Önismeret

Mi az ambíció?

Ha vannak céljaid, akkor szükséged lesz ambícióra is. Az ambíció az a lelki erő, ami ösztönöz a céljaid megvalósítására. Valamiféle hajtóerő, más szóval: törekvés. A szó eredete a latin ambitio, ami utánajárást jelent nagyjából.

Az ambíció és a motiváció között van összefüggés, de nem ugyanaz a kettő. Az ambíció inkább elhatározásból születik, tehát egy szellemi hajtóerő, a motiváció pedig érzelmi töltésű. Mindkettő alapja valamilyen akarás és mindkettő elválaszthatatlan a céltól.

 

Baj, ha valakinek nincsenek ambíciói?

Ha nincsenek ambícióid, akkor céljaid sincsenek és motivációd sem nagyon. Ez a három dolog mindig együtt jár.

Természetesen létezik olyan állapot, mikor ezekre nincsen szükség. Lehetnek más értékeid és prioritásaid, melyek a nyugalomra, a meglévő kiélvezésére, vagy más, nem célközpontú tevékenységre fókuszálnak. Vannak ilyen életszakaszaink, de jobb, ha ezt a nyugdíjas éveinkre tartogatjuk.

Az akaratgyengeség is alááshatja az ambíciókat. Az akaratgyengeség olyan állapot, mikor valaki nehézségekbe ütközik annak megvalósításában, amit szeretne. Feladja már az elején, vagy nagyon hamar. Az akaratgyengeségnek lehetnek külső vagy belső okai is, például félelem, fáradtság, kétségbeesés, de gyakran az önbecsülés hiánya áll a háttérben. Ha úgy érzed, hogy nem elég erős az akaratod, akkor a céljaid átgondolásával érdemes felturbózni magadban az ambíciókat.

 

Mire jó az ambíció?

Az ambíció növelheti a motivációt és az önállóságot, valamint segíthet a személyes fejlődésben és a karrierépítésben is. A főnökök szeretik az olyan alkalmazottakat, aki törekszenek és nem csak a kötelezőt teljesítik. A törekvés és a törtetés nem ugyanaz.

Az ambíció számos pozitív hatással van a személyiségünkre. Javítja a kitartást, a felelősségteljes magatartást, a célirányosságot és segít a fejlődési lehetőségek megragadásában.

Fontos, hogy olyan célokra építsük az ambícióink, melyek valóban jelentősek és inspirálóak számunkra, és amelyek személyes értékeinknek is megfelelnek. Ha külsődleges célokat követünk, nehezebb lesz az önmotiváció.

 

Az ambíciót szokták becsvágyként is emlegetni, de ennek van egy kis negatív zöngéje, holott az ambíciónak pozitív hozadékai vannak.

 

 

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük