Önfejlesztés

Egyszerű akaraterő-gyakorlatok

Az akaraterő az az erő, amely lehetővé teszi számunkra, hogy ellenálljunk az azonnali kielégülésnek és a kényelemnek, és hosszú távú célokat tűzzünk ki magunk elé. Ha fejlődni akarsz bármilyen területen, szükséged lesz egy jó adag akaraterőre, ugyanis a motiváció nincs mindig jelen.

Miért van az egyik embernek több akarata, mint a másiknak? Bár néhányan úgy vélik, hogy az akaraterő örökletes vagy velünk született tulajdonság, a tudomány már bizonyította, hogy fejleszthető és javítható.

3 feladatsor

Egyetemisták bevonásával végeztek akaraterő fejlesztésével kapcsolatos kísérleteket, a hallgatókat három csoportra osztották, akik különböző feladatokat kaptak. A feladatokat két hétig kellett végezniük, majd megmérték, hogy mennyit fejlődött az akaraterejük.

Tippelj, hogy a három feladat közül, melyik fejleszti leginkább az akaratot!

 

1. FELADAT

Testtartás-javítás: Bármikor, amikor az alanynak eszébe jutott, meg kellett próbálnia egyenesen állni, vagy egyenesen ülni. Húzd ki magad! – ahogy mondani szokás. Ebben a csoportban természetesen olyan résztvevők voltak, akiknek nem volt tökéletes a tartásuk, különben nem lett volna semmi feladatuk.

 

2. FELADAT

Naplózás: A csoport tagjainak két héten keresztül fel kellett jegyezniük mindent, amit ettek és ittak, vagyis étkezési naplót kellett vezetniük.

 

3. FELADAT

Pozitivitás: Ennek a csoportnak az volt a feladata, hogy a pozitív hangulatra törekedjen. Amikor egy résztvevő úgy érezte, hogy rossz kedve van, meg kellett próbálnia felvidítania magát, jobb hangulatba hoznia magát.

 

Eredmények

Ha arra tippeltél, hogy a harmadik feladat fejleszti leginkább az akaraterőt, akkor ne lottóz, mert nem nyertél! Ennek egyszerű a magyarázata, a harmadik feladat ugyanis az érzelmek szabályozásáról szól. Az érzelem szabályozása viszont nem akaraterő kérdése. Az érzelmek irányítása inkább kifinomult módszereken alapul, például annak megváltoztatásán, ahogy az adott problémáról gondolkodunk, vagy a figyelmünk elterelésén. Ennélfogva az érzelmi kontroll gyakorlása nem fejleszti az akaraterőt.

A legjobb eredmények az első csoportban születtek. Két hét elteltével, mikor a résztvevők visszatértek a laborba és újra letesztelték őket, az önkontroll pontszámaik emelkedtek, a fejlődés szignifikánsan nagyobb volt, mint a kontrollcsoport tagjaié, akik semmilyen gyakorlatot nem végeztek.

 

Milyen gyakorlatokat végezz, hogy fejlődjön az akaratod?

Tehát, ha fejlesztenéd az akaraterődet vagy az önkontrollodat, akkor olyan jellegű apró feladatokat kell végezned, melyek a viselkedésmintád megváltoztatását célozzák meg. Ilyen lehet, ha felülkerekedsz egy rossz szokáson, mint a testtartás-feladatban láttuk.

Példák:

  • Egy rutinfeladatot megpróbálsz a másik kezeddel végezni. (Jobb kéz helyett bal kézzel).
  • Megváltoztatod a beszédstílusodat. Válaszolj teljes mondatokban, vagy ne káromkodj!
  • Ágyazz be minden nap! (Ha eddig nem tetted!)


A lényeg, hogy a gyakorlat erőfeszítéssel kell járjon, különben nem számíthatsz fejlődésre. A rendszeres gyakorlás és az önuralmat célzó tevékenységek segítenek a kitartás növelésében és a hosszú távú céljaid elérésében. Az akaraterőt az izomhoz szokták hasonlítani: minél többet edzed, annál fejlettebb lesz.

Az agykutatás terén is érdekes eredmények láthatók az akaraterő fejlesztésével kapcsolatban. Az agyunk képes átalakulni és alkalmazkodni az új körülményekhez és kihívásokhoz. Ezt számos kutatás támasztja alá, amelyek azt mutatják, hogy a rendszeres gyakorlás és a kitartó erőfeszítések révén az agy különböző területei átrendeződhetnek, és az önuralom területén is erősödhetnek az agyi kapcsolatok.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük