Könyvajánló

Könyvajánló: Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa

Vagyis: Mit tanítanak a gazdag szülők gyermekeiknek a pénzről, amit a szegények és a középosztálybeliek nem tanítanak meg?

Bevallom őszintén, én többet vártam ettől a könyvtől, lehet, hogy azért, mert túlságosan fel van kapva. Az olyan könyvek mindig nagyon népszerűek, melyek arról szólnak, hogyan tudsz könnyen pénzt szerezni, de konkrét választ ritkán kapunk.

Robert T. Kiyosaki egyébként jobban beszél, mint ahogyan ír, néha belefutok 1-1 tiktok videójába, ami pozitív nyomokat hagy bennem. A könyv abból indul ki, hogy meg kell változtatni a pénzügyi szemléletünket. A magasszintű oktatás és a jó tanulmányi eredmények nem garantálják a gazdagságot. A „tanulj, legyél szorgalmas és jó állásod lesz” – elv már rég nem működik.

Hogyan jön ide a két papa? A saját apját nevezi szegény papának, aki tisztességes munkából próbálja fenntartani a családját és hagyományos pénzügyi szemlélete van. A gazdag papa pedig egy barátjának az apja, aki vállalkozó és tanítgatja a két fiatalt a gazdagok hozzáállására.

 

Hogyan ütközik a két szemlélet?

A következő hozzáállásbeli különbségek szemléletesek:

Nem engedhetem meg magamnak.
vs. Hogyan engedhetem meg magamnak?

Tanulj, hogy jó cégnél legyen állásod!
vs. Tanulj, hogy vehess magadnak egy jó céget!

Nem vagyok gazdag, mert el kell tartanom a családom.
vs. Gazdagnak kell lennem, hogy eltartsam a családom.

Ha pénzről van szó, ne kockáztass!
vs. Tanuld meg kezelni a kockázatot!

 

5 dolog van, ami a legtöbb embert visszatartja a gazdagságtól: félelem, kishitűség, lustaság, rossz szokások, arrogancia.

„Véleményem szerint a kétségek és a kishitűség viszi rá a legtöbb embert, hogy szegénységben éljen és biztonságra törekedjen.”

 

Hogyan gondolkoznak a gazdagok?

A pénz hatalom, de a pénzügyi képzettség még nagyobb hatalom. A gazdagok nem a pénzért dolgoznak, hanem a pénzt dolgoztatják a maguk javára. A pénzügyi tudatlanság okozza a mértéktelen mohóságot és az erős félelmet. Uralni kell a félelmeidet és a vágyaidat, különben rabszolga leszel.

Aki azt hiszi, hogy a pénz oldja meg a problémáit, nehéz dolga lesz. Valójában az intelligencia oldja meg a problémákat és teremt pénzt.

A legfontosabb szabály: eszközöket kell vásárolnunk és gazdagok leszünk. Az eszköz olyan vagyon, melyből pénz vándorol a zsebünkbe (részvények, ingatlan stb.). Ellentétben a forrásokkal, melyek pénzt vesznek ki a zsebünkből (hitelek).

(Ha hagyományos a pénzszemléleted és nincs benned befektetői attitűd, akkor a 94. oldalra már egy darab szarnak érzed magad, annyira lehúzza az embert.)

 

Szóval a cél az eszközök gyarapítása és nem az, hogy halálra dolgozd magad. Ébreszd fel magadban a pénzügyi lángelmét és válj befektetővé!

A pénzügyi IQ 4 területe:

  • könyvelés ismerete (pénzügyi alapműveltség)
  • befektetések ismerete (pénzteremtés tudománya)
  • piac ismerete (kereslet-kínálat tudománya)
  • adócsökkentő lehetőségek ismerete

 

Amivel nem számol a szerző, hogy mi van akkor, ha valaki szereti a munkáját és azzal szeretne foglalkozni. Beletanulni a befektetésekbe és folyamatosan figyelni rájuk szintén valamiféle munka. A gazdagság és a boldogság közé egyenlőségjelet tesz, pedig a boldogsághoz nem kell sok pénz. Ez a könyv azoknak íródott, akik gazdagok szeretnének lenni, és nem azoknak, akik a boldogságra hajtanak. De vannak benne jó, személyes sztorik, melyek színesítik az elméletet. Összefoglalva: nem lett a kedvencem, de ez nem zárja ki azt, hogy neked tetszeni fog.

Érdekel a véleményed, kérlek oszd meg velünk!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük