Önfejlesztés

Mindent egy lapra, avagy kell-e B-terv?

Vajon melyik a hatékonyabb, ha egyszerre egy célra összpontosítunk, vagy ha több párhuzamost célt próbálunk megvalósítani? Elég csak az A-terv, vagy legyen B is?

Persze nincs helyes válasz. Mindenkinek más működik, ezért nem lehet leszögezni, hogy melyik megközelítés a jobb. Vannak, akiknek jól működik, ha több célt tűznek ki egyszerre, és van, akik számára hatékonyabb az A-terv és a teljes fókuszálás egyetlen célra. Inkább nézzük meg mindkét módszer előnyeit és hátrányait, hogy el tudd dönteni, neked melyik fekszik jobban!

 

Miért jó csak egy célra fókuszálni?

Ha egyetlen célod van, akkor a teljes figyelmedet annak szentelheted, nem forgácsolódik szét, ami kétségkívül nagyobb hatékonyságot eredményezhet. Ugyanakkor jóval stresszesebb módszer, mert nincsen semmilyen védőhálód, vagy menekülőútvonalad.

Egy cél esetében az elköteleződés is könnyebb, ami a kitartás hosszútávú megtartásához kell. Az elszántság és az erőfeszítés egyetlen célra irányul, ami energiát biztosít a haladáshoz. Ha csak egy célt tűzöl ki, nagyobb valószínűséggel tudsz mélyebb és átfogóbb munkát végezni.

Ennek a módszernek lehet egyfajta pszichológiai előnye is. Ha teljes szívvel hiszünk egy célban és csak arra fókuszálunk, az növelheti az önbizalmat és motivációt, amelyek pozitív hatással lehetnek a teljesítményünkre. Muszáj idéznem egy kis részletet az Akaraterő című könyvből, amit éppen olvasok, ez adta az ötletet ehhez a cikkhez:

„Amikor az embereknek nagy változást kell véghezvinni az életükben, kudarcot vallanak, ha közben más dolgokon is változtatni szeretnének. Akik például próbálnak leszokni a dohányzásról, akkor lesz a legnagyobb esélyük a sikerre, ha ugyanebben az időben nem próbálnak meg más viselkedésükön is változtatni. Akik igyekeznek visszafogni az étkezésüket és kevesebb alkoholt inni, miközben próbálják letenni a cigarettát, hajlamosak mindháromban kudarcot vallani, valószínűleg azért, mert túl sokat követelnek egyszerre az akaraterejüktől…Mivel csak egy akaraterő-forrásunk van, a különböző újévi fogadalmak versengeni fognak érte egymással. Amikor az egyiket követni próbáljuk, csökkentjük az összes többire jutó energiánkat.” (Részlet Roy F. Baumeister—John Tierney Akaraterő című könyvéből)

Vannak azért veszélyei is annak, ha mindent egy lapra teszel fel. Egy esetleges kudarc vagy az elérhetetlennek bizonyuló cél nagyobb csalódást okozhat, mivel nem maradt más számunkra. Kockázatos és sokkal kisebb a biztonságérzetünk.

 

Miért jó több célra fókuszálni?

Ha több célod van egyszerre, több területen tudsz fejlődni, több projekten tudsz dolgozni, és az esetleges kudarcok könnyebben elviselhetőek, mert még mindig maradnak más célok, amikre koncentrálhatsz. Változatosabb tapasztalatokat szerezhetsz ezzel a módszerrel.

Viszont itt is lehet egy stresszfaktor, ha több célod van, és mindegyikért túlzottan aggódsz, az leterhelheti az elmédet és csökkentheti a teljesítményedet. A megosztott figyelem pedig azt eredményezi, hogy kevésbé leszel hatékony.

Tehát, ha ezt a módszert választod, akkor szembe kell nézned azzal, hogy lassabban fogsz haladni, viszont nagyobb lesz a biztonságérzeted. Ha az A-terv nem működik, könnyen át tudunk állni a B-tervre, amely segít minimalizálni a kockázatokat és folytatni a munkát. Így a kudarcokat is könnyebb elviselni, mert nem vesztettünk el mindent.

Ha több tervet kell kidolgozni és végrehajtani, az többlet erőforrásokat is igényelhet, amelyek lehetnek költségek vagy bele fektetett energia.

Ha több célod van, akkor is mindig van egy fő csapásvonal. Egy B-terv létezése néha azt eredményezheti, hogy túlzottan óvatosan tervezünk és nem bízunk meg eléggé az eredeti A-tervben. Ez visszafoghatja az ambícióinkat és a motivációnkat.

A B-terv megléte nem jelent gyengeséget vagy kételyt az A-terv sikerességével kapcsolatban. Épp ellenkezőleg, a B-terv az előrelátás és a jó kockázatkezelési gyakorlat eredménye.

 

J.K. Rowlingnak is volt B-terve:

Élete fő célja mindig az volt, hogy sikeres írónő legyen. Az A-terve az volt, hogy megírja a Harry Pottert és világszerte elismert bestseller íróvá válik.

Tudjuk, hogy ez nem ment egyik napról a másikra, számos nehézséggel és akadállyal szembesült. Volt egy B-terve is, hogy tanárként és nyelviskola-tulajdonosként folytatja a karrierjét, ha az írói álma nem válna valóra. Szerencsére bejött az A-terv.

 

Ha bejön az A-terved, vagyis valóra váltod a legfőbb álmodat, akkor a többi célod lehet, hogy értelmét veszíti, és visszatekintve úgy látod majd, hogy felesleges energiapazarlás volt. De nem minden tervünket sikerül véghez vinnünk, így könnyen lehet, hogy jól fog jönni az a B-terv, és a széleskörű tapasztalat, amit általuk megszerzel, az bármikor jól jöhet.

Szóval, te melyik típus vagy? Csak A-terved van, vagy akad B is?

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük