Önismeret

A céltervezés 2. szabálya: Tudd, hogy miért akarod!

Az első szabály az volt, hogy „tudd, hogy mit akarsz!”, ami dióhéjban a céljainknak a minél pontosabb megfogalmazását jelentette. Ehhez szorosan kapcsolódik a „miért”, vagyis az indíték. Az első cikket itt találod: A céltervezés 1. szabálya: Tudd, hogy mit akarsz!

Az indítékaink feltárása viszont nem egyszerű feladat, néha szakembert is igényelhet. Ezért ez inkább egy elmélkedő cikk, mintsem egy pontos leírása annak, hogy hogyan találd meg a miértjeidet. Talán tovább tudod gondolni és megtalálod a saját módszeredet.

Ha arról van szó, hogy mit miért csinálunk, mit miért akarunk, akkor már a tudatalatti mélységeiben járunk. Nézzünk valami általános célt. Mondjuk, „gazdag akarok lenni”. Ugye az első szabály értelmében ezt pontosítani kell számszerűen, hogy mit jelent számomra a gazdagság.

 

A második szabály értelmében meg kell tudni válaszolni azt a kérdést, hogy miért akarok gazdag lenni. Miért fontos nekem a gazdagság?

  • Mert nem akarok a pénz miatt stresszelni.
  • Mert csak azzal szeretnék foglalkozni, amit szeretek.
  • Mert meg akarok adni a családomnak mindent.
  • Mert be akarom járni a világot.
  • Mert biztonságban szeretném érezni magam.

 

Úgy tűnik, nem is volt nehéz megválaszolni a kérdést. Viszont ezek még csak felszínes indítékok, és ha tovább kérdezünk, hogy „de miért?” (ahogy a kisfiú a reklámban), akkor lejutunk egészen az alapérzelmekig.

Például: Miért akarom bejárni a világot?
Mert sok élményt és tapasztalatot szeretnék gyűjteni.

Miért van szükségem ezekre?
Mert ezektől fejlődöm és teljesebb lesz a személyiségem.

Miért fontos nekem a fejlődés?
Mert ettől érzem magam jól.

 

Tehát, ha végigpörgeted a „miérteket” a végtelenségig, akkor előbb-utóbb kilyukadsz egy érzéshez vagy egy elvhez, amit már nem tudsz tovább magyarázni.

Miért segít ez neked a céljaid elérésében? Ha megcsinálod ezeket a gondolati fejtegetéseket, akkor lejutsz egészen az értékrendedig. Ha tisztában vagy azzal, hogy milyen értékek és elvek alapján vezeted az életed, akkor a céljaidat is könnyebben tudod teljesíteni. Ugyanis, ha értékeid mentén tűzöl ki célokat, akkor a belső motivációd nem fog kimerülni, akkor sem, ha küzdelmes az utad.

 

Olvasd el a sorozat többi részét is, hogy teljes legyen a kép:

A céltervezés első szabálya: Tudd, hogy mit akarsz!

A céltervezés harmadik szabálya: Tudd, mennyit ér neked!

A céltervezés negyedik szabálya: Ne csak fejben legyen meg!

A céltervezés ötödik szabálya: Ne félj újratervezni!

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük