Pszichológia

Jó kedvvel ébredsz hétfő reggel?

Gyerekként nagy kedvencem volt ez a lusta macska, könnyű volt vele azonosulni. Most is baromira csípem a humorát, de az életstílusával már nem tudok azonosulni. Ha lenne egy bárgyú gazdám, aki tömné belém a lasagnét, elviselné a hülyeségeimet, és semmi gondom nem lenne a világon egy idegesítő kiskutyán kívül, akkor is többre vágynék. Persze nem vagyok macska. Vajon Garfield valódi macska?

Garfield egy létező embertípus metaforája, ezért is tartjuk olyan funny-nak. Bergson (francia filozófus) szerint az állatok akkor váltanak ki belőlünk nevetést, mikor emberi tulajdonságokat fedezünk fel bennük. A rajzolt állatokkal is valahogy így lehet. Garfield tehát egy karikatúra, olyannyira, hogy Jim Davis a saját nagyapjáról mintázta a figurát – by the way jó fej lehetett az öreg.

Térjünk vissza az eredeti kérdéshez: miért utálja Garfield a hétfőket? Garfield kedvenc időtöltései az alvás, evés, TV nézés, melyeket a hét bármely napján gyakorolhat. Nem jár dolgozni, nem megy iskolába, szinte minden egyes nap egyforma számára. A válasz tehát abban keresendő, hogy mi miért utáljuk a hétfőket? Vagy miért pont a hétfőket, amikor a hét többi napján is dolgozni kell?

A hétfő mindig a kezdetet jelképezi, vagy annak lehetőségét.

Ha a kezdet minden héten ugyanolyan, akkor úgy érezzük, nem jutunk sehova. Utáljuk a hétfőket, ha beleragadtunk egy mókuskerékbe, ha a hétköznapjaink jelentős része olyan kötelességteljesítéssel telik, melyben nem leljük örömünket, és nem vezetnek sehová. Az elszalasztott lehetőség és a tehetetlenség hangol le minket.

Persze egyáltalán nem kötelező utálni a hétfőket. Annak, aki szereti a munkáját, vagy képes meglelni benne a fejlődési lehetőséget, nincs kifogása a hétfők ellen. Minden egyes hétfővel egyre közelebb kerül a céljaihoz. Ők a szerencsések? Ez nem szerencse kérdése, hanem döntés és tettrekészség kérdése. Ha nem szereted a hétfőket, az pirosan villogó jele annak, hogy változtatnod kell. Csak a kezdet nehéz, de biztosan találsz egy megfelelő hétfőt, hogy új irányba tereld az életed. Döntés, tervezés, tett!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük