Filmajánló

Filmajánló: Free Solo

Ez nem egy újabb Star Wars film, hanem egy minőségi dokumentumfilm a világhírű falmászóról, Alex Honnoldról és az elképesztő teljesítményéről. 2018-ban mutatták be és lényegében arról szól, hogy Alex hogyan készül fel és mássza meg kötél nélkül az El Capitan nevű hatalmas gránitsziklafalat.

Az El Capitan a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban található, és egyike a világ legikonikusabb és legnehezebben megmászható sziklafalainak.

A „free solo”, vagyis a kötél nélküli mászás rendkívüli fegyelmet és koncentrációt igényel. A film nagyon jól mutatja be azt a komoly mentális kihívást, ami egy ilyen vállalkozás mögött áll. Továbbá boncolgatja azt a kérdést is, hogy miért vállalkozik egyáltalán bárki efféle teljesítménypróbára, hiszen itt a kudarc egyenlő a halálos ítélettel. Érdekes a viszonyunk az ilyen emberekhez, mert egyszerre csodáljuk az elszántságukat és vetjük meg őket a felelőtlen sikerhajhászásért. Mégis tiszteletet ébresztenek bennünk.

Valóban, azok közül, akik a kötél nélküli mászást választják szenvedélyüknek, sokan nem élik meg a nyugdíjas kort. Ahogy Alex személyiségét megismerjük, jogosan állíthatjuk, hogy nem teljesen normális a fickó, de ezt tudja is magáról. Teljesen tisztában van az érzelmi sérüléseivel is, és azzal, hogy a teljesítmény hajszolásával valami űrt próbál betölteni az életében. De nincs számára nagyobb boldogság, mint felérni a csúcsra, és hát elég jól meg is él ebből az extrém hobbiból.

A film a maga módján megpróbálja felfedni azt a pszichológiai és érzelmi dimenziót, amely egy ilyen extrém sportteljesítmény mögött meghúzódik. Bemutatja, hogy a lehetetlennek tűnő célokat is el lehet érni, ha valaki kitartóan dolgozik értük, és nem adja fel még a nehézségek és akadályok esetén sem.

A film rávilágít azokra az áldozatokra és elkötelezettségekre, amelyekre egy kiemelkedő teljesítmény elérése érdekében szükség lehet. Az elszántság és az odaadás gyakran hosszú időn keresztül tartó kemény munkát igényel. Ha sportközvetítést nézünk, akkor csak az eredményeket látjuk, itt a felkészülésre helyeződik a fő hangsúly.

Annak ellenére, hogy ez egy dokumentumfilm, több feszültség van benne, mint egy akciófilmben, vagy legalább is igazi feszültség. Emellett nagyon emberi, és a gyönyörű felvételekből sincs hiány. A film óriási sikert aratott a bemutatása után, és több díjat is nyert, köztük Oscar-díjat is a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

Összességében a “Free Solo” egy lenyűgöző és mélyreható dokumentumfilm, amely a szabadság, a célok elérése és a személyes küzdelem témáit feszegeti egy lenyűgöző és veszélyes sportteljesítmény köré építve.

A filmet megtalálhatod a Disney+ kínálatában.

Mit tanulhatsz belőle?

  • A félelmeink kezelése kulcsfontosságú minden küldetésünk esetén.
  • Ha hajt a szenvedély, akkor is kell időt hagyni a döntéseink körültekintő megfontolása.
  • A megfelelő felkészülés a csúcsteljesítmény alapja.
  • Az elszántság és a szenvedély olyan erőforrások, amelyek segíthetnek minket a céljaink elérésében, de képesnek kell lennünk áldozatokat is hoznunk.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük