Könyvajánló

Könyvajánló: Dr. Matus István: Az önismerettől a jellemig

Azt, hogy miről szól ez a könyv sokkal jobban leírja az alcíme, ami Út a lelki egészséghez. Olyanoknak ajánlom, akik hívőnek tartják magukat, mert a szerző gondolkodásmódja keresztény alapokra épül és ennek többször hangot is ad.

A neves pszichiáter Dr. Matus István abból az állításból indul ki, hogy a világ érezhetően a megőrülés felé tart. Az emberi lélek kizökkent az eredeti kiegyensúlyozott állapotából, elvesztette a boldogságot és helyére valamiféle énközpontúság került.

Többet kell foglalkoznunk a mentális egészségünkkel, a legjobb védekezés ugyanis a megelőzés. Globális szemléletváltásra van szükség.

 

Milyen megoldásokat remélhetünk a pszichológiától?

Érdekes, hogy viselkedésünket, gondolkodásunkat mennyire befolyásolják pszichológiai ismereteink. A társadalmunk „pszichologizálódott”, vagyis a pszichológia váltotta fel a keresztény etikát és a magatartás mércéje lett. A mai kultúra az „én”-t állítja középpontba. A pszichológia szerinte nem nyújthat valós boldogságot, erre csak a bibliai lélektan képes.

Viszont van néhány haszna a pszichológiának is. Például rávezet minket arra, hogy a problémákat nem szégyellni kell, hanem megoldani. Fontossá válik továbbá az önsegítés fogalma, ami azt jelenti, hogy az egyén valamilyen önálló akciót hajt végre, amitől a személyisége gazdagodik, a lelki egyensúlya pedig stabilizálódik. A pszichológia segíthet még a kapcsolataink rendezésében és megszabadulni az ártó, negatív gondolatoktól is.

 

Hogyan függ össze az életmódunk és a jellemünk?

Sok kapcsolat felfedezhető a szokások és az egészségi állapot között. A jellem nem választható el az életmód minőségétől. Például a vegetáriánus étrend fokozza a fizikai állóképességet és a mentális teljesítőképességet. Vagy minél többet mozgunk, annál jobb lesz a vérkeringésünk.

A szokások jellemet formálnak, a jellem pedig meghatározza a sorsunkat. Két dolog formálja a jellemet: az akaratérő és az önuralom. Az önuralom uralja a gondolatokat, az akaraterő indítja a cselekvést.

“A szokás és az ösztön diktálják az embernek, hogy meggondolás nélkül mit cselekedjen. A jellemnél éppen fordítva: a meggondolás és az akarat által még a szokásnak és az ösztönnek is képes parancsolni az ember.”

A jellem valójában megegyezik az érzelmi intelligenciával: azzal, hogy hogyan tudjuk kezelni, kontrollálni az érzelmi világunkat. Nincs jellemfejlődés önuralom nélkül.

 

Összességében könnyen olvasható a könyv, de helyenként kicsit keresztény propaganda szagú. Szerintem nem is kapunk igazi választ arra, hogy hogyan juthatunk el az önismeret által a jellemig. Mélyen hívőknek tudom ajánlani a könyvet, de aki pusztán tudományos érdeklődéssel lapozná fel, az csalódni fog.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük