPOILER: iszonyatos küzdelem árán, de végül sikerül a legjobbnak lennie, felveszik és milliomosként megy majd nyugdíjba.

Összességében könnyű együttérezni a főszereplővel, mert a karaktere képes empátiát kiváltani. Egy jó ember, aki mindent megtesz a boldogulásért és a fiáért, de folyamatosan akadályokba ütközik. Végül sikerül felülkerekednie a balszerencsén és borzalmas küzdelmek árán fordítani a sors kerekén.

 

Mit tanulhatunk belőle?

Azt, hogy…

  • Te vagy a magad szerencséjének kovácsa.
  • A szeretet a legsötétebb órákban is jelen van.
  • A kitartás meghozza a gyümölcsét.
  • Egy nehéz életút is vezethet kiemelkedő sikerhez.
  • A körülmények nem pusztíthatják el az álmaidat.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: