Filmajánló

Filmajánló: Richard király

A Richard király egy igazi ütős film, mert két teniszlegenda felemelkedéséről szól. Venus és Serena Williams azon időszakáról, mikor is berobbantak a köztudatba tizenévesen.

A sportolókról szóló filmek mindig nagyon motiválóak, mert megmutatják a küzdelmet, ami a teljesítmény mögött van. Ennek a filmnek az az érdekessége, hogy nem a lányok szemszögéből, hanem a család, vagyis főleg az apjuk szemszögéből láttatja a sikermenetet. Ami egyébként Venus-nak és Serenának szinte meg sem kottyan.

Richard Williams már a lányok születése előtt tervet készített, hogy hogyan fog belőlük bajnokot csinálni és ez a terv meglehetősen jól sikerült.

Richard szigorúan fogja a gyerekeit, de nem erőszakos és a lányok élvezik a folyamatot, ahogy fejlődnek. Apjuknak köszönhetően az önbizalmuk megingathatatlan. Meggyőződésük, hogy bajnokoknak születtek és azzal is tisztában vannak, hogy kemény munkával tudják csak kiteljesíteni a képességeiket.

Ezen a ponton az embernek eszébe jut, hogy vajon mennyire lehet rábízni egy kisgyerekre, hogy eldöntse, mit akar. Az olimpikonok, a világbajnokok már elég korán elkezdik fejleszteni magukat, hogy komoly sikereket érhessenek el. Kell ehhez szülői nyomás? Persze, hogy kell. De lehet ezt úgy is csinálni, hogy a gyerekek is élvezzék. Sokszor nehéz, a szülőnek is. Ott kell lenni, támogatni kell, kitartásra nevelni.

Ami Richardban rögtön feltűnik a rövidgatyáján és a hóbortosságán kívül, az a kitartása és a megszállottsága. A tenisz a fehérek sportja, ők feketék. A tenisz a gazdagok sportja, ők szegények. Mégis képesek leküzdeni ezeket az akadályokat, és a siker felől szemlélve a dilis megszállottból egy zseni lesz. Meg kell jegyeznem, hogy Will Smith nem mozog túl otthonosan ebben a szerepben, valahogy nem sikerül jól megragadnia a karaktert.

A film amúgy tanulságos, szerintem érdemes a gyerekekkel együtt megnézni családi motivációs moziként. Nem kirobbanóan erős film, de a hozzáállás, amit bemutat nagyon értékes. El lehet azon gondolkodni, hogy a szülői ráhatás és a gyerekek szabadsága milyen viszonyban kell legyen egymással.

 

Mit tanulhatsz belőle?

  • Minden siker alapja a jó terv.
  • Úgy lehetsz kitartó, ha élvezed, amit csinálsz.
  • A családi támogatás felbecsülhetetlen kincs.
  • Ne bukjál rá az első ajánlatra.
  • Az önbizalom nem nagyképűség, hanem egy egészséges érzelem.

*A Richard király megtalálható a HBOmax kínálatában.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d bloggers like this: