Önismeret

5 tipp önismereti napló vezetéséhez

Mondhatok én bármit, csak akkor tudod meg, mennyire jó naplót vezetni, ha kipróbálod.

Egészen máshogy jönnek elő a gondolatok, mintha csak a fejedben beszélgetnél magaddal. Megpróbálom összeszedni az előnyeit ennek az „írásterápiának”, hátha kedvet kapsz hozzá.

Mit nevezhetünk önismereti naplónak?
Az önismereti napló olyan személyes írásos gyakorlat, amely segít a gondolatok, érzelmek és tapasztalatok mélyebb megértésében. Az írás segít az érzelmek feldolgozásában és a stressz csökkentésében, aminek következtében a kognitív és érzelmi terheink könnyebben kezelhetőek lesznek.

 

Miben segíthet az önismereti napló?

Az önismereti napló vezetésének pozitív hatásait James W. Pennebaker pszichológus kutatásai is alátámasztják. Ő és munkatársai olyan vizsgálatokat végeztek, amelyek megmutatták, hogy az érzelmi tartalommal rendelkező személyes írások milyen hatással vannak a pszichológiai és fiziológiai jólétére.

Az egyik kiemelkedő kutatása a traumatikus események feldolgozásával foglalkozott. Pennebaker és munkatársai arra kérték a résztvevőket, hogy három napon keresztül írjanak 15-20 perces személyes élményekről, amelyeket eddig soha nem osztottak meg senkivel.

Az eredmények azt mutatták, hogy az írás segített a résztvevőknek abban, hogy érzelmileg rendezzék a traumatikus eseményeket, és ezáltal javulást értek el az érzelmi és a fizikai egészség terén is. Érdekes, hogy a kutatók azt is észlelték, hogy az érzelmekről írás pozitív hatással lehet a vérnyomásra, az immunrendszerre és más testi funkciókra.

Az írás által mélyebben megértjük az élményeinket és az azokhoz kapcsolódó érzelmeket, ami segít ezeknek az érzelmeknek az “elengedésében” és csökkentésében.

Tehát, amiben egy önismereti napló segíthet:

  • érzelmek és gondolatok felismerése, megfigyelése
  • érzelmek és gondolatok kifejezése
  • megküzdés a problémás elemekkel
  • önreflexió, megküzdési stratégiák kialakítása
  • stresszcsökkentés

 

5 tipp önismereti napló írásához

1. Iktasd a napirendedbe!

Legyen egy dedikált idő, amikor a naplóírással foglalkozol, különíts el erre 10-15 percet legalább! Válassz olyan időt, amikor nyugodt és zavartalan körülmények között tudsz írni. Ez lehet reggel ébredés után, vagy éppen lefekvés előtt. A rendszeresség segít abban, hogy az önismereti gyakorlatot könnyen beépítsd a mindennapi rutinodba.

 

2. Ne gondolj arra, hogy valaki elolvassa!

Ha írunk, néha hajlamosak vagyunk úgy írni, mintha az utókornak hagynánk hátra valamit. Felejtsd el ezt a gondolatot, ha önismereti naplót írsz! A lehető legszabadabban kell írnod, határok nélkül! Az önismereti napló írása lehetőséget ad arra, hogy kifejezd azokat a gondolatokat és érzelmeket, amelyeket esetleg nem osztanál meg mással. Írj őszintén és bátran, engedd szabadon a gondolataidat! Ez segít felszabadítani a benned rejlő nyomásokat és feszültségeket.

 

3. Ne maradj a felszínen!

Az önismereti napló vezetése során ne csak az aktuális eseményeket írd le, hanem próbálj meg elmélyedni a mögöttük húzódó érzelmekben és gondolatokban! Kérdezd meg magadtól, hogy miért érzel úgy, ahogy, és mi okozza ezeket az érzéseket! Ez segít feltárni az érzelmi mintákat és reakciókat. Az sem baj, ha nem tudsz mindenre kielégítő választ adni, a lényeg, hogy boncolgasd a témát!

 

4. Néha olvasd vissza!

Az önismereti napló nem csak az érzelmek és gondolatok kifejezésére szolgál, hanem a megoldások keresésére és a személyes növekedés elősegítésére is. Amikor visszanézed korábbi bejegyzéseidet, könnyebben felismerheted azokat a mintákat, amelyek esetleg visszatartanak vagy gátolnak a fejlődésben. Így tudatosan dolgozhatsz azokon a területeken, ahol változásra van szükség.

 

5. Ne add más kezébe!

Ha valóban komolyan veszed az önismereti naplóírást, akkor abban rengeteg olyan dolog lesz, ami kínos lehet, vagy ami miatt esetleg szégyenkeznél. Ha valaki beleolvas és minősít téged, az elveheti a kedved az egésztől, úgyhogy nem javaslom, hogy megmutasd másnak, vagy túlságosan szem előtt hagyd a naplód. Ez egy igazán intim dolog, védd meg a kíváncsi környezeted elől!

Ha szeretnél kipróbálni egy minőségi, vezetett önismereti naplót, akkor nézd meg ezt:

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük