Pszichológia

Manipulációs technikák példákkal

Az előző cikkben körbejártuk, hogy mi a manipuláció és hogyan kapcsolódik ez a befolyásoláshoz, mi a különbség a kettő között. Most azt nézzük meg, hogy milyen konkrét manipulációs technikák vannak. Ha ismerjük ezeket, akkor kisebb a valószínűsége, hogy egy manipulátor áldozatává válunk.

A különböző típusok gyakran átfedésben vannak egymással, és egy manipulatív személy többféle módon is manipulálhat másokat, ezt érdemes észben tartani.

 

Gázlángolás (Gaslighting)

Ez egy olyan technika, amelyben a manipulátor szándékosan torzítja a valóságot, hogy elbizonytalanítsa és kontrollálja az áldozatot. Ez a technika az érzelmi bántalmazás egy formája, amely hosszú távon komoly pszichológiai károkat okozhat.

A nevét egy régi angol filmről kapta, aminek Gaslight a címe. Ebben a filmben egy férj pszichológiai manipulációt alkalmaz, hogy őrületbe kergesse és kontroll alatt tarthassa a feleségét.

Hogyan működik?

A manipulátor folyamatosan megkérdőjelezi az emlékeidet, észleléseidet és érzelmeidet. Gyakran tagadja vagy torzítja a tényeket, hogy kételkedni kezdj a saját érzékeidben és ítélőképességedben. Az a célja, hogy megkérdőjelezd a saját valóságod. Ez a technika fokozatosan rombolja az önbizalmat és önértékelést.

Példa

Egy partner folyamatosan tagadja, hogy valaha is elhangzottak bizonyos szavak vagy megtörténtek bizonyos események, amelyekre a másik fél világosan emlékszik. „Ezt soha nem mondtam”, vagy „Ez nem is úgy történt” – ilyen és ehhez hasonló mondatokkal próbálja elbizonytalanítani a másikat.

 

Bűntudatkeltés

Ezt nem nagyon kell magyarázni, a lényege, hogy a manipulátor szándékosan bűntudatot kelt az áldozatban, hogy így befolyásolja annak viselkedését vagy döntéseit.

Hogyan működik?

A manipulátor kihasználja az érzékenységedet és a felelősségérzetedet. Olyan megjegyzéseket tesz, amelyek önzőnek, gondatlannak vagy érzéketlennek állítanak be téged, ezért úgy érzed, helyre kell hozni a „hibáid” és engedsz a manipulátor akaratának.

Példa

Egy szülő azzal érvel, hogy „Ha igazán szeretnél, nem mennél el a hétvégére, és velem maradnál”. Ezzel bűntudatot kelt a gyerekben, aki úgy érzi, hogy választania kell saját igényei és a szülő elvárásai között.

Vagy ilyesmi kijelentések is manipulatívak:

„Ha én nem lettem volna, nem végezted volna el a főiskolát. Tartozol nekem.”

„Én vagyok az, aki állandóan dolgozik, míg te a barátaiddal töltöd az időt. Megérdemlem ezt az új cuccot.”

„Ha nem tudsz jönni, akkor lefújom a bulit. Akkor nincs is értelme.”

 

Információtorzítás vagy hazugság

Gyakori eset, hogy a manipulátor szándékosan hamis vagy megtévesztő információkat ad, hogy így befolyásolja az áldozat döntéseit vagy viselkedését.

Hogyan működik?

Kihasználja azokat a helyzeteket, ahol nem rendelkezel biztos tudással, és hamis vagy részben igaz információkat ad, hogy az ő számára kedvezően alakuljanak a dolgok. Ez a módszer különösen hatékony, ha megbízol a manipulátorban.

Példa

Egy munkahelyi helyzetben egy kolléga szándékosan elferdíti a projekt részleteit, hogy a másik kolléga hibás döntést hozzon, ezzel előnyt szerezve magának. Például azt mondja, hogy egy feladatnak más a határideje.

 

Hízelgés

Nem mindegy, hogy bókolnak vagy hízelegnek neked. A bókot azért mondjuk, hogy őszintén rámutassunk valami pozitívumra, és nem várunk belőle hasznot. A hízelgést azonban álnok módon használják érzelmi befolyásszerzésre.

A hízelgés célja, hogy az áldozat jó színben lássa a manipulátort és kedvezőbben reagáljon a kéréseire vagy elvárásaira.

Hogyan működik?

A manipulátor elhalmoz dicséretekkel, kiemelve az erősségeid, tehetséged vagy megjelenésed. Ezzel jó érzéseket kelt, növeli az önbizalmad és pozitív érzelmi kötődést alakít ki. Ezután előállhat kérésekkel vagy elvárásokkal, amelyeket valószínűleg teljesíteni fogsz, hogy továbbra is megőrizd ezt a pozitív kapcsolatot és jó színben tűnj fel előtte.

Példa

Valaki fizetésemelést vagy előléptetést szeretne, ezért rendszeresen dicséri a főnök erősségeit és eredményeit, karizmáját, kinézetét stb.

 

Kivetítés, hibáztatás

A kivetítés egy olyan manipulációs technika, amelyben a manipulátor saját negatív érzelmeit vagy tulajdonságait másokra vetíti ki, hogy elterelje a figyelmet saját hibáiról vagy viselkedéséről.

Hogyan működik?

A manipulátor olyan állításokat tesz, amelyek szerint te érzel vagy cselekszel úgy, ahogy valójában ő maga. Ezáltal a manipulátor elkerüli a felelősségvállalást saját negatív viselkedéséért, és téged tart hibásnak.

Példa

Egy partner, aki féltékeny és kontrolláló, azt állítja, hogy a másik fél az, aki féltékeny és gyanakvó. „Te mindig féltékenykedsz és ellenőrzöl engem” – mondja, miközben valójában ő az, aki kontrollálni és megfigyelni próbálja a másikat.

 

Háromszögelés (Triangulation)

A manipulátor bevon egy harmadik személyt egy kétoldalú konfliktusba vagy kommunikációba, hogy így nyomást gyakoroljon az áldozatra vagy elérje céljait.

Hogyan működik?

A manipulátor közvetítőként használja a harmadik személyt, hogy elkerülje a közvetlen konfrontációt vagy nyomást gyakoroljon rád. Ez a technika gyakran megosztja a feleket, és szövetségeseket szerez a manipulátornak. A harmadik személy bevonásával elérheti, hogy izoláltnak érezd magad, vagy hogy külső nyomás hatására cselekedj.

Példa

A párod bevonhatja az édesanyádat egy nézeteltérésbe, hogy az ő oldalára álljon veled szemben. „Most hirtelen két emberrel nem értesz egyet.”

 

Túlszeretés (Love bombing)

Ebben az esetben a manipulátor túláradó szeretettel, figyelemmel és dicséretekkel árasztja el az áldozatot, hogy így gyorsan és erősen érzelmi kötődést alakítson ki. Nem is hangzik olyan rosszul, pedig az.

Hogyan működik?

A manipulátor gyakran elhalmoz téged ajándékokkal, bókokkal, szeretettel és idővel, ami kezdetben jó is lehet. De általában egy idő után elszigetel, és szem elől téveszti, hogy ki vagy valójában, a tulajdonának tekint. A manipulátor célja, hogy gyors érzelmi kötődést alakítson ki és miután ez megtörtént elkezdi megfogalmazni elvárásait és igényeit, amit kötelességednek érzel teljesíteni.

Példa

Egy romantikus kapcsolat kezdetén az egyik fél azonnal mély érzelmeket fejez ki, ajándékokkal és figyelemmel halmozza el a másikat. Néhány hónap elteltével a manipulátor kritikus megjegyzéseket tesz, és kevesebb figyelmet szentel az áldozatnak. Az áldozat mindent megtesz, hogy visszahozza a kapcsolat kezdeti intenzitását.

 

Összességében a manipulációs technikák lényege, hogy aláássák az önbizalmadat, vagy valamilyen adósságérzetet keltsenek benned, vagy bizonytalan helyzetbe hozzanak. Nem mindig könnyű őket felismerni, különösen, ha ügyesen csinálják.

 

Hogyan védekezhetsz?

A manipuláció elleni védekezés kulcsa a tudatosság. Tanuld meg felismerni a manipuláció jeleit, és legyél tisztában azzal, hogy mi történik. Remélem a fenti példák segítenek ebben.

Állíts fel világos határokat, és tartsd be őket. Ne engedd, hogy mások átlépjék ezeket. A saját igényeidet ne veszítsd szem elől!

Fejleszd az asszertív kommunikációs készségeidet, hogy hatékonyan tudj nemet mondani.

Ha úgy érzed, hogy manipuláció áldozata vagy, keress támogatást! Beszélj barátokkal, családtagokkal vagy szakemberekkel. Nem vagy egyedül.

Fordíts időt a mentális egészséged megőrzésére, önismeretre, önfejlesztésre. Ez segíthet fenntartani az érzelmi egyensúlyt és az önbizalmat, ami kevésbé tesz kiszolgáltatottá.

 

Források:

https://psychcentral.com/lib/tactics-manipulators-use-to-win-and-confuse-you

https://www.verywellhealth.com/manipulative-behavior-5214329

https://hbr.org/2022/01/are-you-being-influenced-or-manipulated

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük