Önismeret

Milyen az impulzív személyiség?

Néha túlteng benned az energia, hogy csinálj egy bizonyos dolgot, ami egyik listádon sem szerepelt eddig? Elhamarkodottan döntesz? Hamar felkapod a vizet, vagy túlságosan lelkesedsz dolgokért, amiket másnap el is felejtesz? Akkor lehet, hogy impulzív személyiség vagy. Persze néha mindenki ilyen egy kicsit, ami gond lehet, ha túlságosan is teret engedsz az érzelmi tobzódásaidnak.

Az impulzív viselkedés azt jelenti, hogy valaki hirtelen és gyakran gondolkodás nélkül reagál az ingerlő helyzetekre vagy ösztönzésekre. Spontaneitás? Olyasmi.

A spontaneitás azt jelenti, hogy valaki ötletszerűen cselekszik, anélkül, hogy előre tervezné vagy alaposan átgondolná a döntéseket. A spontaneitás általában pozitív és könnyed cselekedeteket takar, nem feltétlenül érzelmi alapon, míg az impulzivitás azonnali kielégülésre vagy reakcióra irányul, gyakran figyelmen kívül hagyva a hosszú távú következményeket.

Érdekesség, hogy az impulzivitást gyakran kapcsolatba hozzák az agy prefrontális kérgének (az elöl helyezkedő agykéreg) működésével., ami az önuralomért felelős. Azok az emberek, akiknél a prefrontális kéreg diszfunkciója áll fenn vagy alacsonyabb aktivitása van, hajlamosabbak lehetnek az impulzív viselkedésre.

 

Milyen hátrányai vannak az impulzivitásnak?

Az impulzív személyek hajlamosabbak lehetnek szorongásra és stresszre, mivel az impulzív döntések gyakran kellemetlen következményekkel járhatnak. Utólag fogják a fejüket, hogy másképp kellett volna csinálni!

Az impulzív viselkedés továbbá konfliktusokhoz és teljesítményproblémákhoz vezethet. Nehezebben tudnak uralkodni az érzéseiken és a kötelességeket sem kezelik jól. Hajlamosabbak elhanyagolni a hosszú távú célokat a rövid távú örömök miatt.

Az impulzív viselkedés társadalmi megvetést is okozhat, mások szemében szeleburdinak, gyerekesnek tűnhet az illető. A pénzügyeiket sem kezelik fegyelmezetten, és gyakran támad problémájuk az alkohol- és drogfogyasztással.

 

Milyen előnyei vannak az impulzivitásnak?

Az impulzív emberek gyakran kreatívak és spontánok, mivel könnyen generálnak új ötleteket és szívesen próbálnak ki új dolgokat. Jobb az alkalmazkodóképességük, nem hozza zavarba őket egy új környezet, vagy váratlan esemény.

Könnyebben teremtenek kapcsolatot másokkal és szeretik a társaságot. Jócskán van bennük szenvedély. Ha ez kitartással is párosul, akkor meg tudják valósítani az álmaikat.

Élvezik az életet, a pillanatnyi örömöket és szeretnek új élményeket gyűjteni.

 

Az impulzivitás és az önkontroll közötti egyensúly megtalálása segíthet az impulzív embereknek abban, hogy kihasználják az előnyöket, miközben minimalizálják a hátrányokat az életükben.

 

Példák és ellenpéldák (a kettő között az igazság)

Pénzügyi impulzivitás: Az impulzív személy könnyen kiadja a pénzt olyan dolgokra, amiket nem tervezett, például spontán vásárlásokra vagy extravagáns élményekre, anélkül, hogy előzetesen megfontolta volna a költségvetését.

A nem impulzív személy előre tervezi a kiadásait, kialakít egy költségvetést, és megfontolja a hosszú távú pénzügyi célokat. Ő hajlandó visszatartani magát a felesleges kiadásoktól.

Kommunikációs impulzivitás: Az impulzív ember könnyen reagál dühösen vagy hevesen konfliktushelyzetekben anélkül, hogy előbb megfontolná az érveket vagy a másik fél nézőpontját.

A nem impulzív személy képes nyugodt és megfontolt kommunikációt fenntartani még konfliktushelyzetekben is. Ő próbálja megérteni a másik fél nézőpontját, mielőtt válaszolna.

Közlekedési impulzivitás: Az impulzív vezető hajlamos lehet agresszíven vezetni, és reagálni mások hibáira a közlekedésben. Sokszor rátapad a dudára.

A nem impulzív vezető nyugodtabb és türelmesebb, és képes fenntartani a higgadt vezetési stílust.

 

Helyezd el magad a skálán! Az impulzivitás és a nem-impulzivitás nem abszolút kategóriák, hanem spektrumban mérhető tulajdonságok. Az emberek általában bizonyos helyzetekben vagy élettani szakaszokban lehetnek impulzívabbak vagy kevésbé impulzívak. Mindenki volt kamasz, ne ragozzuk! Az impulzivitás szintje változhat az élet során, de az önkontroll javításával felül lehet kerekedni a romboló ösztönösségen. Viszont egy bizonyos mértékű impulzivitásra szükségünk van.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük