Energia- és időbeosztás

Hogyan kezeld a határidőket?

Általános szabály, hogy túlbecsüljük azt, amit egy nap el tudunk végezni és alábecsüljük azt, amit egy év alatt el tudunk végezni. Biztos számodra is ismerős az az érzés, mikor beüt a motiváció, és gyorsan akarsz haladni, hogy célba érj. Rövid határidő alatt akarsz sok munkát elvégezni, de ez legtöbbször nem sikerül, ezért csalódott leszel, és máris kinyírtad a motivációdat.

 

Rövid határidők

A rövid határidők valódi stresszforrások tudnak lenni. Kétféleképpen reagálhatsz rájuk, az egyik, hogy bepánikolsz, szétszórt leszel és keresed a kifogásokat a halogatáshoz. A másik, hogy gatyába rázod magad és mindent megteszel, hogy teljesítsd a feladatot. A rövid határidők tehát egyesekre jó hatással vannak, másokra inkább negatívan hatnak.

Fontos tudnod, hogy te melyik csoportba tartozol inkább és aszerint szervezni a feladataidat. Ha pánikolós vagy, akkor semmiképpen se szervezz sok teendőt egy napra. Próbáld meg minél egyenletesebben elosztani őket. Ez viszonylag könnyen kivitelezhető, amikor magadnak szabsz határidőket. De mi van akkor, ha mások szabják meg neked a határidőket?

Ha túl sokszor kapsz rövid határidős melókat, akkor valószínűleg jól teljesítesz e téren. Jó dolog az elismerés, de ha közben rámegy a mentális egészséged, az baj. Ha folyamatosan másoknak teljesítesz, akkor a saját céljaidat háttérbe kell szorítani, ami előbb-utóbb frusztrációt fog kiváltani.

Meg kell tanulnod nemet mondani. Olvasd el ezt a könyvet, vagy összefoglalóját, ha gondjaid vannak e téren: Könyvajánló: Merj nemet mondani!

 

Valószínűleg túlbecsülik a kapacitásaidat, mert hamis látszatot keltettél azzal, hogy mindent megcsinálsz. De az is lehet, hogy fogalmuk sincs, mennyi munkát aggatnak a nyakadba, mert ők maguk még sosem csinálták, és te nem vagy egy panaszkodós típus.

Fontos, hogyha nyomasztóan érzed magad az irreális határidők miatt, akkor azt tisztázd az illetékessel, akár főnök, munkatárs, barát, családtag. Nyugodtan magyarázd el, mi mennyi ideig tart, és ha hasonló feladat adódik, akkor hosszabb határidőre van szükséged. Te sem vagy robot. Ettől nem leszel gyengébb, csak tudatosabb.

Egyébként ez akkor is igaz, ha ösztönzően hatnak rád a határidők. Ha túl sokáig nyomod a „túlteljesítés-üzemmódot”, ki fogsz égni. Ha téged felpörgetnek a határidők, azt érdemes a saját céljaidra felhasználni. Vagyis ne felejts el határidőket rendelni a céljaidhoz, sokkal jobban fogsz haladni.

 

Hosszú határidők:

A hosszútávú határidőknél fennáll az a veszély, hogy nem veszed komolyan. Csak a háttértáradban fut valahol és megy a lemez, hogy „ej ráérünk arra még”.

Valahogy így néz ki: Cél: 1 év múlva 20 kilóval kevesebb leszek. Végrehajtás: az utolsó hónapban drasztikus fogyókúrába kezdek és leadok 10 kilót max.

Ha kitűzöl magadnak egy határidőt, azt vedd komolyan, mégpedig úgy, hogy cselekvési tervet készítesz, vagyis rövidebb határidőkre bontod és azokhoz részeredményeket rendelsz. Az agyunk nehezen gondolkozik hosszútávon, erre ezért van szükség.

Ha magadnak tűzöl ki határidőket, mindig fennáll a veszélye a halogatásnak. Olvasd el ezt a cikket, ha érdekelnek a halogatás okai: Miért halogatunk annyit?

A halogatást úgy kerülhetjük el, ha emlékeztetjük magunkat a célunk fontosságára és kisebb lépésekre bontjuk. A kisebb lépések teljesítése sikerélményt fog jelenteni, ami motivációt generál, és ha van motiváció, akkor eszünkbe sem jut majd halogatni.

Végül egy utolsó tanács: Ha határidőt szabsz meg, inkább legyél racionális, mint emocionális. Vagyis inkább észszerűen tedd, mint érzelmi alapon.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük